«Παρκαρισμένες» είναι δεκάδες αιτήσεις, κυρίως ξένων επενδυτών, για επιχειρήσεις που αφορούν την κάνναβη στην Ελλάδα. Το συνολικό ποσό των επενδύσεων εκτιμάται ότι είναι περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ χιλιάδες θα είναι και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Όμως το θεσμικό πλαίσιο που διέπει ακόμη τη φαρμακευτική κάνναβη, παρά τις θετικές αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επαρκεί για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η Ελλάδα θεωρείται από πολλές ξένες επιχειρήσεις προνομιακή χώρα κλιματολογικά και εδαφολογικά για την καλλιέργεια της κάνναβης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ορισμένες από τις επενδυτικές προτάσεις προέρχονται από:

* Γερμανία: Κάθετη επιχείρηση (καλλιέργεια, μεταποίηση, εμπορία και εξαγωγή). Επένδυση περίπου 15 εκατ. ευρώ.

* Καναδάς: Ομάδα περίπου 10 επιχειρήσεων με έδρα σε διάφορες χώρες. Επένδυση περίπου 1 δισ. ευρώ.

* ΗΠΑ: Δύο επιχειρήσεις.

* Βρετανία: Μία επιχείρηση για επένδυση 10 εκατ. ευρώ.

* Ισραήλ.

Υπάρχουν ακόμη ελληνικές επιχειρήσεις (στη Θράκη, τη Ρόδο κ.α.) με προτάσεις για επένδυση από 4 έως και πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Αγορά 250 δισ. δολαρίων

Επισημαίνεται ότι η παγκόσμια αγορά νόμιμης κάνναβης (φαρμακευτική και ευφορική) το 2015 ήταν 28,8 δισ. δολάρια και εκτιμάται ότι έως το 2027 θα φτάσει τα 250 δισ. δολάρια. Ειδικά δε για τη φαρμακευτική κάνναβη, η παγκόσμια αγορά το 2015 ήταν 11,4 δισ. δολάρια και το 2025 θα είναι 55,8 δισ. δολάρια.

Οι χώρες - κλειδιά που θα πρωταγωνιστήσουν την επόμενη δεκαετία στην παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης, κατά σειρά δυναμικότητας, είναι τέσσερις: 1) Ισραήλ, 2) Καναδάς, 3) Αυστραλία και 4) υπό προϋποθέσεις οι ΗΠΑ.

Πού αγοράζονται εκτάσεις

Αρκετές επιχειρήσεις (είτε ξένες είτε ελληνικές), ενθαρρυμένες από τη θετικότερη στάση που έχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν επιλέξει συγκεκριμένες περιοχές όπου έχουν αγοράσει εκτάσεις, όπως στη Νάουσα της Ημαθίας. Ενδιαφέρον υπάρχει και για άλλες περιοχές (π.χ. Ξάνθη, Εύβοια, Δωδεκάνησα). Οι επιχειρήσεις αυτές δεν ενδιαφέρονται μόνο για αγορά εκτάσεων αλλά και για παροχή εργασίας, καθώς χρειάζονται καλλιεργητές, φροντιστές, μεταποιητές κ.λπ.

Συνολικά εκτιμάται πως μπορούν να δημιουργηθούν πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο από την καλλιέργεια της κάνναβης. Οι μετριοπαθείς εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αν στην Ελλάδα ακολουθηθεί η εναλλακτική θεραπευτική αγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης για 110.000 ασθενείς, θα δημιουργηθούν 7.000 νέες θέσεις εργασίας.

Οι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές

Ωστόσο, οι επενδυτές περιμένουν από το υπουργείο Υγείας να ολοκληρωθούν ορισμένες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά την κάνναβη. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση το 2015 ουσιαστικά «κληρονόμησε» την πλήρη απαγόρευση της κάνναβης - μια θέση που θεωρείται αντιεπιστημονική, καθώς εξισώνει την κάνναβη με την ηρωίνη και τα σκληρά ναρκωτικά. Σήμερα, με Υπουργική Απόφαση:

* Έχουν αναγνωριστεί οι φαρμακευτικές ιδιότητες της κάνναβης.

* Μόλις τον Ιούνιο μεταφέρθηκε από την Α κατηγορία του Νόμου 3459/2006 (σκληρό ναρκωτικό και κρατικό μονοπώλιο ναρκωτικών) στη Β κατηγορία (αναγνώριση φαρμακευτικής ιδιότητας, δυνατότητα εισαγωγής, αλλά όχι παραγωγής. Όμως συνεχίζει να θεωρείται σκληρό ναρκωτικό, όπως η ηρωίνη, και να υπάγεται στο κρατικό μονοπώλιο ναρκωτικών).

Ωστόσο, παρά το ότι έχει αναγνωριστεί η φαρμακευτική χρήση της κάνναβης, ακόμη στην Ελλάδα δεν έχει εισαχθεί ούτε ένα σκεύασμα - αντίθετα υπάρχουν συλλήψεις ασθενών που βρίσκονται με κάνναβη! Άρα το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.

Το ζητούμενο για τους επενδυτές και τους ασθενείς είναι η κάνναβη για ιατρική χρήση και τα φυσικά παράγωγά της, π.χ. εκχυλίσματα (που είναι πραγματικά φάρμακα και όχι τα απομονωμένα ή τα συνθετικά κανναβινοειδή των πολυεθνικών), να περάσουν από το υπουργείο Υγείας στην Δ κατηγορία, που είναι τα βότανα ως παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης. Έτσι η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, επεξεργασία των πρώτων υλών και των έτοιμων προϊόντων που εισάγονται από το εξωτερικό, καθώς και η διακίνηση των ουσιών των φαρμακοτεχνικών προϊόντων και των ιδιοσκευασμάτων δεν θα γίνεται μόνο από το κρατικό μονοπώλιο ναρκωτικών, ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών, με ευθύνη του ΕΟΦ, αλλά θα αρκεί η αδειοδότηση φυσικών ή νομικών προσώπων από τον ΕΟΦ.

Μέριμνα για 20.000 ασθενείς

Υπογραμμίζεται ότι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που ζητείται από το υπουργείο Υγείας θα ωφελήσει και περίπου 20.000 ασθενείς οι οποίοι και σήμερα κάνουν χρήση κάνναβης στην Ελλάδα για ιατρικούς λόγους. Σήμερα οι ασθενείς αυτοί προμηθεύονται παράνομα κάνναβη είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Και γι’ αυτούς θα χρειαστεί διάταξη η οποία θα αποποινικοποιεί όσους σήμερα διώκονται για εισαγωγή-κατοχή του φαρμάκου.

Οι σύλλογοι των ασθενών ζητούν από το υπουργείο Υγείας όχι μόνο την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αλλά και την αυτοκαλλιέργεια του φαρμάκου. Στην Ελλάδα ξεπερνούν το εκατομμύριο οι ασθενείς που θα ωφεληθούν από την χρήση φαρμακευτικής κάνναβης.

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ και στον Καναδά η κάνναβη παράγεται και συνταγογραφείται για αρκετές ασθένειες (επιληψία και κατασχέσεις, ινομυαλγία, γλαύκωμα, καρδιακή ασθένεια, HIV/AIDS, ασθένεια του Huntington, λευχαιμία, ηπατική νόσος, λούπας, ελονοσία, ημικρανίες, πολλαπλή σκλήρυνση, μυϊκή δυστροφία, ναυτία και έμετος, νευροπαθητικός πόνος, ευσαρκία, OCD, οστεοπόρωση, σύνδρομο οξείας κύστης, Πάρκινσον, PTSD, σχιζοφρένεια, διαταραχές ύπνου, κτύπημα, κατάχρηση ουσιών, τραυματική βλάβη του εγκεφάλου, καρκίνος δέρματος, πνεύμονα, παγκρέατος, προστάτη), ενώ στην Κύπρο η κυβέρνηση μηνύθηκε επειδή απαγόρευσε την αυτοκαλλιέργεια.

Ακόμη και συντηρητικές κεντροδεξιές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υιοθετούν την πολιτική της χαλαρής διαχείρισης της κάνναβης καθώς χτυπά και την παραοικονομία και δημιουργεί μεγάλο πεδίο οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας (έσοδα στα ταμεία υγείας, ασφάλειας, έρευνας, θέσεις εργασίας, ενημέρωση). Πρόσφατα, η Ελβετία δεσμεύτηκε για τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης για τους ενήλικες.

ΑΥΓΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Σχετικοί Σύνδεσμοι

Το παρακάτω άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση ενός άρθρου από τα παλιότερα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο για την καλλιέργεια της κάνναβης.

To cannabishellas.com δεν παρείχε ποτέ αναλυτικές [ ... ]

Greek Cannabis Μagazine Συνεχίστε

Ο μπάφος είναι ένα τσιγάρο με κάνναβη / μαριχουάνα το οποίο καπνίζεται .

Αποτελείται από κανονικό καπνό για στρίψιμο ενός απλού καθημερινού τσιγάρου και κάνναβη. Η κάνναβη [ ... ]

Greek Cannabis Μagazine Συνεχίστε

Κάνναβη η ήμερη (Cannabis sativa)

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα φυτά σχετικά με το αν είναι ή όχι βλαβερό στον άνθρωπο είναι η κάνναβη. Το φυτό από το οποίο παράγεται το χασίς και [ ... ]

Greek Cannabis Μagazine Συνεχίστε

O Γιώργος Παπανδρέου το έχει πει δημοσίως: παλιά -πολύ παλιά και στην Aμερική- δοκίμασε χασίς. Mαριχουάνα συγκεκριμένα. H δήλωση δεν ξάφνιασε βεβαίως κανέναν από όλους [ ... ]

Greek Cannabis Μagazine Συνεχίστε

Η κάνναβη, γνωστή και ως μαριχουάνα και γκάντζα (από το Σανσκριτικό gañjā, που σημαίνει «κάνναβη»), μεταξύ πολλών άλλων ονομάτων, αναφέρεται σε οποιοδήποτε αριθμό παρασκευασμάτων [ ... ]

Greek Cannabis Μagazine Συνεχίστε

 

Η κάνναβη αποτελεί ένα γένος ανθοφόρων φυτών που περιλαμβάνει τα τρία είδη: Cannabis sativa (κάνναβη η ήμερη), Cannabis indica (ινδική κάνναβη) και Cannabis ruderalis Janisch. Πρόκειται για φυτά [ ... ]

Greek Cannabis Μagazine Συνεχίστε

"Ναι στη χρήση καννάβεως από ασθενείς" (Καθημερινή 11-11-98),

"Νόμιμη η κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς" (Βραδυνή της Κυριακής 22-1-98)

Ήταν μερικοί από τους τίτλους των εφημερίδων [ ... ]

Φαρμακευτική κάνναβηΣυνεχίστε

Η κάνναβης ως είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια έχει θεραπευτικές ιδιότητες . Πολλά από τα φάρμακα που κυκλοφορούν κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν . Σύμφωνα με το [ ... ]

Φαρμακευτική κάνναβηΣυνεχίστε

Συμπερασματα για τη χρηση της κανναβης και τις βλαβες που μπορει να επιφερει

1. Τον τελευταίο μισό αιώνα η ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης έχεικαθιερωθεί ευρέως στους [ ... ]

Greek Cannabis Μagazine Συνεχίστε

 

Ένας δικτυακός τόπος όπου μπορούμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας σχετικά με την χρήση και κατοχή της ινδικής και σατιβα κάνναβης στην Ελλάδα .

όπως είναι γνωστό μέχρι [ ... ]

Greek Cannabis Μagazine Συνεχίστε

Συστατικό της ινδικής κάνναβης, μπορεί να εμποδίσει τον καρκίνο του μαστού να δώσει μεταστάσεις και σε άλλα...σημεία του σώματος,

υποστηρίζει ομάδα Αμερικανών ειδικών [ ... ]

Φαρμακευτική κάνναβηΣυνεχίστε

Τρεις νέες μορφές συνεταιριστικής δράσης του συνεταιριστικού κινήματος (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών) προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης [ ... ]

Κλωστική κάνναβηΣυνεχίστε

Ένα αγοράκι από την Μοντάνα των ΗΠΑ το οποίο διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο, μια από τις δυσκολότερες μορφές καρκίνου, κατάφερε να σωθεί χάρη στην επέμβαση του πατέρα [ ... ]

Φαρμακευτική κάνναβηΣυνεχίστε

θεραπευτική κάνναβη

1. Μεταξύ του 1996 και του 2000, 7 πολιτείες της Αμερικής έκαναν δεκτές πρωτοβουλίες ψηφοφόρων για την νομιμοποίηση της θεραπευτικής χρήσης της κάνναβης.Μία [ ... ]

Φαρμακευτική κάνναβηΣυνεχίστε

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την αποκατάσταση της αλήθειας  και όσο και αν σας φαίνεται απίθανο σε λίγο καιρό θα υποχρεωθούμε έμμεσα η άμεσα από τα ρεύματα που επικρατούν [ ... ]

Greek Cannabis Μagazine Συνεχίστε

Δημοφιλέστερα Άρθρα