Greek Cannabis Μagazine

ΗΠΑ: Οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιοειδών μειώνονται σε Πολιτείες όπου η κάνναβη έχει νομιμοποιηθεί

Οι αμερικανικές Πολιτείες όπου η χρήση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς είναι νόμιμη καταγράφουν μείωση κατά τουλάχιστον 20% των θανάτων από υπερβολική δόση οπιοειδών, καταδεικνύει μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη.

Τα οπιοειδή ενοχοποιήθηκαν για τους θανάτους 47.600 ανθρώπων το 2017 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC). Εκείνη τη χρονιά, η επιδημία κηρύχθηκε «κρίση δημόσιας υγείας» από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η χρήση μαριχουάνας, νόμιμη σε 34 Πολιτείες και στην Ουάσινγκτον για θεραπευτικούς σκοπούς, έχει νομιμοποιηθεί επίσης για ψυχαγωγικούς σκοπούς σε δέκα Πολιτείες και στην αμερικανική πρωτεύουσα (τον Ιανουάριο εγκρίθηκε η νομιμοποίησή της στην Πολιτεία Ιλινόι).

Συγκρίνοντας τους δείκτες των θανάτων από υπερβολική δόση πριν από και μετά τη νομιμοποίησή της, καθώς και μεταξύ Πολιτειών σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας νομιμοποίησης, οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Economic Inquiry, συμπέραναν ότι υπάρχει «ισχυρή» σχέση αιτίας-αιτιατού με τη θνησιμότητα που αποδίδεται στα οπιοειδή.

Η μείωση κυμαίνεται μεταξύ 20% και 35%, σύμφωνα με την οικονομετρική αυτή ανάλυση, ιδιαίτερα ως προς τους θανάτους που προκαλεί η κατανάλωση οπιοειδών όπως η φαιντανύλη, το φονικότερο αναλγητικό που καταναλώνεται στις ΗΠΑ, κατά τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία.

Όλες οι Πολιτείες πλήττονται από την κλιμάκωση της επιδημίας των οπιοειδών, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νέιθαν Τσαν, οικονομολόγος του πανεπιστημίου Άμχερστ και βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Όμως «οι πολιτείες που την έχουν νομιμοποιήσει [σ.σ. τη χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς] πλήττονται λίγο λιγότερο από εκείνες που δεν την έχουν νομιμοποιήσει», πρόσθεσε.

Οι Πολιτείες όπου υπάρχει νόμιμη πρόσβαση στη μαριχουάνα μέσω σημείων πώλησης είδαν μεγαλύτερη μείωση των θανάτων από τις άλλες, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι επιστήμονες δεν καταπιάνονται με τα αίτια στη μελέτη που εκπόνησαν, πάντως ο Νέιθαν Τσαν θεωρεί πως οι διαφορές μπορεί να συνδέονται με τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που ακολουθούν αυτοθεραπευτική και «ανακουφίζονται από τον πόνο με την κατανάλωση μαριχουάνας», άρα «είναι λιγότερο πιθανό να εξαρτηθούν από τα οπιοειδή».

Ωστόσο προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει σε εντελώς αντίθετα συμπεράσματα: κατ’ αυτές, η χρήση κάνναβης αυξάνει, δεν μειώνει τη χρήση οπιοειδών χωρίς συνταγή.

www.zougla.gr

Ανοίγει ο δρόμος για τη φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα

worldmap1.jpg

παλαιώτερος χάρτης

Η ελληνική κυβέρνηση βιάζεται να «τρέξει» το project καθώς αναμένει επενδύσεις πάνω από 1,5 δισ.

Το σχετικό νομοσχέδιο, έπειτα από πολύμηνη επεξεργασία, βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν την κατάθεση του στη Βουλή.

Θα προηγηθεί η παρουσίαση του από τα αρμόδια υπουργεία, στην συνέχεια θα ακολουθήσει το στάδιο της διαβούλευσης και κατά πληροφορίες έως το τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο.

Ήδη μεγάλα ξένα φαντς βρίσκονται στη χώρα και έχουν κλείσει εκατοντάδες στρέμματα στην βόρεια Ελλάδα (Ημαθία) ώστε να ξεκινήσουν αμέσως την καλλιέργεια και την παραγωγή.

Εκπρόσωποι τους πιστεύουν μάλιστα ότι αν όλα έχουν ρυθμιστεί (νόμος και σχετικές υπουργικές αποφάσεις) έως το τέλος του πρώτου εξάμηνου του 2018 μπορεί η καλλιέργεια να ξεκινήσει άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ίδια φαντς έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και για άλλες περιοχές της χώρας όπως την Πελοπόννησο καθώς το κλίμα είναι παραπάνω από κατάλληλο (ζεστό και ξηρό) για την καλλιέργεια και παραγωγή του φυτού

Η ελληνική κυβέρνηση βιάζεται να «τρέξει» αυτό το project καθώς αναμένει επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 1,5 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα θα υπάρξει απορρόφηση εργατικού δυναμικού, αφού κατά τους πρώτους υπολογισμούς τα επόμενα δύο χρόνια θα ανοίξουν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας.

Εκπρόσωποι των επενδυτών εξετάζουν επίσης (όταν και αφού το νομοθετικό πλαίσιο το επιτρέψει) την παραγωγή κάνναβης και για ψυχαγωγικούς λόγους. Η παραγωγή αυτή βέβαια δεν προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση αλλά μόνο για εξαγωγή.

Σε ότι αφορά την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης η ζήτηση αυξάνει συνεχώς παγκοσμίως καθώς το φυτό χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση βαρύτατων ασθενειών (διάφορα είδη καρκίνων) σκλήρυνση κατά πλάκας, παθήσεις του ματιού.

Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, στο Καναδά αλλά και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης καλλιεργείται φαρμακευτική κάνναβη.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για το νομοσχέδιο, την ερχόμενη Τετάρτη πρόκειται να γίνει η παρουσία του από τα αρμόδια υπουργεία, Υγείας, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας.

Κατά πληροφορίες τον συντονισμό έχει αναλάβει ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Χριστόφορος Βερναδάκης.

Η 1η Διεθνής Έκθεση για την ιατρική και βιομηχανική κάνναβη

logo.png

Η μεγαλύτερη διεθνής εμπορική έκθεση Κάνναβης των Βαλκανίων, στην καρδιά της Αθήνας. Ένα τριήμερο πολυθέαμα με εκθέτες τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, 2 συνέδρια με 30 ομιλητές διεθνούς κύρους, επαγγελματικά σεμινάρια και εργαστήρια, εικαστικές τέχνες, μουσική από αγαπημένους καλλιτέχνες.

Η Κάνναβη είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια για την Ελλάδα, έχει χιλιάδες εφαρμογές και μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση στην αγροτική οικονομία και την βιομηχανία. Μπορεί να διαμορφώσει μια αγορά 1-2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με εξαγωγικό χαρακτήρα και να συνεισφέρει στην δημιουργία περισσότερων από 12.000 θέσεων εργασίας. Το κλίμα και οι μορφολογικές συνθήκες το ευνοούν, η νομοθεσία αλλάζει και βελτιώνεται, το επενδυτικό ενδιαφέρον από Ελλάδα και εξωτερικό μεγαλώνει. Γινόμαστε πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

• Σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς επαγγελματικά με τον χώρο της Κάνναβης;

• Έχεις προϊόντα ή υπηρεσίες να εκθέσεις;

• Θέλεις να συνάψεις νέες επαγγελματικές συνεργασίες και να δικτυωθείς με προμηθευτές;

• Θέλεις απλά να γνωρίσεις από κοντά τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου, να ενημερωθείς για τις τελευταίες τεχνολογίες και ιατρικές εφαρμογές, για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες γύρω από την Κάνναβη;

pot.jpg

Η BALKANNABIS EXPO είναι τότε ο προορισμός σου!

Το μέλλον είναι τώρα: Οι εφαρμογές της ιατρικής κάνναβης, η αγροτική της διάσταση αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία προϊόντων κάνναβης θα συναντηθούν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στην Διεθνή Έκθεση για την ιατρική και βιομηχανική Κάνναβη ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν συνέδρια, για πρώτη φορά θα δοθούν επαγγελματικά σεμινάρια από κορυφαίους στον κλάδο τους επιστήμονες αλλά και εργαστήρια από εμπειρογνώμονες για μια σειρά εφαρμογών.

Περισσότεροι από 120 εκθέτες από όλο τον κόσμο θα μας ξεναγήσουν σε ένα πλούτο εφαρμογών, προϊόντων, τεχνολογιών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών γύρω από την ιατρική και βιομηχανική χρήση της κάνναβης. Οι μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου θα είναι παρούσες και μερικές από αυτές στηρίζουν ως επίσημοι χορηγοί την διοργάνωση. Περισσότεροι από 30 ομιλητές διεθνούς εμβέλειας και κύρους, επιστήμονες και πρωτοπόροι επαγγελματίες του κλάδου, θα μας ενημερώσουν για τις τρέχουσες εξελίξεις, τις ιατρικές εφαρμογές και τις επιχειρηματικές προοπτικές του βιομηχανικού κλάδου της Κάνναβης.

Κατά τη διάρκεια της BALKANNABIS EXPO θα πραγματοποιηθούν επίσης επαγγελματικά σεμινάρια (masterclasses) για ιατρούς, θεραπευτικό προσωπικό, καλλιεργητές και μεταποιητές για τις φαρμακευτικές και βιομηχανικές εφαρμογές της Κάνναβης, όπως επίσης και εργαστήρια - παρουσιάσεις (διατροφή, μαγειρική, δόμηση). Μια ποικιλία από παράλληλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες (live painting, έκθεση σκίτσων, performance, jugglers) θα πλαισιώσουν την έκθεση και τα συνέδρια.

Πολύπλευρη και επιστημονική ενημέρωση, επίδειξη καινοτομιών και προϊόντων, ανάπτυξη εταιρικών δεσμών και διαμόρφωση της ελληνικής αγοράς. Βάζουμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της Κάνναβης. Διαμορφώνουμε και προάγουμε τον πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο οικονομικό κλάδο, χτίζουμε την εγχώρια παραγωγή και επιδιώκουμε να παίξει η ελληνική βιομηχανία Κάνναβης πρωταγωνιστικό και εξαγωγικό ρόλο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Η BALKANNABIS EXPO είναι η κορύφωση μιας πολυετούς προσπάθειας ενημέρωσης της κοινής γνώμης και του πολιτικού προσωπικού στην Ελλάδα, καθώς και μιας πολύχρονης ενασχόλησης με τον επαγγελματικό και παραγωγικό κλάδο της Κάνναβης, τις διεθνείς εκθέσεις, τον δημόσιο ακτιβισμό, την έρευνα και τεκμηρίωση, την άσκηση πολιτικής επιρροής και την κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων για τη διαμόρφωση του κλάδου και της νομοθεσίας στην Ελλάδα. Ανοίξαμε τον δρόμο, περνάμε στην εφαρμογή.

Η Κάνναβη είναι το μέλλον και η διέξοδος από την κρίση. Η άγνοια, το στίγμα και η παραπληροφόρηση δίνουν τη θέση τους στα επιστημονικά δεδομένα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Η παγκόσμια, νόμιμη, αγορά της Κάνναβης αναμένεται να ξεπεράσει τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2025. Θέλουμε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα, στην ενημέρωση του κοινού, αλλά και την εφαρμογή πιο ολοκληρωμένων πολιτικών και προσεγγίσεων για τη νόμιμη ρύθμιση της ιατρικής και βιομηχανικής χρήσης της Κάνναβης.

Τιμές εισιτηρίων (πλήρης πρόσβαση σε έκθεση, συνέδρια και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις): 8€ (προπώληση - ημερήσιο), 10€ (στην είσοδο), 20€ (προπώληση -τριημέρου), 25€ (στην είσοδο - τριημέρου). Αγορά εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/seminars/texnopoli/balkannabis-expo-2018/?evId=222033

Η BALKANNABIS EXPO πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και της ΓΓ Βιομηχανίας. Στηρίζεται από διεθνείς φορείς, οργανισμούς και δίκτυα όπως οι International Cannabis and Cannabinoid Institute (ICCI), ENCOD, FAAAT, NoCo Hemp Expo, ICANNA.

www.businessnews.gr/

cannabi-space-s.jpg

Μετα απο πολλές δοκιμές το διαδικτυακό κανάλι μας είναι ετοιμο σχεδον. Αρχικά κάναμε πολλα τεστ σε κλειστό κοινό και μόνο σε μελη μιας ομάδας στο facebook. Εδω και λιγες μερες ομως ειμαστε ζωντανα προς ολους. Αν και ειμαστε ακομα σε δοκιμαστικό σταδιο.
Το κανάλι ονομάζεται cannabi.space και χρησιμοποιεί την πλατφορμα του facebook για το streaming, αλλα δεν ειναι απαραίτητο να ειναι καποιος χρηστης του για να μας παρακολουθήσει. Συντομα θα ανακοινωσουμε απο εδω τις σταθερες διευθύνσεις που θα μπορειτε να βλεπετε τις εκπομπες ζωντανα.
Οι φιλοι του facebook ομως μπορουν να γινουν μελη στο group και να εχουν εσωτερικη πληροφόρηση και περισσότερες πληροφορίες καθως και προσβαση στις μη δημοσιες εκπομπές. Το μονο που χρειαζεται ειναι να γινετε μελη στην παρακάτω ομαδα.


cannabi.space WebTV - CLUBΌλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν αρχίσει να μειώνουν τις ποινές που αντιμετωπίζουν οι χρήστες κάνναβης, όταν βρίσκονται στην κατοχή τους μικρές ποσότητες της ουσίας αυτής ή διαπιστώνεται περιορισμένη παραγωγή της, για προσωπική χρήση.

Ως γνωστόν η Ολλανδία, εδώ και 40 χρόνια έχει «ανεχθεί» την πώληση μικρών ποσοτήτων της ουσίας. Όμως πρόσφατα στην Ισπανία -πέρα από την επίσημη γραμμή της Πολιτείας, η οποία διαφωνεί - γίνεται παραγωγή κάνναβης από κλειστές ομάδες, με όρους και κανόνες που θέτουν οι ίδιες, για χρήση της ουσίας από τα μέλη τους, χωρίς εμπορικό κέρδος.

Φαρμακευτικές ουσίες που βρίσκονται στην κάνναβη, έχει ήδη επιτραπεί να χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και άλλες έχουν αποδεχθεί ή επιτρέψει την ιατρική χρήση της κάνναβης.

Η πρώτη χώρα διεθνώς που έκανε νόμιμη της χρήση της για του ενήλικες το 2013 ήταν η Ουρουγουάη. Ακολούθησαν αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ μέχρι και σήμερα, ενώ φέτος ο Καναδάς προωθεί τη νόμιμη παραγωγή και πώληση της κάνναβης για ελεύθερη χρήση από ενήλικες.

Η ελεύθερη χρήση της κάνναβης και οι νέες ανεκτικές πολιτικές στην Ευρώπη

Στο διεθνές συμπόσιο που οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά (EMCDDA) στη Λισαβόνα, τέθηκε το εξής ερώτημα στον πρώην πρόεδρο του International Narcotics Control Board , (INCB) Γερμανό Werner Sipp για τις μεγάλες αυτές αλλαγές στο ζήτημα της κάνναβης: «Μήπως όλα αυτά αργά αλλά σταθερά οδηγούν στην αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών;»

«Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει στο μέλλον, σε 3 με 4 χρόνια, αλλά προς το παρόν- για την Ευρώπη μιλώντας - δεν βλέπω κινητικότητα από χώρες που παραδοσιακά είναι αντίθετες, να προχωρήσουν άμεσα στην αποποινικοποίηση της χρήσης», ήταν η απάντηση του κ. Sipp, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως επισημαίνει σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου, η ελεύθερη χρήση κάνναβης είναι ακόμα αδιανόητη, όπως στην Ασία και στην Αφρική. Στην Ευρώπη όμως εξηγεί, υπάρχει σήμερα η ευελιξία ώστε αρκετές χώρες να χαράσσουν πολιτική με βάση τη διεθνή πρακτική, αλλά και δοκιμασμένες συνταγές που πέτυχαν.

«Για παράδειγμα στην Πορτογαλία όταν εντοπίζουν τώρα ένα χρήστη κάνναβης, δεν τον οδηγούν στη φυλακή, τον παραπέμπουν σε ειδική δομή για να βοηθηθεί. Βοήθεια αντί τιμωρίας. Διαφορετική προσέγγιση απ αυτό που ισχύει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει ο κ. Sipp.

Η αποποινικοποίηση θα βλάψει την πρόληψη;

Ρωτήθηκε πώς αντιμετωπίζει και τι απαντά σε όσους υποστηρίζουν -με σθένος πολλές φορές- την άποψη ότι η ελεύθερη χρήση κάνναβης και η αποποινικοποίηση της χρήσης της θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπως η μεγάλη αύξηση ζήτησης πώλησης και χρήσης της.

Η απάντηση του ήταν προσεκτική αλλά αρκετά ενδιαφέρουσα: « Όλα αυτά που λέγονται, είναι υποθέσεις. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αν συμβεί αυτό. Δείτε το παράδειγμα του αλκοόλ και του τσιγάρου, που είναι εθιστικές ουσίες και διατίθενται εδώ και πολλά χρόνια ελεύθερα. Κανείς δεν μιλάει στο ίδιο επίπεδο γι αυτές. Υπάρχουν χώρες που οι καταναλώσεις είναι ψηλά και άλλες που είναι χαμηλά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Alexis Goosdeel διευθυντής του EMCDDA, ο οποίος υποστηρίζει πως «είναι πολύ πρόωρο να πει κάποιος πως όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με την πρόληψη. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει σε χώρες που πρόσφατα επέτρεψαν την ελεύθερη χρήση».

Ο W. Sipp, για το αν οι πολιτικές που αναθεωρούν το θέμα της κάνναβης, κάνουν ζημιά στα προγράμματα πρόληψης τα οποία στοχεύουν κυρίως στους νέους, απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι όλα αυτά επηρεάζουν την πρόληψη. Η πρόληψη παραμένει το πιο σημαντικό όπλο ενάντια την εξάπλωση της χρήσης κάνναβης. Οι χώρες που είναι ελεύθερη η χρήση, συνόδευσαν την απόφαση αυτή με μεγάλες καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη. Αυτά πάνε μαζί».

Άδικη η κριτική για την ιατρική κάνναβη και την εμπορική της εκμετάλλευση

Όμως υπάρχουν και αυτοί που ισχυρίζονται πως ακόμα και η ιατρική χρήση της κάνναβης ή η οργανωμένη καλλιέργειά της για εμπορικούς σκοπούς, αποτελούν τον «προθάλαμο» για την ελεύθερη διακίνηση και χρήση της. Τι απαντά ο W. Sipp σ αυτούς;

«Εξαρτάται πώς οργανώνεις και “προστατεύεις” ως Πολιτεία την ιατρική χρήση της. Αν ελέγχεις τη διαδικασία, την παραγωγή, τη σύσταση, ποιός τη συνταγογραφεί και ποιούς θεραπεύεις, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση».

«Για μένα τα όρια είναι ξεκάθαρα» επισημαίνει ο Α. Goosdeel , που εξηγεί πως η συζήτηση για την ιατρική χρήση της κάνναβης είναι υπερβολική: «Σήμερα χρησιμοποιούνται συστατικά της κάνναβης με θεραπευτικές ιδιότητες. Γιατί να λέγεται “ιατρική κάνναβη” όταν εδώ και χρόνια έχουμε οποιοειδή, όπως η μορφίνη που χρησιμοποιούνται στην ιατρική. Δεν αναφερόμαστε στο φυτό από το οποίο παράγεται η μορφίνη αλλά στο φάρμακο μορφίνη».

Ο WHO θα κρίνει τελικά αν η κάνναβη και οι ουσίες της είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο

Με δεδομένο ότι η τελευταία αναφορά για τη θεραπευτική αξία της κάνναβης έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) το 1935, ο πρώην πρόεδρος του INCB, ρωτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν όντως υπάρχουν επαρκή στοιχεία που αφορούν τη θεραπευτική αξία της κάνναβης για αρκετές παθήσεις, σοβαρές και λιγότερο σοβαρές.

«Ο WHO έχει την ευθύνη για να δώσει το “πράσινο φως” για ευρείες θεραπευτικές εφαρμογές της, αφού εξετάσει πόσο εξαρτητική είναι, αν τα συστατικά της που χρησιμοποιούνται για φάρμακα είναι ασφαλή σε μακροχρόνια χρήση και φυσικά την αποτελεσματικότητα της. Υπάρχουν τελευταία πολλές μελέτες από διαφορετικά κέντρα σε όλο το κόσμο που στοιχειοθετούν ευεργετικές επιδράσεις. Όμως τον τελικό λόγο θα έχει ο WHO που από το Νοέμβριο του 2016 έχει αρχίσει να μελετά λεπτομερώς το θέμα και έχει δεσμευθεί ότι θα ανακοινώσει τις θέσεις του τον ερχόμενο Μάιο».

«Να μην φοβόμαστε την αλλαγή αν είναι τεκμηριωμένη»

Κλείνοντας ο W. Sipp, τόνισε πως «δεν πρέπει να φοβόμαστε την αλλαγή, αν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα».

Τέλος, ρωτήθηκε ο διευθυντής του EMCDDA, ποιά είναι η θέση του για την παραγωγή κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Η απάντηση του Α. Goosdeel ήταν ξεκάθαρη: «Δεν μπορείς να έχει συστατικά της κάνναβης - για οποιαδήποτε χρήση - αν δεν έχεις παραγωγή και γι’ αυτό το λόγο, νομίζω ότι μπορείς να έχεις παραγωγή, εφόσον αυτό γίνεται σε συγκεκριμένα νομικό πλαίσιο».

Οι εξελίξεις στον τομέα πολιτικής που αφορά την κάνναβη ενδέχεται να έχουν παράπλευρες συνέπειες για τις παρεμβάσεις πρόληψης, θεραπείας και μείωσης της βλάβης που αφορούν το συγκεκριμένο ναρκωτικό, καταλήγουν οι ειδικοί. Όμως από την άλλη, τονίζουν πως από τις εξελίξεις αυτές μπορούν να αντληθούν πολύτιμα διδάγματα από καινοτομίες που αναπτύσσονται εκτός Ευρώπης και να χαραχθούν εκ νέου πολιτικές, συνολικά για το ζήτημα της κάνναβης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

cannabishellas-buds-weed86.jpg

Εξαιρετικά... χαλαροί φαίνεται πως ήταν οι πρόγονοί μας, καθώς, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, είχαν ανακαλύψει το φυτό της κάνναβης πριν από τουλάχιστον 10.000 χρόνια. Προτού καλά καλά η Γη βγει από την τελευταία εποχή των παγετώνων δηλαδή.

Η αρχαιοβοτανολογική επιστημονική έρευνα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου εκτιμούν ότι περίπου 5.000 χρόνια η χρήση της κάνναβης εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και στην Ασία, μεταφερόμενη από τις νομαδικές φυλές, στο πλαίσιο ενός αρχαϊκού διηπειρωτικού εμπορίου στη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού.

Οι νομάδες Γιαμνάγια των στεππών της Ευρασίας, μία από τις τρεις κύριες «συνιστώσες» που συνέβαλαν στη δημιουργία του σημερινού ευρωπαϊκού πληθυσμού και πολιτισμού (μαζί με τους ντόπιους κυνηγούς- τροφοσυλλέκτες και τους μετανάστες-αγρότες από την Μέση Ανατολή), θεωρείται ότι έπαιξαν κομβικό ρόλο στην εξάπλωση της κάνναβης.

Όμως η αρχή είχε γίνει πολύ νωρίτερα, από τους ανθρώπους της παλαιολιθικής εποχής τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, οι οποίοι, ανεξάρτητα οι μεν από τους δε, είχαν ανακαλύψει τη χρησιμότητα του φυτού της κάνναβης και πιθανώς των ψυχοδραστικών ουσιών του για «ταξίδια» του νου.

Η κάνναβη μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ότι αρχικά χρησιμοποιήθηκε και πιθανώς καλλιεργήθηκε στην Κίνα ή στην Κεντρική Ασία. Όμως οι γερμανοί ερευνητές, που ανασκοπούν όλα τα νεότερα ευρήματα της «αρχαιολογίας της κάνναβης», επισημαίνουν ότι το φυτό εμφανίζεται σε ανασκαφές τόσο της ανατολικής Ευρώπης όσο και της Ιαπωνίας σχεδόν την ίδια εποχή, πριν από 10.200 έως 11.500 χρόνια.

«Το φυτό της κάνναβης φαίνεται πώς ήταν ευρέως εξαπλωμένο ήδη πριν από τουλάχιστον 10.000 χρόνια», συμπεραίνουν οι ερευνητές. Το αν αυτό συνέβαινε για λόγους διατροφής, ιατρικής θεραπείας, κατασκευής υφασμάτων ή απλώς για...αναψυχή (ή και για τα τέσσερα μαζί), παραμένει ασαφές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διαχρονικά συστηματικότερη χρήση κάνναβης από τους ανθρώπους, επί χιλιάδες χρόνια, είχε γίνει στη Δυτική Ευρασία, ώσπου πριν από 5.000 χρόνια το εμπόριο και η χρήση του φυτού διεθνοποιήθηκαν περαιτέρω, τόσο προς την

Ανατολή όσο και προς τη Δύση. Αυτό έγινε χάρη στους νομάδες ιππείς των στεππών, που μπορούσαν με τα άλογά τους να καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις (μαζί με την κάνναβη που πουλούσαν ή μάλλον αντάλλασσαν), ακολουθώντας σχεδόν τις ίδιες διαδρομές που αργότερα θα ονομάζονταν «Δρόμος του Μεταξιού» - και που με λίγη φαντασία θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν «Δρόμος της Κάνναβης».

Άλλωστε, ο Ηρόδοτος, στις διηγήσεις του, κάνει λόγο για τους Σκύθες, νομάδες των στεππών, οι οποίοι κατέβηκαν νοτιότερα μετά τους Γιαμνάγια και δεν έχαναν την ευκαιρία να καπνίζουν κάνναβη στη χερσόνησο της Κριμαίας. Τελικά, οι χίππις που νόμιζαν ότι πρωτοπορούσαν, ήσαν τόσο καθυστερημένοι...

www.efsyn.gr

klostiki-kannavi00001.jpg

Καλή πηγή πρωτεϊνών 

Οι σπόροι κάνναβης είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, ιδίως για χορτοφάγους, αφού παρέχουν και τα 20 αμινοξέα. Όλοι μπορούν να ωφεληθούν από την κατανάλωση τους, όμως για όσους δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικές τροφές, οι σπόροι αποτελούν την ιδανική επιλογή. Η κάνναβη είναι από τις λίγες φυτικές τροφές που προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αυτή δηλαδή που βρίσκουμε κυρίως στο κρέας.

Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά

Οι σπόροι κάνναβης περιέχουν και τα δυο λιπαρά οξέα, ωμέγα-3 και ωμέγα-6, που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία. Τα λιπαρά που βρίσκονται στην κάνναβη έχει τη δυνατότητα να αυξήσουν την κυτταρική ανάπτυξη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και γενικά συμβάλουν στην ευεξία και μακροζωία.

Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Οι σπόροι κάνναβης συμβάλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η κατανάλωση τους συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Γι αυτό αν δεν θέλετε να αρρωσταίνετε συχνά, απλά αρχίστε να καταναλώνετε περισσότεερους σπόρους κάνναβης και θα κρατήσετε το ανοσοποιητικό σας ισχυρό.

Προσφέρουν νεανική επιδερμίδα

Το έλαιο που βρίσκεται στην κάνναβη χρησιμοποιείται συχνά σε σαπούνια και προϊόντα περιποίησης. Το λάδι της διεισδύει στα στρώματα του δέρματος και προωθεί την ανάπτυξη νέων κυττάρων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει σε δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα, ψωρίαση και ξηρότητα.

Καλή πηγή φυτικών ινών

Η υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών στους σπόρους κάνναβης δημιουργεί το αίσθημα πληρότητας, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε λιγότερη ποσότητα φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης οι φυτικές ίνες βοηθάνε στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Οι σπόροι κάνναβης χρησιμοποιούνται στη μαγειρική με πολλούς τρόπους. Μπορείτε να φτιάξετε smoothies με γάλα και να προσθέσετε πρωτεΐνη κάνναβης. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε σπόρους κάνναβης σε σαλάτες, στα δημητριακά ή να τους καταναλώσετε αντί για ξηρούς καρπούς. 

Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται πλέον στις χώρες όπου η χορήγηση ιατρικής κάνναβης σε ασθενείς που έχουν τη σχετική ανάγκη θα είναι νόμιμη. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης ενδείκνυνται για περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένο κλινικό όφελος για μια σειρά από νόσους όπως ο χρόνιος πόνος, η ναυτία λόγω χημειοθεραπείας, η καχεξία/ανορεξία. κ.ά.

http://jenny.gr

2017-iatriki 7.jpg

Η 1η Ιουλίου ήταν για την Νεβάδα μια από τις πιο θερμές καλοκαιρινές μέρες: η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς κελσίου. Παρόλα αυτά οι ντόπιοι και οι τουρίστες της περιοχής περίμεναν με τις ώρες στις ουρές έξω από τα φαρμακεία για να αγοράσουν λίγη νόμιμη πλέον μαριχουάνα για να ψυχαγωγηθούν.

Δύο εβδομάδες αργότερα τα αποθέματα τα 47 νόμιμων λιανοπωλητών είχαν ήδη εξαντληθεί. Η φορολογική επιτροπή της Νεβάδα, που υπάγεται στο γενικό λογιστήριο της αμερικανικής πολιτείας αναγκάστηκε να ψηφίσει ομόφωνα μια νέα τροπολογία για να αντιμετωπίσει την έλλειψη.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα καταστήματα που έχουν σήμερα αδειοδότηση για να πωλούν μαριχουάνα αδυνατούν να στηρίξουν την αγορά. Για το λόγο αυτό μέσα στο επόμενο διάστημα θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός, ούτως ώστε να λάβουν επιπλέον άδειες και κάποια καταστήματα που εντάσσονταν μέχρι πρότινος στο πρόγραμμα διάθεσης ιατρικής μαριχουάνας.

Σχεδόν 50 φαρμακεία στην περιοχή του Λας Βέγκας έχουν άδειες να πουλούν μαριχουάνα για ψυχαγωγική χρήση. Από την 1η Ιουλίου που ξεκίνησε κι επισήμως η διάθεσή της  οι λιανοπωλητές μπορούσαν να πουλήσουν το απόθεμά τους σε οποιονδήποτε ηλικίας άνω των 21 ετών ο οποίος έφερε μαζί του ταυτότητα. Ωστόσο, τα ίδια καταστήματα δεν μπορούν να ανατροφοδοτήσουν τις προμήθειές τους.

Οι χονδρέμποροι που διακινούν το αλκοόλ έχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα να μεταφέρουν τη μαριχουάνα από τους καλλιεργητές στους λιανοπωλητές στη Νεβάδα, σύμφωνα με προσωρινή δικαστική εντολή που εκδόθηκε τον Ιούνιο. Ο νέος νόμος θέλει οι προδιαγραφές της διακίνησης μαριχουάνας να συμβαδίζουν με εκείνες της διακίνησης του αλκοόλ – με στόχο να προστατευτούν τα καταστήματα αλκοολούχων ποτών από την χαμηλή ζήτηση, αφού όλοι στρέφονται στην μαριχουάνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νεβάδα αποτελεί την μοναδική πολιτεία που έχει τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το «πρόβλημα» οι προμηθευτές μαριχουάνας και αλκοολούχων ποτών είχαν σύσκεψη με την φορολογική επιτροπή της πολιτείας στο κυβερνητικό κτήριο της περιοχής.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Υπουργείο Φορολογίας, η έλλειψη μαριχουάνας θα μπορούσε να δημιουργήσει έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό μάλιστα είναι άκρως επικίνδυνο αφού ο φόρος της τάξης του 15% που επιβάλλεται στην καλλιέργεια του προϊόντος φέρνει έσοδα τα οποία το κράτος δαπανά για την δημόσια εκπαίδευση.

Η συγκεκριμένη βιομηχανία θα μπορούσε να προσθέσει στα φορολογικά έσοδα του κράτους πάνω από 1,1 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του RCG Economics, εταιρεία με έδρα το Λας Βέγκας.

Για το λόγο αυτό ίσως η απόφαση για επιπλέον μέτρα ώστε να αντιμετωπιστέι η ζήτηση χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αγορά κάνναβης».

«Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι όσοι ασχολούνται με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές έχουν επαρκή πρόσβαση στο προϊόν και μπορούν να αγοράσουν μαριχουάνα σε ένα ασφαλές περιβάλλον» δήλωσε ο Γκιντάνι, σύμβουλος της  Greenspoon Marder's Cannabis Law 

Οι ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν τον διαγωνισμό για να ανοίξουν και νέα κανάλια διανομής λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής. Παρόλα αυτά από τους 70 χονδρέμπορους αλκοόλ μόνο επτά ζήτησαν άδειες διανομής μαριχουάνας, από τους οποίους αδειοτοθήκαν μόνο δύο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στις πρώτες τέσσερις μέρες της νόμιμης διάθεσης της μαριχουάνας καταγράφηκαν περισσότερες από 40.000 συναλλαγές λιανικής πώλησης αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Τμήμα Φορολογίας.

http://www.insider.gr

Screenshot_20170720_221348.png

Θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 12 έως και τις 14 Ιανουαρίου 2018 στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Τάε Κβο Ντο)! Σας περιμένουμε! Ελάτε να γνωρίσουμε την κάνναβη και τα οφέλη της, να ανακαλύψουμε πόσα προϊόντα παράγονται και δημιουργούνται από αυτήν, να ενημερωθούμε από τους ειδικούς, τους πανεπιστημιακούς και την πολιτεία για τις αμέτρητες ιδιότητές της και τελικά, να καταφέρουμε να καθιερώσουμε τη γιορτή της κάνναβης στην Ελλάδα. Γιατί η κάνναβη δεν είναι ... το παρεξηγημένο φυτό.

Τα οφέλη της κάνναβης για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι αδιαμφισβήτητα. Το μητρικό γάλα είναι ένας θησαυρός κανναβινοειδών, τα οποία εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσω του μητρικού θηλασμού από τη στιγμή της γέννησής μας. Το φυτό της κάνναβης καλλιεργείται και χρησιμοποιείται για θεραπευτική χρήση εδώ και 10.000 χρόνια από τους αρχαίους πληθυσμούς της Κίνας, της Ινδίας, της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Το M.I.T τη χαρακτήρισε το φυτό του 21ου αιώνα.

Το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης ξεκίνησε πρόσφατα την αδειοδότηση σε αγρότες για την καλλιέργεια κάνναβης για βιομηχανική χρήση, ενώ παράλληλα ομάδα εργασίας που συστήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, με πρόεδρο την αναπληρώτρια καθηγήτρια φαρμακολογίας Κατερίνα Αντωνίου, εισηγήθηκε θετικά για τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει την ιατρική χρήση της κάνναβης

Στις 30 Ιουνίου 2017 ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της κυβέρνησης, νομιμοποιείται η εισαγωγή και χρήση φαρμακευτικής Κάνναβης στην Ελλάδα.

Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα αναπτυσσόμενη αγορά της κάνναβης, τις πολλές διαφορετικές χρήσεις της και τα αναρίθμητα προϊόντα της σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, με πολλούς ξένους και Έλληνες εκθέτες και χορηγούς τις μεγαλύτερες εταιρείες με προϊόντα κάνναβης, σας προσκαλούμε σε αυτή τη γιορτή της φύσης για να περάσουμε ένα ενημερωτικό και εκπαιδευτικό τριήμερο στο Δέλτα Φαλήρου. 

Με οργανωμένο πρόγραμμα ομιλιών από επιστήμονες και ειδικούς στην κάνναβη και τη χρησιμότητά της και συνεχείς προβολές ντοκιμαντέρ, ελάτε να συνεργαστούμε ανοίγοντας καινούριες θέσεις εργασίας σε μια από τις πιο αναπτυσσόμενες βιομηχανίες της εποχής μας. Ήδη πολλοί νέοι Έλληνες αγρότες και επιχειρηματίες εκπονούν σχέδια μελλοντικής επένδυσης πάνω στο φυτό-θαύμα, με πολλά υποσχόμενες προοπτικές. 

Ενημερωθείτε για την έκθεση στην ιστοσελίδα 

www.athenscannabisexpo.com

Στείλτε email για δηλώσεις συμμετοχής και για τυχόν απορίες ή προτάσεις στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

cannabishellas-buds-weed11.jpg

Σε μια εποχή που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ψάχνουν ποιά στάση θα πρέπει να πάρουν στο θέμα της νομιμοποίησης των ελαφρών ναρκωτικών (και δη της ινδικής κάνναβης), η ιταλική κυβέρνηση δείχνει να ανοίγει τον δρόμο.

Την Τετάρτη, μια διακομματική επιτροπή της Βουλής ολοκλήρωσε και έδωσε στην δημοσιότητα ένα κείμενο που δίνει την δυνατότητα για απελευθέρωση της κατοχής, χρήσης, καλλιέργειας αλλά και πώλησης της ινδικής κάνναβης υπό προϋποθέσεις. Το κείμενο έχει ήδη τις υπογραφές 218 βουλευτών, όχι μόνο όσων είναι γνωστοί υποστηρικτές αλλά και από το αντίπαλο στρατόπεδο.

Η απόφαση που είναι πρωτόγνωρη για την ευρωπαϊκή ήπειρο, τυγχάνει της υποστήριξης σημαντικών πολιτικών της Ιταλίας, ανάμεσά τους και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Στο κείμενο που κατατέθηκε σημειώνεται ότι στην Ευρώπη και στην Ιταλία είναι πλέον καιρός να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των χωρών που πρώτες απελευθέρωσαν πλήρως την παραγωγή, την πώληση αλλά και την χρήση ινδικής κάνναβης, προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες των κοινωνιών.

Το κείμενο που προωθείται πλέον στο κοινοβούλιο, θα επιτρέπει στους Ιταλούς να καλλιεργήσουν ινδική κάνναβη στο σπίτι τους ως μέλη ειδικών ομάδων με την ονομασία «Cannabis Club», στα οποία θα μπορούν να συνεταιρίζονται μέχρι 50 ιδιώτες για να καλλιεργούν και μετά να μοιράζονται το φυτικό προϊόν. Με σαφή όμως απαγόρευση να μην μπορούν να το πουλήσουν στο ευρύ κοινό.

Ωστόσο το κείμενο πηγαίνει ακόμα πιο μακριά και καθιστά την παραγωγή κάνναβης ελεγχόμενη από το κράτος, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα ρυθμίζει την πώληση των αδειών για την παραγωγή και την διανομή κάνναβης.

Το σκεπτικό πίσω από την πρόταση είναι ότι η πλήρης νομιμοποίηση θα επιτρέψει στο κράτος να ρυθμίζει το εμπόριο, φέρνοντας χρήματα στα κρατικά ταμεία. Ενώ θα εξασφαλιστούν ακόμα περισσότερα χρήματα από τον περιορισμό πόρων που ξοδεύονται για την καταπολέμηση της εμπορίας.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που αντιδρούν, με πρώτους και καλύτερους τους βουλευτές της Λίγκας του Βορρά, οι οποίοι μεταξύ άλλων υποστήριξαν ότι προτιμούν να νομιμοποιηθεί η πορνεία γιατί αυτή δεν κάνει κακό όπως η κάνναβη…

Από την άλλη όμως, η ομάδα που συνέταξε το κείμενο προσχέδιο για την Βουλή, έχει και τις δημοσκοπήσεις με το μέρος της. Οι οποίες δείχνουν ότι ένα 60% των κατοίκων της γειτονικής χώρας είναι υπέρ της απελευθέρωσης της ινδικής κάνναβης.

Μέχρι τώρα στην Ευρώπη, υπάρχουν κάποιες χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία στις οποίες έχει αποποινικοποιηθεί η κατανάλωση της κάνναβης. Ενώ και στις Κάτω Χώρες, υπάρχουν τα περίφημα «Coffee Shops», όπου επιτρέπεται μιας ειδικής μορφής χρήση της κάνναβης, χωρίς όμως η γενικότερη χρήση να είναι επιτρεπτή. Μόνο η Ουρουγουάη και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν απελευθερώσει πλήρως την κάνναβη, κάτι που όπως φαίνεται ήρθε η ώρα να περάσει και στην Ευρώπη.

Η τελική απόφαση δεν είναι εύκολη, καθώς όπως δηλώνει ο Wolfgang Gotz, στην ετήσια έκθεση του «Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας» αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση και μάλιστα πλειοψηφική που να συζητά και να στηρίζει σοβαρά τη νομιμοποίηση της κάνναβης». Όπως όλα δείχνουν, η Ιταλία για άλλη μια φορά θα ανοίξει τον δρόμο σε ένα τόσο αμφιλεγόμενο θέμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

http://www.crashonline.gr

cannabishellas-buds-weed22.jpg

Ενώπιον μιας ιστορικής στιγμής βρίσκονται τρεις Πολιτείες των ΗΠΑ, αφού καλούνται να αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν την πλήρη απελευθέρωση διάθεσης της κάνναβης.

Μέχρι σήμερα, υπάρχει μια γενικευμένη τάση νομιμοποίησης της φαρμακευτικής μαριχουάνας, με 21 Πολιτείες σε ολόκληρη την χώρα να έχουν δώσει το "πράσινο φως". Από την άλλη όμως, μόλις δυο Πολιτείες έχουν αποποινικοποιήσει την χρήση (Ουάσιγκτον, Κολοράντο), αν και στην πραγματικότητα μόνο το Κολοράντο έχει άρει όλους τους νομικούς φραγμούς, επιτρέποντας και την πώληση της μαριχουάνας για χρήση.

Πλέον έρχεται η σειρά του Όρεγκον, του District of Columbia και της Αλάσκα για να πουν το "ναι" σε ολική απελευθέρωση της χρήσης κάνναβης. Εάν περάσει η σχετική νομοθετική πρόταση, τότε η μαριχουάνα θα γίνει κάτι σαν τα αλκοολούχα ποτά: Θα υπάρχουν ειδικά μαγαζιά με είδη μαριχουάνας - όπως είναι οι κάβες - ενώ θα καταβάλεται και ο αντίστοιχος φόρος στο κράτος. Παράλληλα, θα υπάρχει ένας ηλικιακός περιορισμός για την χρήση, η οποία θα επιτρέπεται μόνο σε ενήλικες από 21 ετών και άνω.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν ψηφιστεί η απελευθέρωση της κάνναβης, θα χρειαστεί να μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα κοντά στον χρόνο μέχρι να ξεκινήσει η νόμιμη διακίνησή της.

http://www.newgreektv.com/

cannabishellas-buds-weed1.jpg

O Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού και σίγουρα είναι μία υπόθεση που αφορά όλες τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Νέα έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο The Siberian Times, αποκαλύπτει ότι οι πριγκίπισσες της Σιβηρίας είναι πολύ πιθανόν να έκαναν χρήση κάνναβης, ή αλλιώς μαριχουάνας για τον καρκίνου του μαστού.

Η πριγκίπισσα του Ukok ή πριγκίπισσα του Altai, είναι μία μούμια γυναίκας από τον 5ο αιώνα π.Χ, η οποία βρέθηκε το 1993 σε έναν τύμβο του πολιτισμού Pazyryk στη Δημοκρατία του Altai της Ρωσίας. Η ανακάλυψη της μούμιας θεωρήθηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της Ρωσίας στο τέλος του 20ου αιώνα. Η πριγκίπισσα του Ukok βρέθηκε σε έναν υπόγειο ταφικό θάλαμο στο οροπέδιο Ukok, κοντά στα σύνορα της Κίνας που τώρα είναι η Αυτόνομη Δημοκρατία του Altai.

Ένα από τα πιο ευδιάκριτα χαρακτηριστικά ήταν τα τατουάζ που είχε στα χέρια και στους ώμους της, εκ των οποίων το ένα απεικόνιζε ένα ελάφι με το ράμφος ενός γύπα.

Η ανακάλυψη της μούμιας έχει μελετηθεί εκτενώς στο Μουσείο του Νοβοσιμπίρσκ, με τεστ DNA και άλλες μεθόδους. Σύμφωνα με το Siberian Times, τα αποτελέσματα της τελευταίας μαγνητικής τομογραφίας, που διεξήχθη από τους επιστήμονες Andrey Letyagin και Andrey Savelov, αποκάλυψαν πως η πριγκίπισσα είχε έναν πρωτογενή όγκο στο δεξί της στήθος.

Δεν είναι σαφές αν ο καρκίνος ήταν η βασική αιτία του θανάτου της, καθώς επίσης υπέφερε από οστεομυελίτιδα, είχε μόλυνση των οστών και του μυελού των οστών, και ανιχνεύθηκαν πολλά κατάγματα, συμπεριλαμβανομένων καταγμάτων του κρανίου, τα οποία πολύ πιθανόν να προκλήθηκαν από πτώση από άλογο.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον, όμως, από τα παραπάνω, είναι το γεγονός ότι η καθηγήτρια Natalia Polosmak, η οποία μελέτησε τη μούμια της πριγκίπισσας, δήλωσε στο Siberian Times πως η νεαρή γυναίκα, ηλικίας 25 ετών, είναι πιθανό να έκανε χρήση της κάνναβης ως αναλγητικού.

Στον ταφικό της θάλαμο, πράγματι, βρέθηκε μία σακούλα γεμάτη κάνναβη, και η Dr Polosmak υποστήριξε πως η χρήση της ήταν μια αναγκαιότητα, για να αντιμετωπίσει τον πόνο της. Έκαναν, λοιπόν, οι αρχαίες πριγκίπισσες χρήση, για να αντιμετωπίσουν τον πόνο; Και, αν ναι, πόσο αποτελεσματική ήταν;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κάνναβη έχει μια μακρά ιστορία μέσα στον χρόνο, ενώ όλο και περισσότερες μελέτες πραγματοποιούνται από επιστήμονες για τις ευεργετικές ή μη ιδιότητές της.

http://www.pathfinder.gr

cannabishellas-buds-weed67.jpg

Η Φιλαδέλφεια αποποινικοποίησε μικρές ποσότητες μαριχουάνας στην πόλη, μειώνοντας τις ποινές για κατοχή και δημόσια χρήση σε μικρά πρόστιμα και κοινωνική υπηρεσία. Η κίνηση κάνει τη Φιλαδέλφεια τη μεγαλύτερη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες που αποποινικοποιεί τη μαριχουάνα.

Ο Δήμαρχος Michael Nutter υπέγραψε τη νομοθεσία, καθιστώντας την κατοχή των 30 γραμμαρίων, ή λιγότερο σε αστικό αδίκημα. Ωστόσο, η νομοθεσία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 20 Οκτωβρίου, δεν νομιμοποιεί τη μαριχουάνα στην πόλη.

Όσοι βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους 30 γραμμάρια ή λιγότερο, θα αναφερθούν και θα πληρώσουν πρόστιμο 25 δολαρίων. Το κάπνισμα χόρτου σε δημόσιους χώρους μπορεί να οδηγήσει σε παραπομπή και 100 δολάρια πρόστιμο, ή εννέα ώρες κοινωφελούς υπηρεσίας, σύμφωνα με το The Inquirer. Η κατοχή περισσότερων από 30 γραμμάρια είναι ακόμα ποινικό αδίκημα στην πόλη και ο καθένας που θα πιάνεται με τη μαριχουάνα και δεν θα μπορεί να αναγνωριστεί, θα εξακολουθεί να συλλαμβάνεται.

Ο Nutter ανακοίνωσε επίσης μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με το νέο νόμο. Ο δήμαρχος υποσχέθηκε επίσης υποστήριξη στις προσπάθειες να επανεξετάσει τα ποινικά μητρώα των όσων έχουν καταδικαστεί για κατοχή μικρών ποσοτήτων.

Ο σύμβουλος James Kenney, χορηγός του νομοσχεδίου, χαιρέτισε τη νομοθεσία ως έναν τρόπο για να εξετάσει, μεταξύ άλλων θεμάτων, τις δυσανάλογες συλλήψεις για μαριχουάνα στην αφρικανική-αμερικανική κοινότητα, η οποία έχει οδηγήσει σε ποινικά μητρώα που μειώνουν τις ευκαιρίες απασχόλησης, ανάμεσα σε άλλους παράγοντες.

«Το πιο σημαντικό πράγμα εδώ είναι να κρατήσει τα παιδιά σε μια ευθεία γραμμή και να μην επιτραπεί η ζωή κάποιου να γίνει μαντάρα εξαιτίας ενός λάθους, όταν ήταν νέος», είπε ο Kenney σύμφωνα με το The Inquirer.

Κανένας από τους δύο δεν υποστήριξε τη χρήση της μαριχουάνας.
«Δεν υποστηρίζω τίποτα, εκτός από την προσευχή», δήλωσε ο Kenney , ο οποίος προσέφερε τη νομοθεσία το Μάιο και βοήθησε την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου το Σεπτέμβριο.

Ο Δήμαρχος στάθηκε επίσης στα προγράμματα υγείας της πόλης για τη χρήση ναρκωτικών.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν ακόμα ότι είναι ενάντια στο νόμο να διαθέτουν και να χρησιμοποιούν μαριχουάνα στη Φιλαδέλφεια και ότι αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, αν καταδικαστούν» είπε. «Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι στην πραγματικότητα ψάχνουν για βοήθεια. Θέλουμε να τους παρέχουμε αυτή τη βοήθεια που χρειάζονται».

http://www.hellasforce.com

cannabishellas-buds-weed44.jpg

Οι συζητήσεις για τη νομιμοποίησή της δίνουν και παίρνουν, όμως όπως φαίνεται τουλάχιστον στην Ελλάδα αυτή απέχει… αρκετά. Ο λόγος για τη μαριχουάνα, η χρήση της οποίας έγινε προσφάτως νόμιμη στο Κολοράντο, με ολόκληρες ουρές να σχηματίζονται στα κατά τόπους καταστήματα για την απόκτησή της.

Από τα πλέον διαδεδομένα ψυχοτρόπα βότανα, η μαριχουάνα έχει να επιδείξει μια ευρεία γκάμα θετικών, αλλά και αρνητικών επιδράσεων στον οργανισμό. Μακριά από οποιαδήποτε δόγματα που θεωρούν τη χρήση της «διαβολική» αλλά και αντίστοιχα «άκακη», συγκεντρώσαμε τα κυριότερα – μέχρι στιγμής – επιστημονικά στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν τόσο τα οφέλη της, όσο και τις αρνητικές της επιδράσεις.

Σε περίπτωση που θέλετε να εντρυφήσετε περισσότερο πάνω στο θέμα, η αντίστοιχη σελίδα του Examine.com διαθέτει όλες τις μέχρι στιγμής επιστημονικές έρευνες που αφορούν το… θαυματουργό και άκρως δημοφιλές αυτό... βότανο.

Τι είναι η μαριχουάνα και πώς επιδρά;
Πρόκειται για ένα φυτό το οποίο περιλαμβάνει ορισμένα μόρια που ονομάζονται κανναβιδοειδή. Το πιο δημοφιλές από αυτά δεν είναι άλλο από την τετραϋδροκανναβινόλη, γνωστή και ως THC. Αυτή είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη λεγόμενη «μαστούρα» που προκαλεί η χρήση της μαριχουάνας.

Στην ιατρική, η μαριχουάνα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μιας σειράς φλεγμονών και γαστρεντερικών παθήσεων, καθώς επίσης και για τη μείωση του άγχους. Κατά κύριο λόγο, η ιατρική της χρήση αφορά τη θεραπεία για τον καρκίνο, όμως όχι σαν πρωτεύον φάρμακο αλλά σαν «βοηθητικό». Για την ακρίβεια χρησιμοποιείται παράλληλα με την χημειοθεραπεία αφού αυξάνει την όρεξη, προλαμβάνοντας έτσι την μείωση του βάρους, η οποία αποτελεί σύνηθες αποτέλεσμα των χημειοθεραπειών.

Η επίδρασή της στον εγκέφαλο αφορά δύο υποδοχείς, οι οποίοι βρίσκονται τα τοιχώματα των κυττάρων. Οι δύο αυτοί υποδοχείς, για την ακρίβεια, έχουν το ίδιο όνομα με το φυτό: πρώτος κανναβινοειδής υποδοχέας και δεύτερος κανναβινοειδής υποδοχέας (CB1 και CB2). Ο πρώτος είναι υπεύθυνος για τις άμεσες ψυχοδραστικές επιδράσεις, ενώ ο δεύτερος καθορίζει τις μακροπρόθεσμες και τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις της.

Η συχνή χρήση της μαριχουάνας τέλος, μπορεί να προκαλέσει ανοσία στη δραστική της ουσία, κάτι που σημαίνει ότι ο χρήστης θα χρειάζεται μεγαλύτερη δόση για να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση;
Τα περισσότερα από τα οφέλη της μαριχουάνας οφείλονται κατά κύριο λόγο στις ψυχοδραστικές τις επιδράσεις. Συγκεκριμένα, η χρήση της βοηθά στη μείωση του στρες μέσα από την αύξηση της αίσθησης ευφορίας, της μείωσης του άγχους και της αίσθησης που έχει ο χρήστης πως «απομακρύνεται» από το περιβάλλον του.

Παράλληλα, η μαριχουάνα μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν χαμηλό σωματικό βάρος να αυξήσουν την κατανάλωση φαγητού, αφού «ανοίγει» την όρεξη, επιδρώντας σε ορμόνες που την ελέγχουν όπως η λεπτίνη και η γρελίνη. Επίσης, μειώνει τον πόνο των νεύρων, βοηθώντας έτσι ανθρώπους οι οποίοι έχουν ασθένειες που συνδέονται με χρόνιους πόνους.

Και ποια τα αρνητικά της χρήσης;
Η χρήση της μαριχουάνας προκαλεί μια προσωρινή κατάσταση μειωμένης διατήρησης της μνήμης, κάτι που σημαίνει ότι οχρήστης δυσκολεύεται να θυμάται γεγονότα που συνέβησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα.Η επίδραση αυτή παρ’ όλα αυτά, δεν φαίνεται να προκαλεί μακροχρόνια προβλήματα μνήμης.

Επίσης, όσοι κάνουν συχνή χρήση, ενδεχομένως να νοιώσουν μια μικρή νοητική εξασθένηση – «θολούρα», αν σταματήσουν να κάνουν χρήση, όμως αυτή η αίσθηση εξαφανίζεται ύστερα από μερικές εβδομάδες, χωρίς, λέγεται, να αφήνει μακροπρόθεσμη ζημιά. Η πιο βαριά χρήση τώρα και σε καθημερινή βάση, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην νοητική εστίαση, αλλά και την εκμάθηση νέων πραγμάτων.

Αρκετά στοιχεία δείχνουν πως η χρήση μαριχουάνας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας, ιδιαίτερα αν η χρήση γίνεται από μικρή ηλικία, όμως αντίστοιχα υπάρχουν και στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ότι η χρήση της δεν οδηγεί στην εμφάνιση της πάθησης. Σε γενικές γραμμές πάντως, η επιστημονική κοινότητα μοιάζει διχασμένη στο συγκεκριμένο ζήτημα, μιας και οι έρευνες είναι αντικρουόμενες και η εν λόγω πάθηση εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων.

Τέλος, η επίδρασή της στον υποδοχέα CB1 αυξάνει τη ροή του αίματος σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τη διαστολική πίεση του αίματος, δηλαδή τον δεύτερο αριθμό στο πιεσόμετρο. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση μαριχουάνας εφ’ όσον συνδυαστεί με λήψη διεγερτικών, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής πάθησης, όπως για παράδειγμα εμφράγματος.

Είναι εθιστική;
Η μαριχουάνα δεν είναι εθιστική στον ίδιο βαθμό που είναι π.χ. η ηρωίνη, η διακοπή στη χρήση της οποίας προκαλεί σοβαρές ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις. Όμως επιδρά στα κέντρα του εγκεφάλου τα οποία συνδέονται με την ευχαρίστηση και δημιουργεί ένα αρκετά σφιχτό «δέσιμο», το οποίο οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι αρκετά δύσκολο να «σπάσει».

Σύμφωνα με έγγραφο της, η Αμερικάνικη Ένωση Εθισμού θεωρεί πως ο εθισμός στη μαριχουάνα είναι «ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας». Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με άλλες ουσίες, νόμιμες ή μη.

Για παράδειγμα, το Institute of Medicine, ιατρικό παρακλάδι της National Academy of Sciences, ανέφερε σε έρευνά του το 1999 ότι 32% των καπνιστών αποκτούν εξάρτηση, το ίδιο και το 23% των χρηστών ηρωίνης, το 17% των χρηστών κοκαΐνης και το 15% όσων καταναλώνουν αλκοόλ. Όμως μόλις το 9% όσων έκαναν χρήση κάνναβης έπαθαν εξάρτηση από την ουσία.

«Αν και λίγοι χρήστες μαριχουάνας εθίζονται σε αυτήν, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποιοι που εθίζονται. Όμως φαίνεται να είναι σαφώς λιγότεροι σε σχέση με χρήστες άλλων ουσιών – συμπεριλαμβανομένης της νικοτίνης και του αλκοόλ – και η εξάρτησή τους αυτή φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή σε σχέση με την εξάρτηση σε άλλα φάρμακα», αναφέρει μεταξύ άλλων η έρευνα.

του Νικόλα Γεωργιακώδη

http://www.in2life.gr/

cannabishellas-buds-weed25.jpg

Ερώτηση: Ποιός θέλει να γίνει εκατομμυριούχος στις ΗΠΑ; Απάντηση: Όποιος αποφασίσει να επενδύσει στη μαριχουάνα! Μετά την πρόσφατη χαλάρωση της αμερικανικής νομοθεσίας γύρω από την εμπορική εκμετάλλευση ειδών από ινδική κάνναβη, πολλοί επιχειρηματίες αποφάσισαν να στήσουν την επιχείρησή τους γύρω από την πώληση προϊόντων από μαριχουάνα.

Μάλιστα, οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποκτήσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, και το δικό τους παρατσούκλι: τους αποκαλούν cannapreneurs (από το συνδυασμό των λέξεων cannabis και entrepreneurs που σημαίνει επιχειρηματίες). Πολλές εταιρίες επενδύουν στην ανάπτυξη εφαρμογών σχετικών με την κάνναβη για τα κινητά, ενώ άλλες επιχειρήσεις start-ups προσφέρουν εφαρμογές για καταναλωτές.

Τον χορό… έσυρε η εταιρία Boston Dutchess Capital που δημιούργησε το Massroots, ένα κοινωνικό δίκτυο για τους οπαδούς της κάνναβης, παρόμοιο με το Instagram. Ο ιδρυτής του δικτύου, Αϊζακ Ντίντριχ, πήρε την πρωτοβουλία και διοργάνωσε στο Ντένβερ του Κολοράντο το πρώτο Τριημερο StartupΜαριχουάνας, με στόχο την ανάδειξη εταιριών και πρωτοβουλιών με επίκεντρο την οικονομική και κοινωνική εκμετάλλευση της κάνναβης. Το τριήμερο εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό hackathon (δηλαδή συνέδριο για προγραμματιστές και χάκερ) όπου συμμετείχαν 53 επενδυτές και πάνω από 150 άτομα με πολλές ιδέες, κάποιες εκ των οποίων μάλιστα βραβεύτηκαν.

«Ένα από τα στερεότυπα που επιθυμούμε να καταρρίψουμε είναι το γεγονός πως όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το δίκτυο αυτό είμαστε κάτι περίεργοι τύποι που κάνουμε «χόρτο» όλη τη μέρα», σημειώνει με νόημα στο BBC ο Ντίντριχ, υπονοώντας πως το συνέδριο είχε κυρίως να κερδίσει ένα πράγμα: την απενοχοποίηση της κάνναβης από την συνείδηση των αμερικανών πολιτών, πολλοί εκ των οποίων εξακολουθούν να τη θεωρούν «απαγορευμένο καρπό» και αρνούνται πεισματικά όχι να την καπνίσουν, αλλά ακόμη και να χρησιμοποιήσουν ένα σαπούνι φτιαγμένο από μαριχουάνα, που λέει ο λόγος.

«Στην πραγματικότητα, και παραγωγικοί για την κοινωνία είμαστε, αλλά και εργαζόμαστε σκληρά, παρόλο που μερικές φορές η έμπνευση μας όντως μπορεί να προέρχεται από το κάπνισμα μαριχουάνας», προσθέτει ο νεαρός επιχειρηματίας, ενώ ο Αστον Τζόουνς της Dutchess Capital προσυπογράφει λέγοντας πως«ο χώρος αυτός είναι αναπτυσσόμενος: ενέχει κινδύνους, αλλά μπορεί να αποδώσει και εξαιρετικούς καρπούς σε όποιον αποφασίσει να ρισκάρει».

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε πρόσφατο ρεπορτάζ του αποκαλεί το ρεύμα των επιχειρήσεων της κάνναβης ως «το νέο Ελντοράντο του 21ου αιώνα», παρομοιάζοντας το με το αντίστοιχο των τελών της δεκαετίας του 1990, όταν οι τότε νέοι επιχειρηματίες είχαν αποφασίσει να επενδύσουν σε έναν νέο τομέα που λεγόταν τεχνολογία και διαδίκτυο.

«Όποιος έχει μάτια, μπορεί να δει τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Κολοράντο: η μαριχουάνα είναι το αντίστοιχο διαδίκτυο της δικής μου γενιάς», επισημαίνει η Αμάντα Όστροβιτς, μια νεαρή δικηγόρος που κέρδισε το πρώτο βραβείο με έπαθλο 2.000 ευρώ για την εφαρμογή CannaRegs, μια υπηρεσία-βιβλιοθήκη που θα ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για όλες τις πιθανές αλλαγές στην αμερικανική νομοθεσία γύρω από τη χρήση, πώληση κι εμπορική εκμετάλλευση της κάνναβης.

Τη δεύτερη θέση πήρε η εφαρμογή CraftedHere, ένας ονλάιν οδηγός για μπαρ, κλαμπ και επιχειρήσεις που είναι φιλικές προς τη χρήση και πώληση ειδών μαριχουάνας ενώ το τρίτο βραβείο πήρε η εφαρμογή CannaBrokers που διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα σε καλλιεργητές, παραγωγούς και εταιρίες.

Μετά την ιστορική αλλαγή στην αμερικανική νομοθεσία των φαρμάκων και τη νομιμοποίηση της κάνναβης, από 1ης Ιανουαρίου 2014 οι καταναλωτές ηλικίας άνω των 21 ετών μπορούν να αγοράζουν νομίμως ως 28 γραμμάρια μαριχουάνας, καθώς και προϊόντα από κάνναβη που πωλούν εξειδικευμένα καταστήματα στις πολιτείες του Κολοράντο και της Ουάσιγκτον. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο τόσο η πώληση όσο και η κατοχή κάνναβης παραμένουν απαγορευμένες.

Newsroom ΔΟΛ