"Ναι στη χρήση καννάβεως από ασθενείς" (Καθημερινή 11-11-98),conditionsmap_340

"Νόμιμη η κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς" (Βραδυνή της Κυριακής 22-1-98)

Ήταν μερικοί από τους τίτλους των εφημερίδων που περιείχαν την είδηση της απόφασης της Βουλής των Λόρδων στη Μ. Βρετανία να συστήσει τη νόμιμη χρήση της κάνναβης για την αντιμετώπιση των μυϊκών σπασμών στη ΣΚΠ, καθώς και άλλων επώδυνων καταστάσεων.

Η ίδια έκθεση της Βουλής των Λόρδων χαρακτηριστικά γράφει:

Τελικά λάβαμε αρκετές μαρτυρίες που μας έπεισαν ότι η κάνναβη, σχεδόν σίγουρα, έχει ευεργετικές ιατρικές εφαρμογές, ειδικά στο να θεραπεύσει τους επώδυνους μυϊκούς σπασμούς και άλλα συμπτώματα της ΣΚΠ, καθώς και άλλες μορφές πόνου".

(1) Αυτή ήταν η δεύτερη αναφορά στη θεραπευτική αναγκαιότητα της κάνναβης. Η πρώτη ήταν πριν 10 χρόνια (6-9-98) από τον εποπτεύοντα δικαστή της Αμερικανικής DEA Francis L. Young που στην πρότασή του για μεταφορά της κάνναβης στις συνταγογραφούμενες ουσίες είπε: "Η κάνναβη στη φυσική της μορφή είναι μια από τις ασφαλέστερες θεραπευτικά δρώσες ουσίες που είναι γνωστές στον άνθρωπο. Ο καθένας πρέπει λογικά να αποδεχθεί ότι υπάρχει ασφάλεια στη χρήση της με ιατρική επίβλεψη.

Το αντίθετο θα ήταν παράλογο, αυθαίρετο και περίεργο".medical

"Ναι στη χρήση καννάβεως από ασθενείς" (Καθημερινή 11-11-98),medical-marijuana

"Νόμιμη η κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς" (Βραδυνή της Κυριακής 22-1-98)

Ήταν μερικοί από τους τίτλους των εφημερίδων που περιείχαν την είδηση της απόφασης της Βουλής των Λόρδων στη Μ. Βρετανία να συστήσει τη νόμιμη χρήση της κάνναβης για την αντιμετώπιση των μυϊκών σπασμών στη ΣΚΠ, καθώς και άλλων επώδυνων καταστάσεων.

Η ίδια έκθεση της Βουλής των Λόρδων χαρακτηριστικά γράφει:

Τελικά λάβαμε αρκετές μαρτυρίες που μας έπεισαν ότι η κάνναβη, σχεδόν σίγουρα, έχει ευεργετικές ιατρικές εφαρμογές, ειδικά στο να θεραπεύσει τους επώδυνους μυϊκούς σπασμούς και άλλα συμπτώματα της ΣΚΠ, καθώς και άλλες μορφές πόνου".

(1) Αυτή ήταν η δεύτερη αναφορά στη θεραπευτική αναγκαιότητα της κάνναβης. Η πρώτη ήταν πριν 10 χρόνια (6-9-98) από τον εποπτεύοντα δικαστή της Αμερικανικής DEA Francis L. Young που στην πρότασή του για μεταφορά της κάνναβης στις συνταγογραφούμενες ουσίες είπε: "Η κάνναβη στη φυσική της μορφή είναι μια από τις ασφαλέστερες θεραπευτικά δρώσες ουσίες medicalmari1που είναι γνωστές στον άνθρωπο. Ο καθένας πρέπει λογικά να αποδεχθεί ότι υπάρχει ασφάλεια στη χρήση της με ιατρική επίβλεψη.

Το αντίθετο θα ήταν παράλογο, αυθαίρετο και περίεργο".

(2) Στην έκθεση της Βουλής των Λόρδων γίνεται αναφορά σε 106 ασθενείς με σπασμούς από βλάβες στη σπονδυλική στήλη που αυτοθεραπεύονταν με κάνναβη για περισσότερο από 10 χρόνια και επίσης σε 112 ασθενείς με ΣΚΠ που περισσότεροι από το 90% απ΄ αυτούς δήλωσαν ευεργετικά αποτελέσματα της κάνναβης στη σπαστικότητα και τις διαταραχές της ούρησης. Περιγράφονται λεπτομερώς οι περιπτώσεις 5 ασθενών με ΣΚΠ με σημαντική βελτίωση και αναφέρεται η εκτίμηση της Βρετανικής εταιρίας για τη ΣΚΠ ότι ένα ποσοστό έως 4% από τους 85.000 ασθενείς με ΣΚΠ κάνει θεραπευτική χρήση της κάνναβης. Επιστημονικές έρευνες πρωτοδημοσιεύτηκαν το 1980 και ήδη από τότε αναφέρεται ότι "η χρήση κάνναβης είναι διαδεδομένη σε νευρολογικούς ασθενείς με σπαστικότητα ως εναλλακτική στη συμβατική θεραπεία".

(3) Σε εργασίες που δημοσιεύτηκαν από το 1980 έως το 1990 από 42 ασθενείς με χρήση κάνναβης βελτιώθηκαν οι 38 σημαντικά.

(4) Μια συγκινητική περιγραφή αναφέρεται στο βιβλίο του Καθηγητή Ψυχιατρικής του Harvard L. Grinspoon: "Μαριχουάνα : το απαγορευμένο γιατρικό".

medical(5) Ο 37χρονος ασθενής Greg. Paubler στη Νέα Υόρκη αρρώστησε με ΣΚΠ και υπέστη προοδευτική επιδείνωση μέχρις ότου "δεν μπορούσα πια να βαδίσω. Έκανα ενδοφλέβιες ενέσεις ΑCTH, ένα δυνατό στεροειδές, αλλά δεν με βοηθούσε. Μόνο αύξανε δραματικά την όρεξή μου. Όταν γύρισα από το νοσοκομείο κι ενώ ήμουν στο κρεβάτι, μερικοί φίλοι ήρθαν να με δουν και καπνίσαμε μερικά τσιγάρα μαριχουάνας. Ύστερα από λίγο αισθανόμουν καλύτερα, αλλά το απέδωσα στο ψυχικό "ανέβασμα" των τσιγάρων. Οι σπασμοί μου ομοίως έγιναν λιγότερο σοβαροί, αλλά το απέδωσα στην καθημερινή ένεση ΑCTH. Παρά την κάποια βελτίωση, συνέχισα τη θεραπεία με ACTH και άρχισα να παχαίνω, να συνεχίζονται οι σπασμοί, να χάνω το απαραίτητο ασβέστιο από το κορμί μου, να νιώθω κατάθλιψη, και μια μέρα κατάλαβα ότι δεν μπορούσα να μιλήσω? Αυτή η εμπειρία μου προκάλεσε βαθιά απογοήτευση για τα φάρμακα, τους γιατρούς και τη νοσοκόμα.

Σταμάτησα όλα τα στεροειδή, αν και συνέχισα να παίρνω Valium. Ανίκανος να περπατήσω, να διαβάσω ή να είμαι με την οικογένειά μου. Άρχισα να καπνίζω μαριχουάνα για να διώξω την ανία. 4-6 τσιγάρα την ημέρα. Ένα απόγευμα μερικοί παλιόφιλοι ήρθαν να με επισκεφθούν και καπνίσαμε κάμποσα τσιγάρα. Όταν σηκώθηκαν να φύγουν, σηκώθηκα να τους ευχαριστήσω. Όλοι στο δωμάτιο σταμάτησαν να μιλούν και με κοίταζαν έκπληκτοι. Συνειδητοποίησα ότι είχα αυθόρμητα σηκωθεί όρθιος, χωρίς υποστήριξη, σαν να ήμουν τελείως καλά. Έμεινα άναυδος! Η γυναίκα μου και οι φίλοι μου επίσης. Έκανα λίγα βήματα χωρίς βοήθεια, μέχρις ότου τα πόδια μου αδύνατα από ατροφία με εγκατέλειψαν. Είχα περπατήσει! Αναρωτήθηκα αν το αίτιο ήταν η μαριχουάνα και ρώτησα το γιατρό μου που γέλασε με την ιδέα και είπε ότι η μαριχουάνα δεν είχε ευεργετική επίδραση στη ΣΚΠ.

Η γυναίκα μου γέλασε επίσης, αλλά εγώ συνέχισα τους πειραματισμούς και σύντομα ανακάλυψα ότι, όταν δεν κάπνιζα μαριχουάνα, οι σπασμοί μου γίνονταν πιο συχνοί και έντονοι, ενώ, όταν κάπνιζα, η κατάστασή μου σταθεροποιούταν και μετά, εντυπωσιακά, βελτιωνόταν. Μπορούσα να βαδίσω αβοήθητος και η όρασή μου ήταν λιγότερο θαμπή. Όμως ο γιατρός και η γυναίκα μου διαφωνούσαν. Και σε μια προσπάθειά μου (τώρα γνωρίζω πόσο ηλίθια ήταν) να αποδείξω στους άλλους αυτό που ήδη ήξερα σαν αληθινό, αποφάσισα να σταματήσω τη μαριχουάνα. Σε 4 μήνες είχα χάσει τον έλεγχο των χεριών μου και των ποδιών μου, είχε μειωθεί το ενδιαφέρον μου για ζωή και οι σπασμοί είχαν γίνει πολύ οδυνηροί. Όταν δεν μπορούσα πια να βαδίσω άρχισα ξανά μαριχουάνα και σε λίγες εβδομάδες ήμουν πάλι ικανός να περπατήσω αβοήθητος και μάλιστα μισό τετράγωνο κεντρικού τετραγώνου και σε 6 μήνες όλα τα συμπτώματα είχαν βελτιωθεί σημαντικά... Ένα απόγευμα πήγα έξω με τα παιδιά μου και για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια τους έδειξα πως κλωτσάνε μια μπάλα. Μπόρεσα να κλωτσήσω την μπάλα! Αισθάνθηκα να ξαναγεννιέμαι. Αλλά ακόμη ήμουν αβέβαιος για το αν η μαριχουάνα ήταν υπεύθυνη. Η μαριχουάνα ήταν κάτι που το χρησιμοποιούσα για ευφορία, ένα κοινωνικό χόρτο. Δεν πίστευα ότι ένα τόσο απλό και άβλαβο φαρμακευτικό βότανο, μπορούσε να προξενήσει τέτοια καταπληκτική βελτίωση. Ήταν το πιο εύκολο απ΄ όλα να αγνοήσω το ολοφάνερο, γιατί ο γιατρός μου και η γυναίκα μου συνέχισαν να γελάνε με την ιδέα. Για να δείξω στον εαυτό μου ότι πράγματι δεν ήταν η μαριχουάνα που βοηθούσε, αποφάσισα να σταματήσω να καπνίζω για άλλη μια φορά. Στην αρχή σταδιακά και μετά πιο γρήγορα, οι μυϊκοί σπασμοί επέστρεψαν.

Σε λίγες εβδομάδες χρειάστηκα μπαστούνι και μετά υποστηρικτή βαδίσματος, τελικά όμως ξανάπεσα στο κρεβάτι. Μετά από 4 μήνες αποφάσισα να ξαναρχίσω το κάπνισμα και αμέσως η κατάστασή μου σταθεροποιήθηκε και μετά άρχισε να βελatokeadayτιώνεται. Ήμουν ευτυχής, αλλά πολύ μπερδεμένος. Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε. Κάπνιζα, μέχρις ότου η κατάστασή μου βελτιωνόταν, μετά σταματούσα. Για λόγους που δεν μπορώ να εξηγήσω, έβρισκα πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι η μαριχουάνα ήταν στα αλήθεια η αιτία για αυτές τις εντυπωσιακές αλλαγές στην υγεία μου. Το 1980 ο αδελφός μου μου έδειξε ένα άρθρο στην εφημερίδα για έναν ΑμΣΚΠ στην Ουάσιγκτον, τον Sam Diana, που είχε πείσει ένα δικαστήριο ότι η χρήση που έκανε της μαριχουάνας ήταν μια "ιατρική αναγκαιότητα". Έμεινα κατάπληκτος μαθαίνοντας ότι δεν ήμουν ο μόνος ΑμΣΚΠ που έβρισκε ανακούφιση από το χόρτο. Ακόμη πιο εκπληκτικό ήταν ότι γιατροί, ερευνητές και άλλοι ΑμΣΚΠ είχαν υποστηρίξει τους λόγους του Diana και το δικαστήριο έκρινε υπέρ αυτού. Δεν αισθάνθηκα άλλο την ανάγκη ν΄ αποδείξω στον εαυτό μου ή σε κανένα άλλον ότι η μαριχουάνα ήταν ελπιδοφόρα. Άρχισα να ακούω το σώμα μου και γύρισα ξανά στο κανονικό κάπνισμα. Τα τελευταία 7 χρόνια η ΣΚΠ μου ελέγχεται, εκτός από όταν εξαντλούνται τα αποθέματά μου και δεν βρίσκω άλλα.

Έχω βελτιωθεί. Μπορώ να στέκομαι στο ένα πόδι με τα μάτια μου κλειστά? Πάνω απ΄ όλα η μαριχουάνα μου επιτρέπει να διατηρώ μια στύση ικανή για να ολοκληρωθεί η σεξουαλική πράξη... Συγκριτικά με τα στεροειδή, τα ηρεμιστικά και τα υπνωτικά που συνήθως συνταγογραφούνται σε ΑμΣΚΠ, η μαριχουάνα είναι αξιοσημείωτα ασφαλής και καλοήθης. Ο γιατρός μου έκπληκτος από τη βελτίωση των συμπτωμάτων μου βαθμολόγησε τη σωματική και νοητική μου υγεία με 95 βαθμούς στην κλίμακα 0-100. Δεν ξαναϊσχυρίστηκε ότι η μαριχουάνα είναι άχρηστη! Την τελευταία φορά που με είδε με κοίταξε και μου είπε να συνεχίσω ό,τι κι αν κάνω, γιατί είχα αποτελέσματα. Δεν ξέρω αν παραβαίνω το νόμο. Και δεν διασκεδάζω με το να πληρώνω τεράστια ποσά στους εμπόρους ναρκωτικών για ανεξέλεγκτα προϊόντα. Αλλά θέλω να περπατώ, να μιλώ, να διαβάζω, να γράφω και να βλέπω! Ο γιατρός μου κι εγώ τώρα ερευνούμε τη δυνατότητα να αποκτήσω νόμιμη παροχή μαριχουάνας από το πρόγραμμα IND, παρά την εξαιρετικά αργή και περίπλοκη διαδικασία που απαιτείται".

Πριν κλείσουμε αυτή τη σύντομη αναφορά στη σχέση κάνναβης και ΣΚΠ, πρέπει να αναφέρουμε ότι το κάπνισμα δεν είναι ο μόνος τρόπος λήψης, αλλά ειδικά για ασθενείς που δεν καπνίζουν ή δεν θέλουν τις ψυχικές επιδράσεις, αλλά μονάχα τις σωματικές - στη σπαστικότητα κ.α. - υπάρχει σαν δυνατότητα το αλκοολικό διάλυμα, που λαμβάνεται σε σταγόνες σε εξατομικευμένη δοσολογία. Για τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν στη χώρα μας - στα πλαίσια της υπάρχουσας νομοθεσίας, μπορούμε να αναφερθούμε άλλη φορά.