Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την αποκατάσταση της αλήθειας και όσο και αν σας φαίνεται απίθανο σε λίγο καιρό θα υποχρεωθούμε έμμεσα η άμεσα από τα ρεύματα που επικρατούν σε όλο τον κόσμο για την αποποινικοποίηση της κάνναβη και στην χώρα μας.BreakOutT

Περίεργο ακούγεται αυτό το ξέρω σε όλους σας και στους χρήστες αλλά και σε αυτούς που μάχονται εναντίον της κάνναβης αλλά θα εξηγήσω παρακάτω τους λογους.

Ας ξεκινήσουμε με κάποια ιστορικά στοιχειά σχετικά με αυτήν .

Η κάνναβης προϋπήρχε πάντα και αυτό είναι γνωστό μέσα από ιστορικά συγγράμματα , αναφορές και μέσω έργων τέχνης που μας κληροδοτήσαν οι αρχαίοι προγονοί μας .

Δεν θα αναλύσω πολύ σε αυτό το άρθρο το συγκεκριμένο θέμα αλλά υπόσχομαι ότι θα γίνει στο μέλλον . Το μόνον που θα αναφέρω για μας τους έλληνες είναι ότι οι πρώτες γραπτές αναφορές έχουν γίνει από τον Ηρόδοτο.

Σε αυτό όμως που θα μείνω είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αναφορών θεώρει πρωτίστως την κάνναβη ως θεραπευτικό μέσο και παράλληλα ως ευφορικό χωρίς όμως να γίνεται αναφορά πουθενά για την κάνναβη ως κάτι το «μη καλό».

Όλα άλλαξαν όμως ξαφνικά πριν από ογδόντα περίπου χρόνια.istockphoto_10182833-love-cannabis

Την αρχή όπως και στις περισσότερος περιπτώσεις την έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέσα σε μια κατάσταση παραλογισμού και κοινωνικής απόγνωσης . Υπάρχουν πολλά βιβλία και στα ελληνικά (βλέπε Κλεάνθης Γρίβας) που εξιστορούν την περίπλοκη αυτή ιστορία αλλά εγώ θα σας πω σε γενικές γραμμές το τι συνέβη .

Την δεκαετία του τριάντα η Αμερική ως κράτος αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα και σε κοινωνικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο .

Δυο από τα πιο γνωστά προβλήματα ήταν η οικονομική κατάρρευση (κραχ) και η ποτοαπαγόρευση. Παράλληλα μέσω της τότε πρόσφατης παγκοσμιοποίησης εισήχθησαν στην χώρα τους τεράστιες ποσότητες πρωτόγνωρων ως τότε ουσιών όπως το όποιο (ηρωίνη) και η κοκαΐνη οι οποίες είναι τρομερά εθιστηκες και προκαλούν κατάρρευση της προσωπικότητας .

Μέσα σε ένα βεβιασμένο λοιπόν κλίμα πάρθηκαν αποφάσεις όπου θα έπρεπε να γίνουν άμεσα υλοποιήσιμες και αυτές κυρίως ήταν οι εξής :

original- Επαναελευθερωση της χρήσης του αλκοόλ κυρίως για εμπορικούς λογους .

Το αλκοόλ ήταν ένα προϊόν το όποιο μπορούσε να ελεγχτεί και να μετρηθεί άμεσα ως ποσότητα σε όλα τα σταδία από την παράγωγη έως την κατανάλωση . Έτσι λοιπόν το αλκοόλ διασφάλιζε μια σταθερή για το κράτος πηγή εσόδων , μέσω της φορολογιας.

Δεν γινόταν όμως το ίδιο με τις άλλες ουσίες που οι ποσότητες ήταν αμελητέες όποτε μην ελεγχόμενες

original- Απαγόρευση των οπιούχων και των προϊόντων κοκαΐνης

Πολύ σωστά λοιπόν η αμερικανική κυβέρνησης προχώρησε στην απαγόρευση αυτών των ουσιών διότι είναι ουσίες που σε κάνουν να μην έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου και πολλές άλλες μη επιθυμητές παρενέργειες.

original- Απαγόρευση της κάνναβης και ένταξη της στην ιδία ομάδα με τις προηγούμενες ουσίες .

Όμως η κάνναβη είναι λιγότερο εθιστική και με μικρότερες αρνητικές συνεπειες από το αλκοόλ αλλά το Κοινό τσιγάρο

Όλα αυτά θα αναλυθούν εκτενεστέρα σε επόμενα άρθρα όπως και τα κοινωνικά δεδομένα που επικροτούσαν στην χώρα μας εκείνη την εποχή αλλά σε γενικές γραμμές θα πούμε ότι ακολουθήσαμε σε όλη την Ευρώπη το παράδειγμα των Αμερικανών .800px-Map-of-US-state-cannabis-decriminalization-laws2.svg

Βασιστήκαμε λοιπόν πάνω σε ανακρίβειες και ψέματα και σίγουρα δεν μπορούμε να αποδώσουμε την ευθύνη αυτών των πράξεων στους παλαιότερους καθώς και η χώρα μας τότε βρισκόταν σε εξαιρετικά δυσάρεστη θέση.

Το κακό όμως είναι , ότι από την μια μεριά έχουμε κοινωνικά εδώ και πολλά χρόνια βελτιώσει το επίπεδο μας , από την άλλη επικρατούν αντιλήψεις οι οποίες είναι απόλυτος αναχρονιστικές .

Ας δούμε λίγο όμως το τι συμβαίνει και στις ΗΠΑ σήμερα.

Χωρίς καλά-καλα να το καταλάβουμε διότι η ενημέρωση εδώ από τα μέσα φιλτράρεται , οι ΗΠΑ έχουν προχώρηση σε μια λίγο πιο βαθιά κοινωνική αυτοκριτική όπου έχει κατά κάποιο τρόπο αναγνωρίσει τα λάθη της .

Με λίγα λόγια εδώ και καποια χρόνια , οι πολιτείες που απαρτίζουν τις ΗΠΑ έχουν προχωρήσει στην επανανομιμοποιηση της κάνναβης για ιατρική χρήση καθώς μέσω της κάνναβης απαλύνονται πολλά συμπτώματα σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και το έιτζ αλλά επίσης θεραπεύονται και πολλές άλλες.

Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι μέχρι τώρα δεκατέσσερεις πολιτείες έχουν αναθεωρήσει τους νομούς τους και δεν θεωρούν την κατοχή και την χρήση της κάνναβης ως κακούργημα καθώς επίσης και θεωρούν έως 30 περίπου γραμμάρια απόλυτος νόμιμο . Από εκεί και πάνω απλά πληρώνεις πρόστιμο.

Ποτέ θα τα ακούσουμε αυτά στην Ελλάδα ως ποτέ θα μας τα κρύβουν ??

Ήδη έχουν θεσπιστεί ευρωπαϊκές επιτροπές όπου έχουν αναθεωρήσει τελείως τις απόψεις τους στο θέμα των ναρκωτικών αλλά και της κάνναβης.

Η ελπίδα ήρθε με την νέα κυβέρνηση που έχει ως αρχηγό αυτόν που παλαιοτέρα εισηγήθηκε στην βουλή αλλά έδωσε και συνεντεύξεις υπέρ της διαφοροποίησης της από τα ναρκωτικά . Ο Γεώργιος Παπανδρέου επίσης έχει δηλώσει ότι έκανε χρήση στο παρελθόν . Έτσι έχει σίγουρα μια πιο αντικειμενική άποψη. Αξίζει να τονίσουμε ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου είναι άνθρωπος που γαλουχήθηκε μέσα στο αμερικανικό όνειρο . Οπότε αυτό από μόνο του είναι ακόμα ένα σημαντικό επιχείρημα στο ότι θα ακολουθήσουμε την δύση.

European-cannabis-laws

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί στην επαναελευθερωση στης ινδικής και σατιβα κάνναβης και στην χώρα μας .

Δεν πρέπει όμως να βιαστούμε η να κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις πάνω σε αυτό το ευαίσθητο θέμα γιατί πολύ εύκολα μπορεί να γυρίσουν όλα εναντίων μας.

Αυτό που θα πρέπει να συμβεί ως πρώτο βήμα είναι αρχικά

η αποδοχή της κάνναβης

ως θεραπευτικό μέσο.

Αυτός λοιπόν είναι ο πρώτος μας στόχος .800px-World-cannabis-laws

Παράλληλα αν μπορέσουμε να ενωθούμε κάτω από ένα πλαίσιο επώνυμο η ανώνυμο, το όποιο θα μας προσφέρει μιας μορφής άσυλο , ώστε να μην τρέμουμε στο φόβο της καταχρηστικής αστυνόμευσης όπως συνέβαινε έως τώρα , θα είναι πολύ σημαντική επιτυχία.

Ένας ακόμη σημαντικός στόχος είναι να διαχωρίσουμε την θέση μας από τους χρήστες άλλων ουσιών καθώς άθελα μας χρεωνόμαστε της συνέπειες των πράξεων άλλων και μιλώ κυρίως για τους χρήστες ηρωίνης που έτσι και αλλιώς η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών κάνναβης δεν τους κάνει «παρέα».

Μέσω αυτού του τελευταίου στόχου ο κυριότερος σκοπός θα είναι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τους χρήστες της ηρωίνης με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε . Όσο σκληρός και αν είναι αυτός ο τρόπος πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την εξαθλίωση που προκαλεί η ηρωίνη.

Εγώ προσωπικά έχω περιπλανηθεί στην ζωή μου σε πολλά μέρη της χώρας μας και έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που κάνουν χρήση κάνναβης. Έτσι τολμώ να πω πως στην πλειοψηφεί τους ήταν άνθρωποι με ηθικές άξιες που δεν τους αξίζει καμία κοινωνική απαξίωση όπως συνέβαινε αδίκως έως και τώρα .lebronmary

Επίσης πρέπει να τονίσω ότι το παρόν κείμενο αναφέρεται σε μακροχρόνιους χρήστες κάνναβης και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει νεώτεροι αναγνώστες να ταυτιστούν με αυτές τις θέσεις .

Σκοπός και χρέος λοιπόν των μεγαλυτέρων από εμάς είναι να προτρέψουμε την νεολαία σε άλλες όμορφες χάρες της ζωής καθώς όλοι μας γνωρίζουμε ,και επικρατεί δυστυχώς η ιδέα, ότι η κάνναβης είναι ο προθάλαμος των ναρκωτικών και αυτό θα αργήσει λίγο παραπάνω για να αλλάξει.

Η μαγικές λέξεις εδώ είναι πρόληψη και ενημέρωση . Πρέπει να τις εμπεδώσουμε καλά και να κινηθούμε πάνω στον άξονα της σωστής και αντικειμενικής ενημέρωσης.

Μόνο με Τέτοια βήματα θα μπορέσουμε να κάνουμε το αυτονόητο πραγματικότητα .

Αλλά πιστέψτε με είναι ο μόνος δρόμος που μας έμεινε και θα τον ακολουθήσουμε .

nataraja