cannabishellas-klostiki14.jpg

Το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας της καλλιέργειας της κάνναβης στις συνθήκες της Κύπρου για βιομηχανικούς σκοπούς, επανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, με γραπτή ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014 και απευθύνεται στον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη.

«Πληροφορήθηκα», αναφέρει στην ερώτησή του ο Γ. Περδίκης, «ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος προτού συμπεριλάβει τη βιομηχανική κάνναβη στον κατάλογο των επιλέξιμων καλλιεργειών για τις εκταρικές επιδοτήσεις, θα μελετήσει την οικονομική βιωσιμότητα της καλλιέργειας στις συνθήκες της Κύπρου. Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν έχουν δοθεί οδηγίες για διεξαγωγή μελέτης της οικονομικής βιωσιμότητας της καλλιέργειας της κάνναβης στις συνθήκες της Κύπρου και εάν διεξάγεται μελέτη, πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί».

«Αντιοικονομική καλλιέργεια» για Γ. Χημείο

Να υπενθυμίσουμε πάντως ότι το κυπριακό κράτος μπλοκάρει προς το παρόν το δρόμο προς τη νομιμοποίηση της βιομηχανικής – και ιατρικής - χρήσης της κάνναβης, δεδομένου ότι σε γραπτή απάντησή του ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδη, ημερομηνίας 3 Φεβρουαρίου 2014 σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Περδίκη, επικαλείται το Γενικό Χημείο του κράτους το οποίο «έχει την άποψη», όπως αναφέρει, «ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, με περιορισμούς σε προσλήψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και δαπάνες εξοπλισμού και αναλωσίμων, η καλλιέργεια της κάνναβης (στην Κύπρο), για βιομηχανικούς και ιατρικούς σκοπούς θα είναι αντιοικονομική».

Περί ελεγχόμενης καλλιέργειας

Υπενθυμίζουμε ότι ο Γιώργος Περδίκης άνοιξε – πρώτος και μόνος μέχρι στιγμής - το εκρηκτικό κεφάλαιο «κάνναβη» στην πολιτική ζωή της Κύπρου και στον δημόσιο διάλογο, με γραπτή ερώτησή του στους Υπουργούς Γεωργίας και Υγείας στις 30 Σεπτεμβρίου 2013, κατά πόσο είναι δυνατή η ελεγχόμενη καλλιέργεια της – νόμιμης - κλωστικής κάνναβης για βιομηχανικούς, αλλά και για ιατρικούς σκοπούς.

Αναζωπύρωσε έτσι, τις συζητήσεις γύρω από το θέμα της χρήσης της – παράνομης - «αδελφής» της, ινδικής κάνναβης, που είναι η δημοφιλέστερη ουσία για ψυχαγωγικούς σκοπούς στην Κύπρο, αλλά και στον κόσμο. Ανέφερε ανάμεσα σ’ άλλα, εκείνη η ερώτηση του κ. Περδίκη: «Έχω πληροφορηθεί ότι σε αρκετές χώρες έχει επιτραπεί η καλλιέργεια της κάνναβης (Cannabis sativa) για βιομηχανικούς και ιατρικούς σκοπούς. Είναι γνωστό εξάλλου ότι από την κάνναβη μπορούν να παραχθούν φάρμακα και καλλυντικά, καθώς και χρήσιμες πρώτες ύλες για τη βιομηχανία. Είναι επίσης γνωστό ότι στην Κύπρο οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη των φυτών της κάνναβης.

Για αυτό σε παλαιότερες εποχές η καλλιέργεια της κάνναβης ήταν πολύ διαδεδομένη στην Κύπρο. Αργότερα όταν έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης για παραγωγή και εμπορία εξαρτησιογόνων ουσιών, απαγορεύτηκε η καλλιέργεια του φυτού αυτού. Ίσως είναι καιρός να προβληματίσει τις αρχές η ελεγχόμενη καλλιέργεια της κάνναβης υπό αυστηρό έλεγχο και διασφαλισμένες συνθήκες».

Το Αντιναρκωτικό μελετά το θέμα

Με αφορμή την πρωτοβουλία Περδίκη, η εφημερίδα «Σ» ζήτησε τις απόψεις του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου που είναι ο κρατικός φορέας διαχείρισης του ζητήματος των εξαρτησιογόνων ουσιών, που ανέφερε μεταξύ άλλων σε γραπτή του δήλωση ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι κανονισμοί ρυθμίζουν την εισαγωγή σπόρων κάνναβης για καλλιέργεια και τρόπους ελέγχου της καλλιέργειας, ζητώντας παράλληλα από τα κράτη μέλη να εγκαθιδρύσουν μηχανισμούς ελέγχου και αδειοδότησης. Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, μελετά το θέμα αυτό, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του Περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου, διαδικασία η οποία βασίζεται στην κοινοτική νομοθεσία, στην επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση, σε συνάρτηση με τα κυπριακά ερευνητικά δεδομένα και τους υφιστάμενους θεσμούς, υποδομές και πόρους».

Θετική η Γενική Εισαγγελία

Η θέση της Γενικής Εισαγγελίας στο θέμα αυτό, όπως εκφράστηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2013 σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τις «Εναλλακτικές χρήσεις της κάνναβης», που το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οργάνωσε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, είναι ότι «εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως μόνο θετικά μπορεί να πάρει κάποιος από την καλλιέργεια και ορθή χρήση της βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης, η δε επιδότηση τέτοιας καλλιέργειας αποτελεί υποχρέωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η Εισαγγελία πρόσθεσε ότι «πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί με το πλαίσιο ελέγχου που θα τεθεί σε τέτοιες καλλιέργειες γιατί το φυτό στην όψη είναι το ίδιο με το φυτό που παράγει την κάνναβη ψηλή σε περιεκτικότητα THC και δεν είναι επιθυμητό υπό την κάλυψη της νόμιμης καλλιέργειας να έχουμε άλλες χρήσεις».

*Εξάλλου το ΚΕΝΘΕΑ (Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) σε γραπτή ανακοίνωσή του στις αρχές Φεβρουαρίου 2014 αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η περιεκτικότητα της κλωστικής κάνναβης σε ψυχοτρόπο ουσία THC είναι λιγότερη από 1% και αυτή δεν έχει να κάνει με τίποτε με την ιατρική κάνναβη. Εκτός αυτού με οδηγία της ΕΕ προτρέπεται στις χώρες μέλη της να προωθήσουν την καλλιέργεια της».

Μάριοs Δημητρίου

http://www.sigmalive.com/news/local/105355#