Καλλιέργεια κάνναβης

kanabu-17-sygk_12.jpg

 

Έφτασε η στιγμή για την συγκομιδή της πρώτη καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στην Αρκαδία.

Η κάμερα του ArcadiaPortal.gr βρέθηκε για ακόμα μία φορά στο αγροκτήμα του κ. Προκόπη Γεωργακόπουλου, στον κάμπο της Αρχαίας Μαντινείας προκειμένου να παρακολουθήσει την διαδικασία της συγκομιδής, και να συνομιλήσει με τον καλλιεργητή και με την ομάδα εργασίας που τον στηρίζει.

Ο κ. Γεωργακόπουλος πρωτοτυπώντας, θα μπορούσαμε να πούμε, για τα Αρκαδικά δεδομένα, καλλιεργεί κάνναβη στο αγρόκτημά του σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και με την ΚΥΑ του υπουργείου η οποία επιτρέπει την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης, συγκεκριμένα της Cannabis Sativa L, η οποία είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και συγκεκριμένα μέχρι 0,2%.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Γεωργακόπουλος είναι μέλος ενός συλλόγου ασθενών με σπάνιες νευρολογικές παθήσεις και με καρκίνο, ο οποίος δραστηριοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ξεκίνησε  την  καλλιέργεια  λόγω της  πάθησης του , της αθροιστικής κεφαλαλγίας (cluster headache). Η πάθηση αυτή όπως μας έχει αποκαλύψει είναι πλέον παρελθόν για τον ίδιο καθώς σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό  χρησιμοποιώντας το λάδι που βγαίνει  από μια χαμηλής περιεκτικότητας  σε κανναβιδιόλη και Τετραϋδροκανναβινόλη έχει ξεπεράσει του έντονους πόνους.

H Κανναβιδιόλη (CBD), η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ναρκωτικών ουσιών (ΝΟΜΟΣ 3459/2006 – ΦΕΚ Α'/103/25.5.2006) και δεν περιέχει την παράνομη ουσία Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) σε ποσοστό άνω του νόμιμου 0,2% (Νόμος 4139/2013 (ΦΕΚ 74/τ. Α'/20-03-2013), είναι νόμιμη.

Ο κ. Γεωργακόπουλος μας υποδέχθηκε  στον χώρο που γίνεται η διαδικασία της συγκομιδής, και μας μίλησε για το φυτό το οποίο με τόση αγάπη καλλιέργησε και τώρα έφτασε η στιγμή της εκρίζωσης.

Η κάνναβη έχει ξεπεράσει τα 4 μέτρα, κάνοντας τον κ. Γεωργακόπουλο να αισιοδοξεί για το μέλλον και για την συνέχεια στην επένδυσης αυτής.

Σε λιγότερο από 10 μέρες οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν τελειώσει όπως ορίζει η νομοθεσία, έτσι οι εργασίες συνεχίζονται με γρήγορο ρυθμό.

Στο σημείο βρέθηκαν φίλοι, συγγενείς και γνωστοί του Προκόπη οι οποίοι θέλησαν να τον βοηθήσουν, να γνωρίσουν από κοντά την κάνναβη, αλλά να γνωρίσουν και τις διαδικασίες που έχει ακολουθήσει, κατά την καλλιέργεια με σκοπό την καλλιέργεια και από μέρος τους.

Ο κ. Γεωργακόπουλος και οι φίλοι του καλούν τον κόσμο να προσέλθει στο χωράφι του και να γνωρίσει από κοντά την διαδικασία και φυσικά να εργαστεί πάνω στην συγκομιδή.

kanabu-17-sygk_17.jpg

kanabu-17-sygk_13.jpg

Έφη Καστραντά
www.arcadiaportal.gr

cannabishellas-buds-weed80.jpg

Ποια ήταν η καλύτερη start-up επιχείρηση το 2015 σύµφωνα µε το Forbes και το «Άγιο ∆ισκοπότηρο» για τους Αυστραλούς αγρότες; Μα, φυσικά, η ενασχόληση µε την κάνναβη, εφόσον καλλυντικά, τρόφιµα, ποτά, φάρµακα και δώρα έχουν ως πρώτη ύλη αυτό το παρεξηγηµένο φυτό, που βρίσκει το δρόµο του προς τη νοµιµοποίηση.

Η κάνναβη αποτελεί ένα φυτό που αυτόµατα φέρνει στο µυαλό την εικόνα ενός περιθωριακού εφήβου που καπνίζει την απαγορευµένη ουσία µε τις γνωστές σε όλους συνέπειες. Όµως, αυτό αλλάζει σιγά-σιγά κυρίως στην Αµερική, όπου έχει ξεκινήσει η νοµιµοποίηση της φαρµακευτικής και ψυχοτροπικής κάνναβης σε κάποιες πολιτείες, µε εκτιµήσεις να κάνουν λόγο για µία αγορά µεγαλύτερη ακόµα και από... τα smartphones. Μάλιστα, η αγορά φαρµακευτικής και ψυχοτροπικής κάνναβης θα φτάσει τα 50 δισ. δολάρια το 2026 και η ζήτηση γι’ αυτά θα βαίνει συνεχώς αυξανόµενη, σύµφωνα µε το περιοδικό Forbes.

Ποια ήταν η καλύτερη start-up επιχείρηση το 2015 σύµφωνα µε το Forbes και το «Άγιο ∆ισκοπότηρο» για τους Αυστραλούς αγρότες; Μα, φυσικά, η ενασχόληση µε την κάνναβη, εφόσον καλλυντικά, τρόφιµα, ποτά, φάρµακα και δώρα έχουν ως πρώτη ύλη αυτό το παρεξηγηµένο φυτό, που βρίσκει το δρόµο του προς τη νοµιµοποίηση .

Ένα µικρό βήµα για την Ελλάδα

Την ίδια ώρα -και µετά τη θεσµοθέτηση της καλλιέργειας της βιοµηχανικής κάνναβης- σε τροχιά νοµιµοποίησης της φαρµακευτικής µπήκε και η χώρα µας µε ΚΥΑ στις 30 Ιουνίου 2017. Tι σηµαίνει αυτό; 
«Φαρµακευτική κάνναβη παράγεται και από τη Sativa (ποικιλίες µε THC κάτω του 0,2 και υψηλή περιεκτικότητα σε CBD), που ήδη καλλιεργείται νόµιµα και στη χώρα µας. Αυτό που περιµένουµε να γίνει το επόµενο διάστηµα, είναι να επιτραπεί η καλλιέργεια και ποικιλιών µε ποσοστά THC µεγαλύτερα του προαναφερθέντος ορίου»,  αναφέρει στο Αγρόκτηµα ο Αργύρης Μουτζούρης, µέλος της οµάδας «Το Καννάβι».

Στήνουν χορό τα lobbies

Από την πλευρά του ο Κώστας Σκλιάµης, πολιτικός επιστήµονας προειδοποιεί ότι: «Η νοµιµοποίηση αναφέρεται συγκεκριµένα σε σκευάσµατα αλλά όχι σε αποξηραµένα άνθη κάνναβης. Επιπλέον, µε την επιλογή των σκευασµάτων, προωθείται η εισαγωγή αυτών. Μεγάλη µάχη θα δώσουν τα lobbies για το ποιος θα προµηθεύει σκευάσµατα κάνναβης την ελληνική αγορά».  

www.agronews.gr

Κείμενο της Φανής Γιαννακοπούλου και Γιώργου Κοντονή

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό Αγρόκτημα που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.