evdokas.jpg

Ξεκίνησε αυτό τον μήνα η διανομή της φαρμακευτικής κάνναβης, σε μορφή κανναβινέλαιου. Έτσι, οι λειτουργοί στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες ειδοποίησαν τον κάθε δικαιούχο και ήδη αρκετοί ασθενείς έχουν το παρασκεύασμα στα χέρια τους.

Όπως υπογραμμίζει το σωματείο «Φίλοι της Κάνναβης», το εν λόγω προϊόν είναι ζωτικής σημασίας αλλά και απαραίτητο για εκατοντάδες ασθενείς που έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες νόσους, όπως ο καρκίνος, αλλά και με πολύ πιο απλές και καθημερινές δυσκολίες, όπως ο πονοκέφαλος.

Εκ μέρους του κινήματος, ο Πέτρος Ευδόκας μίλησε στον «Φ» για τις νέες εξελίξεις του ζητήματος της ιατρικής κάνναβης στη χώρα, για τα ωφελήματά της και για τις άφθονες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και ενδιαφερόμενοι. Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Ευδόκας, πλέον το φάρμακο διατίθεται σε καθορισμένα φαρμακεία σε κάθε πόλη. «Οι παραγγελίες είναι ονομαστικές και αφορούν συγκεκριμένα άτομα. Το φάρμακο δεν διατίθεται μαζικά», σημείωσε. Ανέφερε μάλιστα πως είναι απίθανο κάποιος να έχει πρόσβαση στο προϊόν του φαρμακείου χωρίς να είναι ασθενείς ή να έχει εξασφαλίσει συνταγή: «Οι διαδικασίες είναι αδιάβλητες και υπάρχουν πολύ καλές ασφαλιστικές δικλίδες». Ξεκαθαρίστηκε, επιπλέον, ότι αν και η παρούσα νομοθεσία δεν απαιτεί ιατρική συνταγή, εντούτοις, «ο υπουργός Υγείας ορθά ζήτησε η χορήγηση να γίνεται μόνο με συνταγή». Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για το τι είδους ειδικότητες γιατρών μπορούν να γράψουν τις συνταγές.

Σχετικά με το σε ποιες περιπτώσεις χορηγείται, ο κ. Ευδόκας σημείωσε πως υπάρχουν πολύ ισχυρές διακριτικές εξουσίες στον υπουργό Υγείας στο να δώσει άδεια για οποιαδήποτε δραστηριότητα αφορά την ιατρική χρήση κάνναβης (καλλιέργεια, επεξεργασία, χορήγηση, φύλαξη, διανομή, επιστημονική έρευνα). Στην πράξη, η παρτίδα κανναβινέλαιου που εισήχθη αφορά μόνο συγκεκριμένους καρκινοπαθείς που ζήτησαν και έλαβαν άδεια από τον υπουργό. «Από αυτούς, και λόγω των αχρείαστων καθυστερήσεων στη διαδικασία, δυστυχώς σχεδόν οι μισοί αιτητές απεβίωσαν πριν καν παραλάβουν το φάρμακο», τόνισε δυσαρεστημένος.

Σύμφωνα με το σωματείο, πίσω από τις αιτίες που δημιουργούν κωλύματα βρίσκονται πολιτικοί και ιδεολογικοί λόγοι, καθώς επίσης και κάποια μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. «Ο υπουργός δεν ενεργοποιεί και δεν αξιοποιεί τις εξουσίες του, παρά στο τραγικό ελάχιστο», σημείωσε ο κ. Ευδόκας, προτείνοντας να εξουσιοδοτηθεί μια επιτροπή και με απλούς κανονισμούς να υλοποιηθούν όλες αυτές οι αναγκαίες δραστηριότητες, ώστε να δημιουργηθεί ένα κρατικό Πρόγραμμα Ιατρικής Κάνναβης. Σε αυτή την κίνηση θα έπρεπε να προστεθεί και η επιμόρφωση του ιατρικού προσωπικού αλλά και των ασθενών και συγγενών.

«Η Κύπρος μπορεί να βγει στην παραγωγή»

Τη δυνατότητα η Κύπρος να δημιουργήσει το δικό της προϊόν, υποστήριξε ο κ. Ευδόκας. Όπως σημείωσε, η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις και τα προσόντα. Έχει ιστορική σύνδεση και σίγουρα θα παρουσιάσει μεγάλα οικονομικά και ερευνητικά οφέλη. «Η Κύπρος είναι ευλογημένη από άπλετη λιακάδα, καλό χώμα και μια παράδοση ιστορικής σχέσης με την κάνναβη για πάνω από δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Δεν είναι σύμπτωση ότι τα Καννάβια Λευκωσίας και η Κανναβιού στην Πάφο, φέρουν αυτά τα ονόματα», ανέφερε.

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο τόπος παράγει εξαιρετικής ποιότητας κάνναβη, από τις πιο καλές σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ασθενείς που αναγκάστηκαν για δεκαετίες να προμηθεύονται από εγχώριες πηγές ή να καλλιεργούν παράνομα, έχουν πρόσβαση σε πολύ δυνατή κάνναβη φαρμακευτικής ποιότητας. Τα σκευάσματα παράγονται πολύ εύκολα και δεν απαιτείται ούτε βαριά βιομηχανία, ούτε πολύ εξειδικευμένες γνώσεις ή δυσεύρετες πρώτες ύλες.

«Η νομιμοποίηση αυτής της δραστηριότητας, θα μπορούσε σε λιγότερο από δύο χρόνια να καταστήσει την Κύπρο πρωτεύουσα της φαρμακευτικής κάνναβης για μεγάλο μέρος της Ευρώπης, παράγοντας αρκετό προϊόν για τις εγχώριες ανάγκες συν για εξαγωγές, εδραιώνοντας εδώ ένα νέο κλάδο ιατρικού τουρισμού. Κάτι το οποίο θα φέρει ρευστό συνάλλαγμα από το εξωτερικό σε μεγάλα ποσά», καταλήγει.

Ο 19χρονος Γιώργος Μιχαήλ άνοιξε τον δρόμο

Ο αγώνας μέχρι θανάτου του 19χρονου αθλητή Γιώργου Μιχαήλ άνοιξε τον δρόμο για τα δικαιώματα των ασθενών. Ο νεαρός πάλεψε για το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατρική κάνναβη στο Ανώτατο Δικαστήριο, ακόμη και όταν το σώμα του δεν τον ακολουθούσε, υποφέροντας από καρκίνο στον εγκέφαλο. Ο υπουργός Υγείας υπέγραψε την έγκριση της αίτησης του Γιώργου μια μέρα πριν ο Γιώργος φύγει από τη ζωή.

Πέρα από αυτή τη νίκη, ο κ. Ευδόκας αποσαφήνισε πως σφυρηλατήθηκε μια ηθική δέσμευση και επιπλέον βοήθησε τον απλό κόσμο να δει θετικά το δικαίωμα των ασθενών για πρόσβαση στην κάνναβη για ιατρική χρήση και να υποστηρίξει το Κίνημα, το οποίο βρισκόταν δίπλα στον Γιώργο. Ωστόσο, η νομική δέσμευση της πολιτείας υπήρχε και πριν τη δίκη του 19χρονου. «Το κράτος μας είναι ήδη δεσμευμένο νομικά να δώσει πρόσβαση στους ασθενείς (και σε όλους τους πολίτες) στην κάνναβη. Το κράτος είναι που παρανομεί και όχι οι πολίτες», σημείωσε ο κ. Ευδόκας.

Δέσποινα Ψύλλου http://www.philenews.com/

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση