2017-iatriki 7.jpg

Δυστυχώς η πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας και τα άλλα συν-αρμόδια υπουργεία δεν έχουν κατανοήσει τι συμβαίνει με την κάνναβη. Δεν έχουν καταλάβει ότι ενώ η κάνναβη μπορεί να είναι φάρμακο, ΔΕΝ πρέπει να την αντιμετωπίζουν ακριβώς ως ένα φάρμακο. Γιατί; Γιατί υπάρχει το ιστορικό της απαγόρευσης των 90 χρόνων. Αν δεν υπήρχε αυτή η απαγόρευση και σε όλες αυτές τις δεκαετίες είχαμε μια ομαλή εξέλιξη της έρευνας και της χρήσης της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς, θα είχαμε σήμερα να κυκλοφορούν εξελιγμένα φαρμακευτικά σκευάσματα που θα περιείχαν φυσικά εκχυλίσματα από διαφορετικές ποικιλίες κάνναβης και που το κάθε σκεύασμα-φάρμακο θα ήταν με συγκεκριμένη δοσολογία ή πλάνο δοσολογίας και για συγκεκριμένες παθήσεις, νόσους ή τα συμπτώματα αυτών.

Δυστυχώς όμως η απαγόρευση σταμάτησε την όποια πρόοδο μπορούσε να γίνει πάνω στην ιατρική και φαρμακευτική χρήση της κάνναβης. Ενώ άλλες ουσίες, όπως τα παράγωγα του οπίου, εξελίχθηκαν και έχουμε φτάσει σήμερα να έχουμε μια πληθώρα φαρμάκων που είτε προέρχονται είτε βασίζονται στις ενώσεις του οπίου και χρησιμοποιούνται στην ιατρική πρακτική για την αντιμετώπιση του πόνου και για την αναισθησία στις χειρουργικές επεμβάσεις. Το ξέρεις ότι αν είχε γίνει η ίδια αυστηρή και συνολική απαγόρευση στην οπιούχα παπαρούνα (από όπου εξάγεται το όπιο) όπως είχε γίνει στην κάνναβη, σήμερα δεν θα είχαμε σημαντικά φάρμακα και ουσίες για να μπορούμε να κάνουμε εγχειρήσεις;

Γιαυτό η κάνναβη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως όλα τα άλλα φάρμακα (δηλ. όλες τις άλλες δραστικές ουσίες που υπάρχουν στα φάρμακα). Η απαγόρευση δημιούργησε μια έλλειψη έρευνας, τόσο επιστημονικής όσο και κλινικής (μελέτες και δοκιμές). Τώρα τρέχουμε να προλάβουμε το τρένο που σταμάτησε το 1937 στις ΗΠΑ, όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά μια ολική αυστηρή απαγόρευση στο φυτό της κάνναβης και μετά απλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Όταν απαγόρευαν εντελώς το φυτό της κάνναβης δεν γνώριζαν ότι έκλειναν ερμητικά την πόρτα σε μια παράμετρο σημαντικής προόδου, τόσο στον ιατρικό και φαρμακευτικό τομέα (οι ποικιλίες της κάνναβης παράγουν εκατοντάδες χημικές ενώσεις που είναι έτοιμα φάρμακα) όσο και στον βιομηχανικό και διατροφικό τομέα (50.000 βιομηχανικά και διατροφικά προϊόντα μπορούν να παραχθούν από την καλλιέργεια των φυτών της κάνναβης). Δεν γνώριζαν ότι το ίδιο το φυτό της κάνναβης είναι φάρμακο που μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και ως φρέσκος χυμός, ως αποξηραμένο φυτικό υλικό, ως φυτικό υλικό άλλης επεξεργασίας (χασίς), ως εκχύλισμα, ως παρασκεύασμα που προέρχονται ή περιέχουν εκχύλισμα. Δεν γνώριζαν ότι μπορεί να χορηγηθεί με κάπνισμα, με άτμιση, με εξαέρωση, υπογλώσσια, με κατάποση, ως υπόθετο, διαδερμικά. Δεν γνώριζαν.

Και έτσι φτάσαμε στο σήμερα όπου όσοι είναι σοβαροί, αντιλαμβάνονται ότι η κάνναβη είναι μια ευκαιρία που πήγε χαμένη, γνωρίζουν πλέον ότι η κάνναβη είναι ένα πολύ ευεργετικό φάρμακο για ασθένειες που δεν αντιμετωπίζονται με άλλα φάρμακα, γνωρίζουν από επιστημονικές μελέτες ότι μπορεί να είναι μια καλή απάντηση στην επάρατη νόσο, τον καρκίνο και σε πολλές άλλες καταστροφικές ασθένειες, υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι η κάνναβη και τα κανναβινοειδή που περιέχει μπορεί να είναι τα νέα αντιβιοτικά που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη ως ανθρωπότητα αφού τα υπάρχοντα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν πια.

Σήμερα ο μόνος τρόπος για να ξεπληρωθεί το τίμημα της απαγόρευσης της κάνναβης είναι η πλήρης αποποινικοποίηση και η πλήρης νομιμοποίηση της. Ότι έχει θεσμοθετηθεί από την πρώτη απαγόρευση το 1937 μέχρι και σήμερα σε νομοθεσίες και νόμους σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι απλά λάθος, είναι λάθος γιατί στηρίζονται σε λάθος θεμέλια και λάθος παραμέτρους. Δεν γίνεται να διορθώσουμε το λάθος με ένα μικρότερο λάθος. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι κάναμε λάθος με την απαγόρευση της κάνναβης και να ξαναδούμε όλη την υπόθεση από την αρχή και πετώντας στα σκουπίδια ότι έχει γίνει σε σχέση με την κάνναβη. Ότι έχει σχέση με την απαγόρευση της κάνναβης και έχει βασιστεί σε αυτήν την απαγόρευση είναι άχρηστο. Πρέπει να δούμε την κάνναβη από μια καθαρή βάση σαν να μην έγινε ποτέ η απαγόρευση. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διορθώσουμε όλα τα στραβά και ανάποδα που έγιναν με την κάνναβη.

Αυτά με το τι πρέπει να γίνει... Αλλά ας δούμε όμως τι γίνεται σήμερα στην Ελλάδα, στην χώρα μας.

Ο υπουργός το είπε αλλά κανείς δεν το είχε καταλάβει. Θεωρεί ο υπουργός ότι με την ΚΥΑ που έβγαλαν από κοινού Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Δικαιοσύνης πριν μερικούς μήνες ότι έχει λήξει το θέμα με την εισαγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν κάνναβη (θα τα ονομάζω φάρμακα κάνναβης για ευκολία).

Περίμεναν και περιμένουν (ο υπουργός και οι συν αυτώ) από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες να καταθέσουν φακέλους στον ΕΟΦ για να λάβουν την σχετική αδειοδότηση. Δηλαδή όπως ακριβώς γίνεται με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο. Προσοχή, αυτό που λέει ο υπουργός είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει και τώρα, από την στιγμή που η ΚΥΑ δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ 2238/Β/29-6-2017, δηλ. από τον Ιούνιο του 2017.

Μπορεί μια φαρμακευτική εταιρεία σήμερα και χωρίς καμιά άλλη νομοθέτηση ή υπουργική απόφαση, να καταθέσει φάκελο στον ΕΟΦ και να λάβει αδειοδότηση για εισαγωγή και διάθεση φαρμάκων κάνναβης.

Επίσης με αντίστοιχη αίτηση (μετά την αδειοδότηση) από τις εταιρίες προς τον ΕΟΠΠΥ, θα μπορούν να συμπεριλάβουν τα αδειοδοτημένα τους φάρμακα κάνναβης στην λεγόμενη θετική λίστα φαρμάκων, δηλ. στην λίστα που περιέχει όλα τα φάρμακα που επιδοτούνται στην τιμή τους ώστε οι ασθενείς να τα αγοράζουν με συμμετοχή και όχι πληρώνοντας ολόκληρη την τιμή τους στα φαρμακεία.

Η διάθεση τους θα γίνεται μέσω του κρατικού μονοπωλίου με δίγραμμες (κόκκινες) συνταγές που θα συνταγογραφούν οι γιατροί στους ασθενείς τους.
Δηλαδή, οι γιατροί, που δεν ξέρουμε ακόμα ποιες ειδικότητες θα μπορούν να συνταγογραφήσουν γιατί χρειάζεται να βγει μια κανονιστική εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΠΠΥ που να καθορίζει ακριβώς το ποιοι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφήσουν ποια φάρμακα για ποιες παθήσεις και να μπουν αυτά τα φάρμακα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αυτοί λοιπόν οι γιατροί θα συνταγογραφούν τα φάρμακα σε ασθενείς με συγκεκριμένες ιατρικές ενδείξεις και μόνο για αυτούς τους ασθενείς.

Με την συνταγή αν χείρας ο ασθενής θα πηγαίνει στο φαρμακείο της γειτονιάς του για να του φέρει το φάρμακο κάνναβης. Το φαρμακείο θα αποτείνεται στην φαρμακαποθήκη παραγγέλλοντας το φάρμακο κάνναβης και η φαρμακαποθήκη θα το προμηθεύεται από το κρατικό μονοπώλιο όπου θα υπάρχει το φάρμακο κάνναβης που θα έχει εισάγει η εταιρία εισαγωγής που έχει την άδεια από τον ΕΟΦ. Όπως γίνεται σήμερα για όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα δίγραμμης συνταγής (τα αυστηρώς ελεγχόμενα) μέσω του κρατικού μονοπωλίου. Αυτό μπορεί να γίνει σήμερα, αρκεί βέβαια να βρεθούν εταιρίες που να θέλουν να φέρουν φάρμακα κάνναβης και να αφού καταθέσουν τον αντίστοιχο φάκελο στον ΕΟΦ και αφού λάβουν άδεια για εισαγωγή από τον ΕΟΦ και αφού συμπεριληφθεί το φάρμακο στην θετική λίστα του ΕΟΠΠΥ και αφού μπει το φάρμακο στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αφού... εντάξει να μην τα ξαναλέμε.

Από τις 29/06/2017 που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ πόσες άραγε εταιρίες έχουν καταθέσει φακέλλους για αδειοδότηση και για πόσα φάρμακα κάνναβης;
Από όσο ξέρω καμία.

Αλλά ας πούμε ότι θα βρεθεί κάποια στιγμή μια εταιρία που θέλει να κάνει εισαγωγή και θα καταθέσει φάκελλο στον ΕΟΦ για αδειοδότηση ενός φαρμάκου κάνναβης, ποια νομίζεται ότι θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του φαρμάκου κάνναβης;
Θα πρέπει να είναι ένα εγκεκριμένο φάρμακο σε κάποια χώρα του εξωτερικού από τον εκεί αντίστοιχο ΕΟΦ. Για να πάρει ένα φάρμακο (για την ακρίβεια μια δραστική ουσία) άδεια από κάποιον Κρατικό Οργανισμό Φαρμάκων ξέρετε τι χρειάζεται; Της παναγιάς τα μάτια. Κυριολεκτικά.

Όσοι νομίζουν ότι θα πάρουν έγκριση (αδειοδότηση από τον ΕΟΦ) και θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά σκευάσματα τύπου έλαια, βάμματα, υπογλώσσια, βρώσιμα, διαδερμικά και άλλα, που περιέχουν κάνναβη (εκχύλισμα) με κανναβινοειδή όπως THC, πλανώνται πλάνην οικτρά.

Δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει ο ΕΟΦ άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου σε εισαγόμενα σκευάσματα που δεν έχουν ήδη πάρει μια άδεια έγκρισης ως φάρμακα στο εξωτερικό και δει στην χώρα από όπου θα γίνει η εισαγωγή του.
Όλα τα σκευάσματα που υπάρχουν και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ, τουλάχιστον όχι για τον ΕΟΦ και τον ΕΟΦ της κάθε χώρας.

Τα μόνα φάρμακα κάνναβης που βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης ή έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν σε ορισμένες χώρες είναι τα:

10 φάρμακα με βάση την κάνναβη που παράγονται από τις Big Pharma

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: HERB, “10 Cannabis-Based Drugs Produced By Big Pharma” https://herb.co/2016/05/04/cannabis-based-drugs-big-pharma/, Lane Tr https://herb.co/author/radbillota/, 04 May, 2016, Health https://herb.co/category/health-2/ )

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι γυρίζουν τις πλάτες τους στα φαρμακευτικά προϊόντα και τα αντικαθιστούν με την φαρμακευτική κάνναβη, η φαρμακευτική βιομηχανία αγωνίζεται να βρει μια κατάλληλη απάντηση. Αυτή η απάντηση έρχεται με τη μορφή μιας ποικιλίας από φάρμακα που βασίζονται στην κάνναβη και τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύσουν υποστηρικτές της κάνναβης. Ας ανοίξουμε το μπουκαλάκι με τα χάπια τους και ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά τα 10 φαρμακευτικά προϊόντα με βάση την κάνναβη.

1. Sativex
Το Sativex είναι ένα σπρέι στόματος με βάση την κάνναβη που αναπτύχθηκε από την GW Pharmaceuticals που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Sativex περιέχει εκχυλίσματα κάνναβης που είναι πλούσια σε THC και CBD. Το σπρέι χρησιμοποιείται για τον νευροπαθητικό πόνο και την σπαστικότητα σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

2. Marinol
Το Marinol[1] είναι σκεύασμα σε κάψουλες που αναπτύχθηκε από την Unimed Pharmaceuticals, περιέχει συνθετική THC. Το Marinol χορηγείται σε ασθενείς με καρκίνο για την καταπολέμηση της ναυτίας και του εμέτου. Χρησιμοποιείται επίσης ως διεγερτικό της όρεξης για ασθενείς με AIDS.
[1] http://herb.co/2016/02/05/marinol-vs-thc-whats-difference/

3. Nabilone
Το Nabilone[2] είναι σε κάψουλες, αναπτύχθηκε από την Valeant Pharmaceuticals, περιέχει συνθετικά κανναβινοειδή παρόμοια με την THC. Αυτό το προϊόν δεν περιέχει πραγματικές βοτανικές ιδιότητες και απλώς μιμείται τις επιδράσεις της THC. Όπως και τα προηγούμενα προϊόντα, το Nabilone χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ναυτίας και του εμέτου σε ασθενείς με καρκίνο και AIDS.
[2] http://herb.co/20…/…/26/marijuana-ptsd-coping-with-symptoms/

4. Dexanabinol
Η Dexanabinol είναι σε κάψουλες και περιέχει συνθετική[3] κάνναβη που είναι μη ψυχοτρόπα και αποκλείει τους υποδοχείς NMDA, τις κυτοκίνες και τις χημειοκίνες COX-2. Χρησιμοποιείται για την προστασία του εγκεφάλου μετά από καρδιακή χειρουργική επέμβαση - βοηθώντας στην επαναφορά της μνήμης και άλλων λειτουργιών υψηλού επιπέδου μετά από τραυματική εγκεφαλική βλάβη. Αυτό το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί για χρήση.
[3] http://herb.co/…/is-cannabis-the-secret-to-better-hiv-drugs/

5. CT-3 (ajulemic acid)
Η Indevus Pharmaceuticals ανέπτυξε αυτή τη συνθετική κάνναβη σε κάψουλες το 2002. Χρησιμοποιεί ένα ισχυρότερο ανάλογο του μεταβολίτη της THC το THC-11-oic οξύ. Αν και δεν έχει εγκριθεί για χρήση, έχει δείξει κλινική επιτυχία στη θεραπεία νευροπαθητικού πόνου σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση[4]. Είναι επίσης αποτελεσματικό στην παροχή αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο από την αρθρίτιδα.
[4] http://herb.co/…/this-country-just-legalized-medical-marij…/

6. Cannabinor
Το Cannabinor αναπτύσσεται από την Pharmos και επί του παρόντος δεν έχει εγκριθεί για χρήση. Η συνθετική χημική ουσία του Cannabinor σχεδιάστηκε για να δεσμεύεται στον δευτερογενή υποδοχέα κανναβινοειδών του εγκεφάλου (CB2)[5]. Η ιατρική εφαρμογή του είναι για υπέρταση και αντιφλεγμονώδη δράση.
[5] http://herb.co/2016/04/27/5-prescription-replace-marijuana/

7. HU 308
Το HU 308 είναι ένα άλλο συνθετικό προϊόν κάνναβης που έχει σχεδιαστεί για να συνδέεται με τον υποδοχέα CB2. Και πάλι, αυτό το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί για χρήση και βρίσκεται σε φάση προκλινικής εργαστηριακής μελέτης. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπέρτασης και ως αντιφλεγμονώδες[6].
[6] http://herb.co/…/can-cannabis-treat-arthritis-pain-and-inf…/

8. HU 331
Μάντεψε... Άλλο ένα συνθετικό κανναβινοειδές προϊόν. Είναι σχεδιασμένο να δεσμεύει τους υποδοχείς CB1 και CB2 και τους μη-CB υποδοχείς στον εγκέφαλο. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία προβλημάτων μνήμης, απώλειας βάρους, όρεξης, νευροεκφυλισμού[7], αναλγησίας και φλεγμονής. Επίσης δεν έχει εγκριθεί για ιατρική χρήση.
[7] http://herb.co/20…/…/26/marijuana-ptsd-coping-with-symptoms/

9. Rimonabant
Αυτό το προϊόν είναι στην πραγματικότητα ένα αντι-κανναβινοειδές. Είναι μια συνθετική χημική ουσία που μπλοκάρει τους υποδοχείς ενδοκανναβινοειδών σε μια προσπάθεια να ελέγξει την όρεξη - ειδικά να την καταστείλει. Αλλά πρόκειται για ακόμα ένα χημικό που εμπορεύεται η φαρμακευτική εταιρεία[8] Sanofi-Aventis για να σου πάρει τα χρήματα και πιθανώς θα βλάψει την υγεία σου μακροπρόθεσμα.
[8] http://herb.co/…/…/will-big-pharmaceutical-control-cannabis/

10. Taranabant
Ένα άλλο κατασταλτικό της όρεξης που εστιάζει στο να εμποδίζει τα κανναβινοειδή[9] να διεγείρουν σήματα πείνας. Έκπληξη, έκπληξη, δεν έχει εγκριθεί για ιατρική χρήση.
[9] http://herb.co/…/watch-medical-marijuana-saves-boy-sufferi…/

Ακούστε, τα φαρμακευτικά προϊόντα με βάση την κάνναβη είναι ευρέως συνθετικά. Η συμβουλή μου, απλά χρησιμοποιήστε το πραγματικό πράγμα. Αυτές οι εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν χημικά την κάνναβη, όπως έχουν κάνει και κάνουν και με τα οπιούχα (που όμως έχουν μια σχεδόν μονοσήμαντη επίδραση, να σταματούν για λίγο τον πόνο). Αν ψάχνεις για νευροπροστατευτικό, δοκιμάστε τα εκχυλίσματα CBD τύπου Charlotte’s Web[10]. Εάν πρέπει να χαλαρώσεις, κάπνισε ένα τσιγαριλίκι. Μην γίνεις σκλάβος σε μια εταιρεία Big Pharma και στην προπαγάνδα τους (όπως έγιναν οι χιλιάδες που τους συνταγογράφησαν Oxycontin). Αν αντισταθείς θα πάθουν οικονομική ζημιά.
[10] http://www.cwbotanicals.com/

Σίμος Δαλκυριάδης