klostiki-kannavi00021.jpg

Όπως δήλωσε το απόγευμα στο Sigmalive ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, θεωρεί προσωπική, πολιτική του δικαίωση, τη διαβεβαίωση του Υπουργού Γεωργίας Νίκου Κουγιάλη από την εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», ότι σήμερα αναμένεται να εκδοθεί διάταγμα, υπογραμμένο από τον Υπουργό Υγείας, που θα επιτρέπει την καλλιέργεια της μέχρι τώρα παράνομης κλωστικής κάνναβης, για βιομηχανικούς σκοπούς στην Κύπρο. Υπενθυμίζουμε ότι ο Γιώργος Περδίκης άνοιξε – πρώτος και μόνος - το εκρηκτικό κεφάλαιο «κάνναβη» στην πολιτική ζωή της Κύπρου και στον δημόσιο διάλογο, με γραπτή ερώτησή του στους Υπουργούς Γεωργίας και Υγείας στις 30 Σεπτεμβρίου 2013, κατά πόσο είναι δυνατή η ελεγχόμενη καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης για βιομηχανικούς, αλλά και για ιατρικούς σκοπούς. Αναζωπύρωσε έτσι, τις συζητήσεις γύρω από το θέμα της χρήσης της – παράνομης - «αδελφής» της, ινδικής κάνναβης, που είναι η δημοφιλέστερη ουσία για ψυχαγωγικούς σκοπούς στην Κύπρο, αλλά και στον κόσμο.

«Κάποτε, κάποιοι μας έβρισαν»…

Ο Γιώργος Περδίκης σχολίασε στο Sigmalive την περίπτωση δύο γεωργών που προχώρησαν σε σπορά κλωστικής κάνναβης και επιβεβαίωσε τα λεχθέντα από τον ένα από αυτούς, τον Σόλωνα Γρηγορίου (υποψήφιο στις Προεδρικές εκλογές 2013), ότι εισήγαγε τους σπόρους της κλωστικής κάνναβης μέσω ταχυδρομείου από γαλλική εταιρία, στην παρουσία του ίδιου του κ. Περδίκη. «Μπορεί ο Κύπριος καλλιεργητής να δικαιούται να παίρνει χορηγία, αλλά πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα της νομιμότητας, αφού αυτή τη στιγμή είναι παράνομη στην Κύπρο η καλλιέργεια όλων των φυτών της κάνναβης», επεσήμανε ο βουλευτής των Οικολόγων και συνέχισε: «Σίγουρα η έκδοση του διατάγματος για το οποίο μίλησε ο Υπουργός Γεωργίας, είναι δική μας επιτυχία...θυμάστε πολύ καλά ότι κάποτε, κάποιοι μας είχαν βρίσει και κατηγορήσει, όταν φέραμε το θέμα στη δημόσια σφαίρα για συζήτηση….».

Η καλλιέργεια για ιατρικούς σκοπούς

«Πρέπει να σας πω», πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, «ότι παράλληλα γίνονται ενέργειες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και αναμένονται εξελίξεις και στον τομέα της καλλιέργειας της ιατρικής κάνναβης, η οποία σε αντίθεση με την κλωστική, περιέχει τετραϋδροκανναβινόλη (THC), όσο και η ψυχαγωγική κάνναβη – ίσως και περισσότερη. (Σ. Σ. η περιεκτικότητα της κλωστικής κάνναβης σε ψυχοτρόπο ουσία THC είναι λιγότερη από 1%, ενώ της ψυχαγωγικής κάνναβης, 20-25%).
Σύμφωνα με τον Γιώργο Περδίκη, «ο επόμενος στόχος είναι η νομιμοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς και η δημιουργία ενός πιο εύχρηστου νομικού πλαισίου για την αξιοποίηση των κανναβινοειδών φαρμάκων. Τώρα για να αξιοποιήσει κανείς στην Κύπρο τα κανναβινοειδή φάρμακα που κυκλοφορούν νόμιμα σε άλλες χώρες, χρειάζονται πολλές διαδικασίες, αφού δεν μπορείς να πάρεις σχετική άδεια από το Συμβούλιο Φαρμάκων. Δεν υπάρχουν στην Κύπρο αδειοδοτημένα κανναβινοειδή φάρμακα για τους ασθενείς και έτσι οι μόνοι που τα προμηθεύτηκαν και τα χρησιμοποίησαν στο νησί μας, είναι τουρίστες που τα έπαιρναν και στο εξωτερικό και πήραν σχετική άδεια για να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν εδώ, αφού τα φάρμακα αυτά περιέχουν κάνναβη σε ψηλή περιεκτικότητα. Να σημειώσω ότι και από την κλωστική κάνναβη, μπορεί να φτιαχτούν φάρμακα χαμηλής περιεκτικότητας σε THC, αλλά και αυτά ακόμα απαγορεύονται στην Κύπρο. Έχουμε λοιπόν μπροστά μας δουλειά και γι’ αυτό το θέμα, αλλά νομίζω πάμε καλά...».

Το καλό παράδειγμα του Ισραήλ

Ο Γιώργος Περδίκης υπογράμμισε στο Sigmalive ότι «ο τελευταίος και δύσκολος στόχος, είναι υπό κάποιες προϋποθέσεις, να επιτραπεί η καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης, όπως συμβαίνει στο γειτονικό Ισραήλ». (Σ. Σ. Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό, τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τις «Εναλλακτικές χρήσεις της κάνναβης», που το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οργάνωσε στις 3 Δεκεμβρίου 2013 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όπου για πρώτη φορά στην Κύπρο συζητήθηκε δημόσια η δυνατότητα για νόμιμες εφαρμογές της κάνναβης στην ιατρική, στη βιομηχανία και στη γεωργία, με τη συμμετοχή Κυπρίων επιστημόνων, αλλά και Ισραηλινών ειδικών από την πρωτοποριακή ισραηλινή εταιρία Tikun Olam. Η εταιρία αυτή, τα τελευταία οκτώ χρόνια με την άδεια του κράτους, καλλιεργεί, επεξεργάζεται και προμηθεύει ασθενείς με ιατρική κάνναβη για ανακούφιση από τον πόνο και τις παρενέργειες σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος, η κατά πλάκας σκλήρυνση και άλλες).

Η νομιμοποίηση για…ψυχαγωγία

«Η αποποινικοποίηση ή νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, είναι το άλλο τεράστιο θέμα που θα δούμε ξεχωριστά», τόνισε ο Γιώργος Περδίκης. «Προς το παρόν», είπε, «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αλλά αναπόφευκτα και νομοτελειακά, αυτό θα τεθεί και στην Κύπρο, όπως και ευρύτερα στην Ευρώπη, όπου συζητείται έντονα, η πρόσφατη νομιμοποίηση της ψυχαγωγτικής χρήσης κάνναβης στην Ουρουγουάη και στην Πολιτεία Κολοράντο των ΗΠΑ».


Αυτός είναι ο νόμος για την κάνναβη

Υπενθυμίζουμε ότι τις πρόνοιες της κυπριακής νομοθεσίας για τη χρήση της κάνναβης, αλλά και άλλων ουσιών, παρέθεσε ο δικηγόρος Μάριος Σπύρου σε ανοικτό διάλογο με θέμα «Εναλλακτικές χρήσεις της κάνναβης στην ιατρική και τη βιομηχανία» που οργάνωσαν στις 18 Ιανουαρίου 2014 από κοινού οι οργανώσεις νεολαίας της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Ο κ. Σπύρου ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ο «νόμος ερμηνεύει την κάνναβη ως ακολούθως: “Οποιοδήποτε ανθισμένο ή καρποφόρο φυτό του γένους cannabis το οποίο μπορεί να έχει οποιαδήποτε ονομασία, και από το οποίο δεν έχει εξαχθεί η ρητίνη και περιλαμβάνει τα φύλλα και το στέλεχος οποιουδήποτε φυτού. Από τον νόμο απαγορεύονται η εισαγωγή και εξαγωγή, εκτός αν εκδοθούν σχετικοί κανονισμοί ή άδεια από τον αρμόδιο Υπουργό. Απαγορεύεται η παραγωγή, η κατασκευή, η παρασκευή, η εκχύλιση, η προμήθεια, η προσφορά, η προσφορά για προμήθεια, η προσφορά προς πώληση, η διανομή, η πώληση ή η παράδοση.
Επίσης απαγορεύεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο να ενεργεί ως μεσάζων για την προμήθεια οποιουδήποτε ελεγχόμενου φαρμάκου αναφέρεται στις τρεις προαναφερόμενες κατηγορίες. Επίσης απαγορεύεται στον οποιονδήποτε να προβαίνει ή να ενέχεται σε οποιαδήποτε πράξη ή ενέργεια που απαγορεύει την παραγωγή, κατασκευή κλπ των όσων ανέφερα προηγουμένως, να αγοράζει ή προμηθεύεται ο ίδιος ή να κατέχει οποιοδήποτε ελεγχόμενο φάρμακο, να αποπειραθεί για να έχει ή θέσει στην κατοχή του οποιοδήποτε ελεγχόμενο φάρμακο, να καλλιεργεί οποιοδήποτε φυτό του γένους cannabis (κι αυτό είναι το σημείο για το οποίο για να μπορέσει τελικά να υλοποιηθεί αυτό που συζητούμε σήμερα, πρέπει να τροποποιηθεί αυτό το κομμάτι του νόμου), να προμηθεύει, ή προσφέρει προς πώληση ή πωλεί σε τρίτο πρόσωπο σπόρους οποιουδήποτε φυτού του γένους cannabis και είναι εις γνώση του ότι το τρίτο πρόσωπο προτίθεται να καλλιεργήσει οποιοδήποτε φυτό του γένους cannabis. Επίσης διαπράττει αδίκημα οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης ή διαχειριστής εν γνώσει του επιτρέπει ή ανέχεται να γίνεται κάπνισμα κάνναβης ή λήψη της με οποιοδήποτε τρόπο ή ρητίνης κάνναβης ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο το οποίο αναφέρεται στους τρεις προαναφερόμενους πίνακες. Περαιτέρω απαγορεύεται οποιοδήποτε πρόσωπο να καπνίζει ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο να λαμβάνει ή να χρησιμοποιεί κάνναβη ή ρητίνη κάνναβης ή οποιοδήποτε παράγωγό της, ή να συχνάζει σε τόπο που χρησιμοποιείται για το σκοπό του καπνίσματος ή της λήψης κάνναβης ή ρητίνης κάνναβης ή των παράγωγών της (γέλια στο ακροατήριο…). Ακούγεται αστείο, αλλά αυτά ορίζει ο νόμος…Επίσης απαγορεύεται η χρήση σκευών τα οποία είναι κατασκευασμένα για κάπνισμα ή λήψη ή χρήση κάνναβης, ρητίνης κάνναβης ή των παράγωγών της. Ο κάτοχος τέτοιων σκευών μπορεί να βρεθεί ένοχος και αν ακόμα εν γνώσει και με την άδειά του επιτρέψει σε τρίτο πρόσωπο να τα χρησιμοποιήσει για κάπνισμα ή λήψη ή χρήση κάνναβης ή ρητίνης ή των παράγωγών της.
Φυσικά ο νόμος έχει και μια γενική ρήτρα η οποία απαγορεύει τη λήψη κάνναβης με οποιοδήποτε τρόπο.
Περαιτέρω απαγορεύεται η ενθάρρυνση ή προώθηση ή η προαγωγή παράνομης χρήσης ελεγχόμενων φαρμάκων εντός των οποίων εμπίπτει και η κάνναβη, με έντυπα, φωτογραφίες, κινηματογραφικές ταινίες, βιντεοκασέτες, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Δεν συνιστά όμως αδίκημα η διατύπωση γνώμης ή επιστημονικής κρίσης σχετικά με τα ναρκωτικά όταν γίνεται από δικαιολογημένο κοινωνικό ενδιαφέρον κατά την άσκηση δικαιώματος ή την εκπλήρωση καθήκοντος νοουμένου ότι από τον τρόπο διατύπωσης ή από τις περιστάσεις που γίνεται η πράξη δεν προκύπτει σκοπός ενθάρρυνσης, προώθησης ή διαφήμισης».

http://www.sigmalive.com/news/local/132495