Στην Ελλάδα περίπου το 8,9% του πληθυσμού έχει δοκιμάσει έστω μία φορά, όπως αναφέρει η τελευταία μέτρηση, που έγινε το 2004. Παράλληλα, η συστηματική καλλιέργεια του χασίς είναι μεγάλη βάσει των κατασχέσεων της ελληνικής αστυνομίας, οι οποίες το 2006 έφτασαν τα 12.300 κιλά και τα 32.400 φυτά (34.843 το 2005). cannabis

Η καταστολή είναι άφθονη. Καθημερινά δεκάδες πολίτες γεμίζουν τις αίθουσες των δικαστηρίων. Πολλοί καταλήγουν στη φυλακή όχι μόνο για εμπορία ή καλλιέργεια αλλά και για απλή χρήση. Η Ελλάδα έχει αναμφισβήτητα έναν από τους πιο σκληρούς νόμους περί ναρκωτικών.

Αντίθετα, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (με εξαίρεση κυρίως τη Γαλλία) παρατηρείται η ανάπτυξη εναλλακτικών μέτρων αντί των ποινικών διώξεων για κατοχή μικροποσοτήτων κάνναβης (και όχι μόνο). Παρά την αύξηση του αριθμού των παραβάσεων που σχετίζονται με το χασίς, οι ποινές κράτησης έδωσαν τη θέση τους σε πρόστιμα, εγγυήσεις και αναστολή υπό αστυνομική επιτήρηση.

Συνήθως, ο χρήστες δεν οδηγούνται καν σε δικαστήριο. Μάλιστα σε κάποια κράτη είναι ελεύθερη η καλλιέργεια για προσωπική χρήση (από ένα μέχρι πέντε φυτά).

Αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά τη νομική κατάσταση που επικρατεί στην Ε.Ε.:

Στο Βέλγιο η κατοχή ναρκωτικών ουσιών δεν είναι ποινικό αδίκημα, και μένει ατιμώρητη αν ο παραβάτης δεν έχει περισσότερα από τρία γραμμάρια.

Μάλιστα επιτρέπεται η καλλιέργεια ενός φυτού κάνναβης ανά κάτοικο. Μεταξύ 2000 και 2004 καταγράφηκαν πάνω από 200.000 παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών.

Σαφώς σκληρότερο το κλίμα στη Γαλλία, όπου κάθε χρόνο γίνονται 100.000 συλλήψεις (το 80% για κάνναβη). Η χρήση και κατοχή όλων των ναρκωτικών ουσιών τιμωρείται με περισσότερο από έναν χρόνο φυλακή και πρόστιμο που ξεπερνάει τα 3.750 ευρώ.

Οι ποινές για εμπορία μπορεί να φτάσουν τα 30 χρόνια φυλάκισης (7,5 εκατ. ευρώ πρόστιμο). Το 2003 ψηφίστηκε νόμος που προβλέπει φυλάκιση και πρόστιμο 4.500 ευρώ σε όσων οδηγών το αίμα ανιχνευθούν ναρκωτικές ουσίες (ποινές που διπλασιάζονται όταν διαπιστώνεται συνδυασμός με αλκοόλ).

Στη Γερμανία η χρήση ναρκωτικών δεν θεωρείται ποινικό αδίκημα. Η κατοχή μπορεί να τιμωρηθεί ανάλογα με το κρατίδιο και την ποσότητα. Για την κάνναβη ο μέσος όρος είναι τα 7,5 γραμμάρια. Έως πέντε χρόνια φυλάκισης αλλά και χρηματικά πρόστιμα αντιμετωπίζουν όσοι καλλιεργούν, αν η δραστηριότητά τους θεωρηθεί οργανωμένο έγκλημα.

Η κατανάλωση ναρκωτικών στη Δανία τιμωρείται μόνο αν γίνεται δημοσίως. Η κατοχή είναι αδίκημα και προβλέπονται χρηματικές ποινές και φυλάκιση (για μεγάλες ποσότητες). Έως και 12 χρόνια καταδίκης αντιμετωπίζουν όσοι φυτεύουν δενδρύλλια κάνναβης με σκοπό την εμπορία.

Αποποινικοποιημένη είναι η χρήση ναρκωτικών στην Ισπανία. Σε δημόσιους χώρους τιμωρείται με χρηματικά πρόστιμα συνήθως 080624151827largejh1300 ευρώ (το 2005 καταγράφηκαν 173.000 παραβάσεις αυτού του τύπου!).

Η καλλιέργεια κάνναβης επιτρέπεται εκτός αν γίνεται για να πουληθεί. Σε αυτή την περίπτωση προβλέπονται ένα έως τρία χρόνια φυλάκισης (τα ίδια και για εμπορία). Το 2005 έγιναν 10.704 συλλήψεις για κάνναβη (7.718 για κοκαΐνη, 1.561 για οπιοειδή).

Λιγότερο ανεκτική η ιταλική νομοθεσία από το 2006 και μετά, ειδικά για την κάνναβη. Οσοι συλληφθούν κινδυνεύουν να χάσουν την άδεια οδήγησης αλλά και το διαβατήριό τους. Προβλέπεται ακόμα και κατ' οίκον περιορισμός. Τότε εκατοντάδες Ιταλοί διαδήλωσαν μπροστά από τη Βουλή, όπου και κάπνισαν δημοσίως χασίς.

Οσοι εμπορεύονται ουσίες κινδυνεύουν με φυλάκιση μεταξύ έξι και 20 χρόνων.

Ακόμη πιο προχωρημένη νομοθεσία έχει η Ολλανδία, στην οποία η χρήση κάνναβης από τους νέους κινείται κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο!

Η κατανάλωση είναι ελεύθερη μόνο σε ιδιωτικούς χώρους και στα coffee shops, τα οποία μπορούν να πουλήσουν μέχρι πέντε γραμμάρια ανά πελάτη. Επίσης απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών.

Ταυτόχρονα επιτρέπεται η καλλιέργεια μέχρι και για πέντε φυτά. Από κει και πάνω προβλέπονται πρόστιμα ακόμη και ποινές φυλάκισης. Γενικά δεν διώκεται η κατοχή μικροποσοτήτων ναρκωτικών.

Οσοι συλλαμβάνονται με περισσότερα από 15 γραμμάρια μπορεί να τιμωρηθούν με έξι έως 18 μήνες φυλάκιση.

Στη Βρετανία οι ναρκωτικές ουσίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Στην υψηλότερη βρίσκονται η κοκαΐνη (η χρήση της βρίσκεται σε έξαρση), η ηρωίνη, η μεθαμφεταμίνη και το GHB. Οσοι συλληφθούν αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι αμφεταμίνες και τα βαρβιτουρικά χάπια. Μέχρι το 2004 περιελάμβανε και την κάνναβη, το 2004 όμως τοποθετήθηκε μαζί με τα αναβολικά και τα ηρεμιστικά σε τρίτη κατηγορία. Ετσι οι αρχές δεν την κυνηγούν ιδιαίτερα.

Επιεικείς δικαστέςistockphoto_10182833-love-cannabis

Βέβαια, όσοι καλλιεργούν ή εμπορεύονται μπορεί να τιμωρηθούν μέχρι και με 14 χρόνια φυλάκισης. Στην πράξη οι ποινές είναι μικρότερες, ενώ οι δικαστές βλέπουν με επιείκεια όσους παράγουν κάνναβη για ιατρική χρήση (αν και δεν είναι νόμιμη).

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Πορτογαλία (ίσως η μεγαλύτερη στην Ε.Ε.) έχει αποποινικοποιηθεί από το 2001, καθώς οι αρχές αδυνατούσαν να ελέγξουν την κατάσταση.

Τα όρια κατοχής κυμαίνονται στα 40 γραμμάρια για το χασίς (τρία για ηρωίνη, πέντε για κοκαΐνη και 30-50 δόσεις LSD). Από κει και πάνω θεωρείται εμπορία και προβλέπεται φυλάκιση.

Η νομοθεσία της Σουηδίας δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο ούτε στην κατοχή, ούτε στη χρήση οποιασδήποτε ουσίας (και της κάνναβης). Το 2005 πιάστηκαν 19.000 άτομα. Τα περισσότερα τιμωρήθηκαν με χρηματικό πρόστιμο, ενώ το 14% αντιμετώπισε ποινές φυλάκισης (για εμπορία).

Μικρές χρηματικές ποινές πληρώνουν οι χρήστες ναρκωτικών στη Φιλανδία χωρίς να οδηγούνται σε κάποιο δικαστήριο. Σοβαρότερα αδικήματα θεωρούνται η καλλιέργεια κάνναβης και η εμπορία, η οποία μόνο σε μεγάλες ποσότητες οδηγεί στη φυλακή.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 16/12/2007