klostiki-kannavi00001.jpg

Απομένει μόνο η κοινή υπουργική απόφαση - Είχε απαγορευτεί με νόμο το 1993 - Οι ίνες της κλωστικής κάνναβης χρησιμοποιούνται στην υφαντουργία - Από τον 28ο αιώνα π.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα.

H κοινή υπουργική απόφαση απομένει πλέον για να καλλιεργείται νόμιμα η κλωστική κάνναβης και στην Ελλάδα έπειτα από πενήντα χρόνια! Ήδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει συσταθεί επιτροπή στην Διεύθυνση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας η οποία έχει τους όρους καλλιέργειας και όλες εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες ώστε το προϊόν να προορίζεται μόνο για βιομηχανική χρήση για την παραγωγή ινών.

Παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια μπορεί να αποδειχτεί προσοδοφόρα για πολλούς αγρότες, το μεγάλο δίλλημα των αρχών είναι μην αλλάξει στην πορεία η τελική χρήση, καθώς απαιτείται αυστηρός έλεγχος σε όλα τα στάδια, κάτι που δεν είναι εύκολο. Ένα πρόσθετο πρόβλημα είναι ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει καν εργαστήριο που να μετρά την περιεκτικότητα της τετραϋδροκανναβινόλης η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,2%, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης είχε εγκαταλειφθεί και είχε απαγορευτεί με νόμο το 1993 αλλά πέρυσι το υπουργείο Δικαιοσύνης άναψε το πράσινο φως για την καλλιέργεια, αφού το φυτό δεν έχει καμία σχέση με την ινδική κάνναβη.

Από τον συγκεκριμένο τύπο κάνναβης παράγονται ίνες οι οποίες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σκοινιών, δικτυών, αλλά και για πανιά σκαφών. Οι ίνες χρησιμοποιούνται στην υφαντουργία, την χαρτοβιομηχανία για την παραγωγή ποιοτικού χαρτιού, αλλά και υλικών μόνωσης στην οικοδομή και τις κατασκευές.

Οι χρήσεις της επεκτείνονται στην αυτοκινητοβιομηχανία (στεγανωτικό και μονωτικό επίστρωμα για τις πόρτες των αυτοκινήτων), ενώ τμήματα του φυτού χρησιμοποιούνται για στρωμνές ζώων και κυρίως αλόγων ιππασίας αφού θεωρείται ιδιαίτερα απορροφητική, είναι ιδιαίτερα ανθεκτική, δεσμεύει οσμές και υγρασία και δεν είναι «φιλική» σε τρωκτικά και έντομα. Το υλικό αυτό στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βελτιωτικό εδάφους για ανθοκομία και κηπευτικές καλλιέργειες.

Εκτός από τις παραπάνω χρήσεις από την βιομηχανική κάνναβη παράγεται και λάδι που χρησιμοποιείται για σαπούνια, και βερνίκια, ενώ με την προσθήκη γλυκερίνης παρασκευάζεται ειδική αλοιφή ιδανική για τις οπλές των αλόγων. Οι δε σπόροι της κάνναβης χρησιμοποιούνται και για τροφή ωδικών πτηνών.

Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα αξιολογήθηκαν για να καταλήξουν τα αρμόδια υπουργεία στην επανεξέταση του θέματος.

Η ιστορία της καλλιέργειας της κάνναβης στην Ελλάδα και στον κόσμο δεν είναι κάτι νέο. Στην Κίνα φαίνεται να καλλιεργείται από τον 28 αιώνα π.Χ. για την παραγωγή υφασμάτων, ενώ στην Περσία κατά το 1400 π.Χ., χρησιμοποιείται ως φαρμακευτική ουσία. Μέχρι τον 18ο αιώνα καλλιεργούσαν την κάνναβη σε μεγάλη έκταση αφού ήταν η μοναδική πρώτη ύλη για την κατασκευή σκοινιών. Στην Ελλάδα ή κάνναβη άρχισε να καλλιεργείται το1935 στα εδάφη της αποξηραμένης λίμνης των Γιαννιτσών για την καταπολέμηση των ζιζανίων. Μέχρι το 1965 καλλιεργείται στην Κωπαΐδα σε έκταση περίπου2000 στρεμμάτων, με το προϊόν να χρησιμοποιείται στην κατακευή μοριοσανίδων από εργοστάσιο στην Αλίατρο. Η καλλιέργεια της κάνναβης κάποιο στιγμή είχε φτάσει τα 5.000 στρέμματα.

Το μεγάλο πρόβλημα τότε ήταν ο κίνδυνος καλλιέργειας φυτών πλούσια σε περιεκτικότητα ρητίνης, ουσία από την οποία παράγεται το χασίς. Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουν δημιουργηθεί φυτά τα οποία δεν παράγουν ρητίνη, ενώ η τετραυδροκανναβινόλη είναι μικρότερη του 0 , 2%, που σημαίνει ότι οι καλλιέργειες μπορεί να είναι άμεσα ελεγχόμενες….

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης θεωρείται μία από τις πλέον προνομιούχες, οι δε παραγωγοί ορισμένων ποικιλιών ενισχύονται. Η κάνναβη μπορεί να σπαρθεί μετά από οποιαδήποτε καλλιέργεια ,ωστόσο έχει καλύτερες αποδόσεις εάν έχει προηγηθεί ψυχανθές.Ενα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι μετά την συγκομιδή της κάνναβης, το πρόϊόν είναι απολύτως καθαρό από ζιζάνια.

www.thetoc.gr