της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 87 αθωωτικές αποφάσεις μετράει ήδη η υπόθεση από το 1998 έως σήμερα. Κι όμως. Σαν το δεδικασμένο να μην αναγνωρίζεται ως νομικός όρος στην Ελλάδα, το κοντέρ για άλλη μια φορά μηδένισε, με αποτέλεσμα μια γυναίκα να καθήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον Νοέμβριο για τα κακουργήματα της αγοράς, κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών. Ο λόγος; Διέθετε στο κατάστημά της, το οποίο ειδικεύεται στην πώληση προϊόντων από κλωστική κάνναβη, ένα φυτό που όχι μόνο καλλιεργείται απολύτως νόμιμα στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και επιδοτείται, τσάι από κάνναβη. Το κατηγορητήριο στηρίζεται στα αποτελέσματα της ανάλυσης από το Γενικό Χημείο του Κράτους που έδειξαν ίχνη της ουσίας. Τι χρειαζόταν η ανάλυση; Αυτό έγραφε και το κουτί.09-07-07_1286748_21

Παρ' όλα αυτά, το γεγονός ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν έχουν γνώση της «προϊστορίας» της υπόθεσης των Kannabishop (μολονότι έχουν υπάρξει ουκ ολίγα σχετικά πρωτοσέλιδα όλα αυτά τα χρόνια) δεν είναι το μείζον. Το σημαντικότερο είναι ότι η κ. Κρίστα Παππά, ιδιοκτήτρια του καταστήματος και με το κλητήριο θέσπισμα στο χέρι από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών που την καλεί σε δίκη, ουσιαστικά «πληρώνει» την ολιγωρία που για σχεδόν μια εικοσαετία επιδεικνύει η ελληνική Πολιτεία στο να «επικαιροποιήσει» το εθνικό δίκαιο προχωρώντας σε διαχωρισμό της ινδικής από την κλωστική κάνναβη. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 5 του Ν. 1727/87, όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 2161/93), «τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και χρηματική ποινή μέχρι 100 εκατομμυρίων όποιος καλλιεργεί ή συγκομίζει οποιοδήποτε φυτό του γένους της κάνναβης...» Αντίστοιχες διατάξεις απαγορεύουν την κατοχή και εμπορία «όλων των ποικιλιών του γένους της κάνναβης». «Το πρόβλημα με άλλα λόγια δεν είναι του δικαστή, είναι του νομοθέτη», εξηγεί ο δικηγόρος κ. Γιώργος Περάκης, συνήγορος της κ. Παππά. «Ακόμη δεν έχουμε εναρμονιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς». Σύμφωνα με αυτούς, επιτρέπεται η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης και η πώληση προϊόντων που προέρχονται από αυτήν (cannabis sativa), με την προϋπόθεση ότι δεν περιέχουν την ψυχοδραστική ουσία THC (τετραϋδροκανναβινόλη) σε ποσότητα ανώτερη του 0,2%. Το επίμαχο προϊόν (ήταν τσάι καννάβης με φραγκοστάφυλο) περιέχει τη συγκεκριμένη ουσία σε ποσοστό από 0,02 έως 0,05%, πολύ μικρότερο δηλαδή από το επιτρεπόμενο.

Καθώς όμως στην Ελλάδα δεν «αναγνωρίζουμε» τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό, το Γενικό Χημείο του Κράτους, καθ' υπόδειξη του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) προχώρησε μόνο σε ποιοτική ανάλυση και όχι σε ποσοτική. Εξέτασε δηλαδή εάν ανιχνεύεται η ουσία THC και όχι σε τι ποσοστό αυτή περιέχεται στο προϊόν. Οπως τονίζει ο κ. Περάκης, ωστόσο, μόνο στην περίπτωση που ανιχνευόταν ποσότητα μεγαλύτερη του 0,2%, η υπόθεση θα έπρεπε να υπαχθεί στον ελληνικό νόμο περί ναρκωτικών. «Πώς μπορεί να σταθεί ποινική κατηγορία όταν δεν υπάρχουν όλα τα στοιχεία; Κι όμως, αυτό συμβαίνει σ' αυτή την περίπτωση. Για να εφαρμόσουμε τον ελληνικό νόμο, παραβιάζουμε τον ευρωπαϊκό!»

Ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη υπόθεση, είναι προφανές ότι η απροθυμία της Ελλάδας να εναρμονιστεί με το κοινοτικό δίκαιο στο θέμα αυτό αφορά το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Μολονότι το συγκεκριμένο φυτό καλλιεργούνταν επί αιώνες ακόμα και στη χώρα μας για την παραγωγή μιας σειράς προϊόντων, είναι πολλοί εκείνοι που λόγω της «παρήχησης» με την ινδική κάνναβη δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν την απελευθέρωση της καλλιέργειας.funny_marijuana_poster

Θεωρητικώς, κάθε Ελληνας πολίτης είναι ελεύθερος να σπείρει cannabis sativa στο χωράφι του, να επεξεργαστεί ή να εμπορευθεί τα προϊόντα της, αφού καλύπτεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Εως ότου κάποια «αρμόδια αρχή», υποκινούμενη από κάποια ανώνυμη καταγγελία, προχωρήσει σε δειγματοληψία, έπειτα σε χημική ανάλυση (πάντα ποιοτική) και ανοίξει ο δρόμος για τα δικαστήρια. Ακόμη και στην περίπτωση της καταδίκης, ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Ποιος αντέχει όμως, οικονομικά και ψυχικά, να εμπλακεί σε τέτοιου είδους διαδικασίες; «Να σας πω εγώ», λέει η κ. Παππά. «Κανείς. Εγώ τουλάχιστον έχω καταστραφεί οικονομικά από τις αλλεπάλληλες δικαστικές περιπέτειες. Και δεν περίμενα ότι η ανάκριση θα κατέληγε τελικώς σε παραπομπή σε δίκη. Ελεγα, μετά τόσα χρόνια, κάποιος θα είχε ενημερωθεί για τον ευρωπαϊκό κανονισμό».

Την ίδια ώρα, μόνο το 2006 καλλιεργήθηκαν με στρεμματική επιδότηση στη Γαλλία 75.000 στρέμματα κάνναβης (ποικιλιών χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη) και 12.000 στρέμματα στη Γερμανία.

Κι ενώ, σύμφωνα με μελέτες του ΕΘΙΑΓΕ, η κάνναβη θα μπορούσε να αποτελέσει την καλλιέργεια-λύση στο «αδιέξοδο» του βάμβακος, η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατάφερε να χάσει το τρένο της επιδότησης της καλλιέργειας. Η χώρα μας έχει επιλέξει την αποσύνδεση των ενισχύσεων στον τομέα των αροτραίων καλλιεργειών (όπου κατατάσσεται και η κάνναβη), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης για την καλλιέργεια.

Επειτα απ' όλα αυτά, μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να «τρέχει» πρόγραμμα επιδότησης του ΕΟΜΜΕΧ για επιχειρήσεις επεξεργασίας κάνναβης...

http://www.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_kathcommon_4_09/07/2007_1286748


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Φωτογραφίες

logo_1.png

Αν ενδιαφέρεστε για ποιοτικά φυτά, τότε βρείτε τους καλύτερους σπόρους κάνναβης από την Ολλανδία!
Το Zamnesia τα έχει όλα και στέλνει όλα!