Μια αλλαγή πολιτικής στο θέμα της μαριχουάνας σκέφτονται στο Βερολίνο, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι νόμιμο για κάποιον να έχει πάνω του μέρι 15 γραμμάρια marijuana-buds-ready-for-smokingκάνναβης. Η επερχόμενη αυτή αλλαγή θα καταστήσει τη γερμανική πρωτεύουσα ως μία από τις πιο φιλικές στη μαριχουάνα πόλεις στην Ευρώπη.

Οι Βερολινέζοι εδώ και πολύ καιρό απολαμβάνουν τη χαλαρή στάση απέναντι στη μαριχουάνα, και πλέον δεν είναι καθόλου σπάνιο να δεις κάποιον να καπνίζει ένα joint σε κάποιο πάρκο ή να στρίβει έξω από κάποιο bar.

Τώρα ωστόσο, η γερμανική πρωτεύουσα πιθανόν να κάνει ένα ακόμα βήμα προς το να γίνει μια από τις πιο ανεκτικές στη μαριχουάνα πόλεις στην Ευρώπη. Αξιοματούχος στον τομέα της υγείας δήλωσε στο Spiegel ότι σκοπεύει να αυξήσει την ποσότητα μαριχουάνας και χασίς που μπορεί κάποιος να κατέβει στα 15 γραμμάρια.

Ο ομοσπονδιακός νόμος της Γερμανίας απαγορεύει την κατοχή μαριχουάνας περισσότερο από μια “μικρή ποσότητα”, αλλά άφηνε στις αρχές να προσδιορίσουν τι ακριβώς σημαίνει “μικρή ποσότητα”. Κάποιες περιοχές όπως το Brandenburg, που βρίσκεται περιμετρικά του Βερολίνου, προσδιορίζει τη “μικρή ποσότητα” στα 6 γραμμάρια, ενώ το Βερολίνο μέχρι τώρα επέτρεπε την κατοχή 10 γραμμαρίων.

Με τη ρύθμιση έτοιμη να λήξει, η κ. Katrin Lompscher, η υψηλότερη αξιοματούχος στον τομέα της υγείας στο Βερολίνο, ετοιμάζεται να υπογράψει τη νέα ρύθμιση η οποία αυξάνει την ποσότητα κάνναβης που επιτρέπεται κάποιος να κατέχει. Λέει ότι η επιτυχία του κανόνα 10-γραμμαρίων, δικαιολογεί την αύξηση της επιτρεπόμενης ποσότητας, αν και το γραφείο της, παρά τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα έχει αποφύγει να χαρακτηρίσει αυτή την επιτυχία.

Στο Βερολίνο δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με το νέο σχέδιο. Το αριστερό κόμμα της Lompscher είναι μέρος του συνασπισμού μαζί με το κεντρο-αριστερούς σοσιαλοδημοκράτες (SPD). Το αριστερό κόμμα είναι εδώ και καιρό υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης, αλλά η Stephanie Winde, εκπρόσωπος του SPD στο Βερολίνο, δήλωσε στο Spiegel online ότι το αριστερό κόμμα δεν συζήτησε την πολιτική 15-γραμμαρίων πριν τη δημοσιοποιήσει. Το SPD συνεχίζει, θα προτιμούσε να ήταν μέρος μιας κοινής απόφασης σχετικά με την πολιτική για την κάνναβη.

Rob-GriffinΔιευκόλυνση στους Dealers?

Αν το νέο μέτρο της Lompsher γίνει νόμος, τότε φαινομενικά θα έρθει σε αντίφαση με τις αυξανόμενες προσπάθειες των αρχών στο Βερολίνο τον τελευταίο χρόνο να αντιμετωπίσουν την παράνομη διακίνηση. Σε μία περίπτωση, ντουζίνες αστυνομικών, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερο, χτένισαν για 13 ώρες το Hasenheide, ένα πάρκο 50 εκταρίων στο κεντρικό Βερολίνο ψάχνοντας dealers.

Μερικοί αναρωτιούνται αν το η πρόταση της Lompsher θα κάνει πιο εύκολο για τους dealers να διακινούν προστατευόμενοι από το νόμο. “Οι dealers θα εκμεταλλευτούν τη νέα φιλελεύθερη ρύθμιση και θα μεταφέρουν όχι περισσότερο από τη νόμιμη ποσότητα,” έγραψε πρόσφατα η εφημερίδα Berliner Zeitung.

Ένας ευρωπαίος ηγέτης

Εάν το προτεινόμενο μέτρο περάσει, οι νόμοι σχετικά με τη μαριχουάνα στο Βερολίνο, θα είναι μεταξύ των πιο ανεκτικών στην Ευρώπη. Στην Ολλανδία, επιτρέπεται να κυκλοφορεί κάποιος με όχι περισσότερα από 5 γραμμάρια, χωρίς το φόβο της δίωξης. Στο Βέλγιο η αντίστοιχη ποσότητα είναι στα 3 γραμμάρια. Η Τσεχία πρόσφατα πέρασε τον πιο φιλελεύθερο νόμο στην Ευρώπη, επιτρέποντας στον καθένα να καλλιεργεί μέχρι 5 φυτά μαριχουάνας και να βρίσκονται στην κατοχή του μέχρι 20 marijuana joints.

Πηγή: Spiegel

420.gr


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση