Κάνναβη κατά

 • cannabishellas-art-big88.jpg

  Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ιατρική μαριχουάνα σε μορφή χαπιών ή σπρέι φάνηκε αποτελεσματική στη μείωση της ακαμψίας και των μυϊκών σπασμών στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

  Η ιατρική μαριχουάνα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων συμπτωμάτων σκλήρυνσης κατά πλάκας αλλά δεν φαίνεται να είναι ωφέλιμη στην αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον και άλλων νευρολογικών διαταραχών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  Ερευνητές της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, επισκόπησαν περισσότερες από 30 έρευνες που συνέκριναν την επίδραση της ιατρικής μαριχουάνας με αυτή των εικονικών φαρμάκων στην αντιμετώπιση ανθρώπων με σοβαρές νόσους.

  Ανακάλυψαν ότι η ιατρική μαριχουάνα σε μορφή χαπιών ή σπρέι φάνηκε αποτελεσματική στη μείωση της ακαμψίας και των μυϊκών σπασμών στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Το φάρμακο επίσης οδήγησε σε μείωση της έντασης ορισμένων συμπτωμάτων, όπως πόνος που οφειλόταν σε σπασμούς και οδυνηρό κάψιμο και μούδιασμα, καθώς και υπερδραστήρια κύστη, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στις 29 Απριλίου στο περιοδικό ‘’Neurology’’.

  Ωστόσο οι ερευνητές προειδοποιούν για τις παρενέργειες.

  Η ερευνήτρια Dr. Barbara Koppel, καθηγήτρια στο New York Medical College, σημειώνει ότι η ιατρική μαριχουάνα μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα με τη σκέψη και τη μνήμη και αυτό αποτελεί ανησυχία, καθώς πολλοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζουν ήδη τέτοια προβλήματα λόγω της ίδιας της νόσου.

  Τα ευρήματα για άλλες νευρολογικές διαταραχές που μελετήθηκαν στην έρευνα δεν ήταν τόσο υποσχόμενα όσο αυτά της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν αρκετές ενδείξεις ότι η ιατρική μαριχουάνα είναι βοηθητική στην αντιμετώπιση κινητικών προβλημάτων σε ανθρώπους με τη νόσο Huntington, στα τικ όσων πάσχουν από το σύνδρομο Tourette ή στους σπασμούς σε ανθρώπους με επιληψία.

  Το φάρμακο δεν φάνηκε να ανακουφίζει ασθενείς με αυχενική δυστονία. Σε ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η ιατρική μαριχουάνα πιθανόν δεν είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση μη φυσιολογικών κινήσεων που μπορούν να αναπτυχθούν στα προχωρημένα στάδια της νόσου.

  Η μαριχουάνα περιέχει περίπου 60 ενεργές ουσίες, τα κανναβινοειδή. Η πιο γνωστή ουσία της είναι η τετραϋδροκανναβινόλη, που συνδέεται με την αίσθηση ευφορίας και μπορεί να προκαλέσει ψύχωση και άγχος.

  Άλλη ουσία είναι η κανναβιδιόλη (THC) που δεν είναι ψυχοδραστική και φαίνεται να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
  Η αναλογία της THC ως προς την CBD σε δείγματα μαριχουάνας ποικίλλει και η ιατρική μαριχουάνα τείνει να έχει χαμηλότερη σχετική ποσότητα THC.

  Οι περισσότερες από τις έρευνες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας αφορούσαν μορφές σε χάπι ή σπρέι από το στόμα. Μόνο 2 έρευνες χρησιμοποίησαν μαριχουάνα που καπνίστηκε και είχαν μη καταληκτικά αποτελέσματα.

  Για να ανακαλύψουν τη συχνότητα των παρενεργειών, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1.600 ασθενείς στις έρευνες, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με ιατρική μαριχουάνα για λιγότερο από 6 μήνες. Περίπου το 7% των συμμετεχόντων αποσύρθηκε λόγω παρενεργειών ή επειδή το φάρμακο δεν είχε αποτέλεσμα σε αυτούς.

  Οι περισσότερες παρενέργειες που αναφέρθηκαν δεν ήταν σοβαρές και περιλάμβαναν ναυτία, αυξημένη αδυναμία, αλλαγές στη διάθεση, αυτοκτονικές σκέψεις και παραισθήσεις. ‘Ενας ασθενής πέθανε από σπασμούς που πιθανόν σχετίζονταν με την αγωγή με μαριχουάνα.


  Πηγές: ‘’Neurology’’.

  www.iatronet.gr

 • Το κάπνισμα κάνναβηςαπό πίπα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ασθενείς με πολύ επιβαρυμένο νευρικό σύστημα, που medical_marijuana_pill_bottleυποφέρουν από χρόνιους πόνους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην Canadian Medical Association Journal.

  Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 23 ατόμων, απέδειξε επίσης τις ευεργετικές ιδιότητες της κάνναβης στην καταπολέμηση του άγχους και της αϋπνίας.

  Περίπου 1% με 2% των ανθρώπων αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο από νευροπαθολογικάαίτια.

  Στο πείραμα, οι ασθενείς κάπνισαν ποσότητα 25mg τριών ειδών κάνναβης, περιεκτικότητας 2,5%, 6% και 9,4% αντίστοιχα σε τετραϋδροκανναβινόλη, καθώς και ένα ψευδοφάρμακο (placebo).

  Η «κατανάλωση» γινόταν τρεις φορές την ημέρα για πέντε ημέρες. Με διαλλείματα εννέα ημερών το πείραμα επαναλήφθηκε σε τέσσερις κύκλους.

  Τα αποτελέσματαέδειξαν πως η ισχυρότερη δόση είχε και τα καλύτερα αποτελέσματα στην καταπολέμηση του πόνου.

  Οι επιστήμονες εξετάζουν τη δυνατότητα παραγωγής χαπιού με τα ίδια αποτελέσματα, ενώ υπογραμμίζουν ότι η εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων για την ιατρική χρήση της κάνναβης απαιτεί περαιτέρω έρευνες.

  http://www.i-live.gr/news-cannabis-ponos/

 • "Ναι στη χρήση καννάβεως από ασθενείς" (Καθημερινή 11-11-98),conditionsmap_340

  "Νόμιμη η κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς" (Βραδυνή της Κυριακής 22-1-98)

  Ήταν μερικοί από τους τίτλους των εφημερίδων που περιείχαν την είδηση της απόφασης της Βουλής των Λόρδων στη Μ. Βρετανία να συστήσει τη νόμιμη χρήση της κάνναβης για την αντιμετώπιση των μυϊκών σπασμών στη ΣΚΠ, καθώς και άλλων επώδυνων καταστάσεων.

  Η ίδια έκθεση της Βουλής των Λόρδων χαρακτηριστικά γράφει:

  Τελικά λάβαμε αρκετές μαρτυρίες που μας έπεισαν ότι η κάνναβη, σχεδόν σίγουρα, έχει ευεργετικές ιατρικές εφαρμογές, ειδικά στο να θεραπεύσει τους επώδυνους μυϊκούς σπασμούς και άλλα συμπτώματα της ΣΚΠ, καθώς και άλλες μορφές πόνου".

  (1) Αυτή ήταν η δεύτερη αναφορά στη θεραπευτική αναγκαιότητα της κάνναβης. Η πρώτη ήταν πριν 10 χρόνια (6-9-98) από τον εποπτεύοντα δικαστή της Αμερικανικής DEA Francis L. Young που στην πρότασή του για μεταφορά της κάνναβης στις συνταγογραφούμενες ουσίες είπε: "Η κάνναβη στη φυσική της μορφή είναι μια από τις ασφαλέστερες θεραπευτικά δρώσες ουσίες που είναι γνωστές στον άνθρωπο. Ο καθένας πρέπει λογικά να αποδεχθεί ότι υπάρχει ασφάλεια στη χρήση της με ιατρική επίβλεψη.

  Το αντίθετο θα ήταν παράλογο, αυθαίρετο και περίεργο".medical

  "Ναι στη χρήση καννάβεως από ασθενείς" (Καθημερινή 11-11-98),medical-marijuana

  "Νόμιμη η κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς" (Βραδυνή της Κυριακής 22-1-98)

  Ήταν μερικοί από τους τίτλους των εφημερίδων που περιείχαν την είδηση της απόφασης της Βουλής των Λόρδων στη Μ. Βρετανία να συστήσει τη νόμιμη χρήση της κάνναβης για την αντιμετώπιση των μυϊκών σπασμών στη ΣΚΠ, καθώς και άλλων επώδυνων καταστάσεων.

  Η ίδια έκθεση της Βουλής των Λόρδων χαρακτηριστικά γράφει:

  Τελικά λάβαμε αρκετές μαρτυρίες που μας έπεισαν ότι η κάνναβη, σχεδόν σίγουρα, έχει ευεργετικές ιατρικές εφαρμογές, ειδικά στο να θεραπεύσει τους επώδυνους μυϊκούς σπασμούς και άλλα συμπτώματα της ΣΚΠ, καθώς και άλλες μορφές πόνου".

  (1) Αυτή ήταν η δεύτερη αναφορά στη θεραπευτική αναγκαιότητα της κάνναβης. Η πρώτη ήταν πριν 10 χρόνια (6-9-98) από τον εποπτεύοντα δικαστή της Αμερικανικής DEA Francis L. Young που στην πρότασή του για μεταφορά της κάνναβης στις συνταγογραφούμενες ουσίες είπε: "Η κάνναβη στη φυσική της μορφή είναι μια από τις ασφαλέστερες θεραπευτικά δρώσες ουσίες medicalmari1που είναι γνωστές στον άνθρωπο. Ο καθένας πρέπει λογικά να αποδεχθεί ότι υπάρχει ασφάλεια στη χρήση της με ιατρική επίβλεψη.

  Το αντίθετο θα ήταν παράλογο, αυθαίρετο και περίεργο".

  (2) Στην έκθεση της Βουλής των Λόρδων γίνεται αναφορά σε 106 ασθενείς με σπασμούς από βλάβες στη σπονδυλική στήλη που αυτοθεραπεύονταν με κάνναβη για περισσότερο από 10 χρόνια και επίσης σε 112 ασθενείς με ΣΚΠ που περισσότεροι από το 90% απ΄ αυτούς δήλωσαν ευεργετικά αποτελέσματα της κάνναβης στη σπαστικότητα και τις διαταραχές της ούρησης. Περιγράφονται λεπτομερώς οι περιπτώσεις 5 ασθενών με ΣΚΠ με σημαντική βελτίωση και αναφέρεται η εκτίμηση της Βρετανικής εταιρίας για τη ΣΚΠ ότι ένα ποσοστό έως 4% από τους 85.000 ασθενείς με ΣΚΠ κάνει θεραπευτική χρήση της κάνναβης. Επιστημονικές έρευνες πρωτοδημοσιεύτηκαν το 1980 και ήδη από τότε αναφέρεται ότι "η χρήση κάνναβης είναι διαδεδομένη σε νευρολογικούς ασθενείς με σπαστικότητα ως εναλλακτική στη συμβατική θεραπεία".

  (3) Σε εργασίες που δημοσιεύτηκαν από το 1980 έως το 1990 από 42 ασθενείς με χρήση κάνναβης βελτιώθηκαν οι 38 σημαντικά.

  (4) Μια συγκινητική περιγραφή αναφέρεται στο βιβλίο του Καθηγητή Ψυχιατρικής του Harvard L. Grinspoon: "Μαριχουάνα : το απαγορευμένο γιατρικό".

  medical(5) Ο 37χρονος ασθενής Greg. Paubler στη Νέα Υόρκη αρρώστησε με ΣΚΠ και υπέστη προοδευτική επιδείνωση μέχρις ότου "δεν μπορούσα πια να βαδίσω. Έκανα ενδοφλέβιες ενέσεις ΑCTH, ένα δυνατό στεροειδές, αλλά δεν με βοηθούσε. Μόνο αύξανε δραματικά την όρεξή μου. Όταν γύρισα από το νοσοκομείο κι ενώ ήμουν στο κρεβάτι, μερικοί φίλοι ήρθαν να με δουν και καπνίσαμε μερικά τσιγάρα μαριχουάνας. Ύστερα από λίγο αισθανόμουν καλύτερα, αλλά το απέδωσα στο ψυχικό "ανέβασμα" των τσιγάρων. Οι σπασμοί μου ομοίως έγιναν λιγότερο σοβαροί, αλλά το απέδωσα στην καθημερινή ένεση ΑCTH. Παρά την κάποια βελτίωση, συνέχισα τη θεραπεία με ACTH και άρχισα να παχαίνω, να συνεχίζονται οι σπασμοί, να χάνω το απαραίτητο ασβέστιο από το κορμί μου, να νιώθω κατάθλιψη, και μια μέρα κατάλαβα ότι δεν μπορούσα να μιλήσω? Αυτή η εμπειρία μου προκάλεσε βαθιά απογοήτευση για τα φάρμακα, τους γιατρούς και τη νοσοκόμα.

  Σταμάτησα όλα τα στεροειδή, αν και συνέχισα να παίρνω Valium. Ανίκανος να περπατήσω, να διαβάσω ή να είμαι με την οικογένειά μου. Άρχισα να καπνίζω μαριχουάνα για να διώξω την ανία. 4-6 τσιγάρα την ημέρα. Ένα απόγευμα μερικοί παλιόφιλοι ήρθαν να με επισκεφθούν και καπνίσαμε κάμποσα τσιγάρα. Όταν σηκώθηκαν να φύγουν, σηκώθηκα να τους ευχαριστήσω. Όλοι στο δωμάτιο σταμάτησαν να μιλούν και με κοίταζαν έκπληκτοι. Συνειδητοποίησα ότι είχα αυθόρμητα σηκωθεί όρθιος, χωρίς υποστήριξη, σαν να ήμουν τελείως καλά. Έμεινα άναυδος! Η γυναίκα μου και οι φίλοι μου επίσης. Έκανα λίγα βήματα χωρίς βοήθεια, μέχρις ότου τα πόδια μου αδύνατα από ατροφία με εγκατέλειψαν. Είχα περπατήσει! Αναρωτήθηκα αν το αίτιο ήταν η μαριχουάνα και ρώτησα το γιατρό μου που γέλασε με την ιδέα και είπε ότι η μαριχουάνα δεν είχε ευεργετική επίδραση στη ΣΚΠ.

  Η γυναίκα μου γέλασε επίσης, αλλά εγώ συνέχισα τους πειραματισμούς και σύντομα ανακάλυψα ότι, όταν δεν κάπνιζα μαριχουάνα, οι σπασμοί μου γίνονταν πιο συχνοί και έντονοι, ενώ, όταν κάπνιζα, η κατάστασή μου σταθεροποιούταν και μετά, εντυπωσιακά, βελτιωνόταν. Μπορούσα να βαδίσω αβοήθητος και η όρασή μου ήταν λιγότερο θαμπή. Όμως ο γιατρός και η γυναίκα μου διαφωνούσαν. Και σε μια προσπάθειά μου (τώρα γνωρίζω πόσο ηλίθια ήταν) να αποδείξω στους άλλους αυτό που ήδη ήξερα σαν αληθινό, αποφάσισα να σταματήσω τη μαριχουάνα. Σε 4 μήνες είχα χάσει τον έλεγχο των χεριών μου και των ποδιών μου, είχε μειωθεί το ενδιαφέρον μου για ζωή και οι σπασμοί είχαν γίνει πολύ οδυνηροί. Όταν δεν μπορούσα πια να βαδίσω άρχισα ξανά μαριχουάνα και σε λίγες εβδομάδες ήμουν πάλι ικανός να περπατήσω αβοήθητος και μάλιστα μισό τετράγωνο κεντρικού τετραγώνου και σε 6 μήνες όλα τα συμπτώματα είχαν βελτιωθεί σημαντικά... Ένα απόγευμα πήγα έξω με τα παιδιά μου και για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια τους έδειξα πως κλωτσάνε μια μπάλα. Μπόρεσα να κλωτσήσω την μπάλα! Αισθάνθηκα να ξαναγεννιέμαι. Αλλά ακόμη ήμουν αβέβαιος για το αν η μαριχουάνα ήταν υπεύθυνη. Η μαριχουάνα ήταν κάτι που το χρησιμοποιούσα για ευφορία, ένα κοινωνικό χόρτο. Δεν πίστευα ότι ένα τόσο απλό και άβλαβο φαρμακευτικό βότανο, μπορούσε να προξενήσει τέτοια καταπληκτική βελτίωση. Ήταν το πιο εύκολο απ΄ όλα να αγνοήσω το ολοφάνερο, γιατί ο γιατρός μου και η γυναίκα μου συνέχισαν να γελάνε με την ιδέα. Για να δείξω στον εαυτό μου ότι πράγματι δεν ήταν η μαριχουάνα που βοηθούσε, αποφάσισα να σταματήσω να καπνίζω για άλλη μια φορά. Στην αρχή σταδιακά και μετά πιο γρήγορα, οι μυϊκοί σπασμοί επέστρεψαν.

  Σε λίγες εβδομάδες χρειάστηκα μπαστούνι και μετά υποστηρικτή βαδίσματος, τελικά όμως ξανάπεσα στο κρεβάτι. Μετά από 4 μήνες αποφάσισα να ξαναρχίσω το κάπνισμα και αμέσως η κατάστασή μου σταθεροποιήθηκε και μετά άρχισε να βελatokeadayτιώνεται. Ήμουν ευτυχής, αλλά πολύ μπερδεμένος. Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε. Κάπνιζα, μέχρις ότου η κατάστασή μου βελτιωνόταν, μετά σταματούσα. Για λόγους που δεν μπορώ να εξηγήσω, έβρισκα πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι η μαριχουάνα ήταν στα αλήθεια η αιτία για αυτές τις εντυπωσιακές αλλαγές στην υγεία μου. Το 1980 ο αδελφός μου μου έδειξε ένα άρθρο στην εφημερίδα για έναν ΑμΣΚΠ στην Ουάσιγκτον, τον Sam Diana, που είχε πείσει ένα δικαστήριο ότι η χρήση που έκανε της μαριχουάνας ήταν μια "ιατρική αναγκαιότητα". Έμεινα κατάπληκτος μαθαίνοντας ότι δεν ήμουν ο μόνος ΑμΣΚΠ που έβρισκε ανακούφιση από το χόρτο. Ακόμη πιο εκπληκτικό ήταν ότι γιατροί, ερευνητές και άλλοι ΑμΣΚΠ είχαν υποστηρίξει τους λόγους του Diana και το δικαστήριο έκρινε υπέρ αυτού. Δεν αισθάνθηκα άλλο την ανάγκη ν΄ αποδείξω στον εαυτό μου ή σε κανένα άλλον ότι η μαριχουάνα ήταν ελπιδοφόρα. Άρχισα να ακούω το σώμα μου και γύρισα ξανά στο κανονικό κάπνισμα. Τα τελευταία 7 χρόνια η ΣΚΠ μου ελέγχεται, εκτός από όταν εξαντλούνται τα αποθέματά μου και δεν βρίσκω άλλα.

  Έχω βελτιωθεί. Μπορώ να στέκομαι στο ένα πόδι με τα μάτια μου κλειστά? Πάνω απ΄ όλα η μαριχουάνα μου επιτρέπει να διατηρώ μια στύση ικανή για να ολοκληρωθεί η σεξουαλική πράξη... Συγκριτικά με τα στεροειδή, τα ηρεμιστικά και τα υπνωτικά που συνήθως συνταγογραφούνται σε ΑμΣΚΠ, η μαριχουάνα είναι αξιοσημείωτα ασφαλής και καλοήθης. Ο γιατρός μου έκπληκτος από τη βελτίωση των συμπτωμάτων μου βαθμολόγησε τη σωματική και νοητική μου υγεία με 95 βαθμούς στην κλίμακα 0-100. Δεν ξαναϊσχυρίστηκε ότι η μαριχουάνα είναι άχρηστη! Την τελευταία φορά που με είδε με κοίταξε και μου είπε να συνεχίσω ό,τι κι αν κάνω, γιατί είχα αποτελέσματα. Δεν ξέρω αν παραβαίνω το νόμο. Και δεν διασκεδάζω με το να πληρώνω τεράστια ποσά στους εμπόρους ναρκωτικών για ανεξέλεγκτα προϊόντα. Αλλά θέλω να περπατώ, να μιλώ, να διαβάζω, να γράφω και να βλέπω! Ο γιατρός μου κι εγώ τώρα ερευνούμε τη δυνατότητα να αποκτήσω νόμιμη παροχή μαριχουάνας από το πρόγραμμα IND, παρά την εξαιρετικά αργή και περίπλοκη διαδικασία που απαιτείται".

  Πριν κλείσουμε αυτή τη σύντομη αναφορά στη σχέση κάνναβης και ΣΚΠ, πρέπει να αναφέρουμε ότι το κάπνισμα δεν είναι ο μόνος τρόπος λήψης, αλλά ειδικά για ασθενείς που δεν καπνίζουν ή δεν θέλουν τις ψυχικές επιδράσεις, αλλά μονάχα τις σωματικές - στη σπαστικότητα κ.α. - υπάρχει σαν δυνατότητα το αλκοολικό διάλυμα, που λαμβάνεται σε σταγόνες σε εξατομικευμένη δοσολογία. Για τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν στη χώρα μας - στα πλαίσια της υπάρχουσας νομοθεσίας, μπορούμε να αναφερθούμε άλλη φορά.

   
 • cannabishellas-buds-weed53.jpg

  Βοηθά στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων σε σοβαρά πάσχοντες.
  Η κάνναβη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να θεραπευθεί η επιληψία, αναφέρει αμερικανική έρευνα.

  Βέβαια, η δυναμική της ιατρικής μαριχουάνας και της καθαρής κανναβιδιόλης (cannabidiol) –μια δραστική ουσία που υπάρχει στο φυτό της κάνναβης- παραμένει ένα αμφιλεγόμενο τοπίο για τους ειδικούς.

  Ωστόσο, ερευνητές από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η ουσία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν από σοβαρή επιληψία.

  Μια σειρά επιστημονικών άρθρων που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Epilepsia, εξετάζουν την πιθανή χρήση της ιατρικής μαριχουάνας και της καθαρής κανναβιδιόλης (CBD) στη θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης.

  Σε μια μελέτη περίπτωσης, ο Dr Edward Maa αναφέρεται διεξοδικά στην εμπειρία μιας μητέρας, η οποία παρείχε ιατρική μαριχουάνα στο παιδί της που υπέφερε από το σύνδρομο Dravet –μια σοβαρή μορφή επιληψίας.

  Η συγκεκριμένη θεραπεία χρησιμοποιήθηκε παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε το παιδί.
  Σύμφωνα με την έρευνα, η συχνότητα εμφάνισης των κρίσεων στο παιδί μειώθηκαν από 50 συσπάσεις την ημέρα, σε δύο ή τρεις νυκτερινούς σπασμούς το μήνα.

  Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, 21 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

  Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι η κύρια ψυχοτρόπος ουσία (THC) και η κύρια μη ψυχοδραστική ουσία που περιέχεται στην κάνναβη (CBD), εμφανίζουν αντι-σπαστικές ιδιότητες στα ζώα.

  Από την άλλη, υπάρχουν μελέτες, που – όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα- δείχνουν ότι η ιατρική μαριχουάνα, όταν δίδεται σε ασθενείς που υποφέρουν από επιληψία, προκαλεί άγχος, σχιζοφρένεια και εθισμό.

  «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέες θεραπείες, ειδικά για εκείνες που προορίζονται για παιδιά και οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και συμβάλλουν σε μαθησιακές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς. Απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για τη διασφάλιση και την αποτελεσματικότητα της χρήσης ιατρικής μαριχουάνας ή των επιμέρους συστατικών αυτής –όπως η CBD- προτού εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα» πρόσθεσε η Dr Maria Roberta Cilio, διευθύντρια του κέντρου ερευνών παιδικής επιληψίας στο Σαν Φρανσίσκο.

  Η ιατρική μαριχουάνα έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, διαταραχή μετα-τραυματικού στρες και πόνο των νεύρων, καθώς επίσης και για τη μείωση της ναυτίας και του εμετού στους ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία.

  www.newsbeast.gr

 • Δύο από τις σημαντικότερες ενώσεις στη μαριχουάνα - η THC (τετραϋδροκανναβινόλη) και η CBD (κανναβιδιόλη) - έχουν ιδιότητες κατά του καρκίνου, σύμφωνα με τις έρευνες επιστημόνων. Αλλά ενώ οι βιολογικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιεί η THC είναι καλά τεκμηριωμένες, υπάρχουν ακόμα μυστήρια που περιβάλλουν τη λιγότερο γνωστή CBD (κανναβιδιόλη).

  Οι κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η CBD ανακουφίζει τον πόνο και τη φλεγμονή, αναφέρει ο Dana M. Nichols στο Record Stockton. Ο Sean McAllister, ένας επιστήμονας στο California Pacific Medical Center Research Institute στο Σαν Φρανσίσκο, έχει, μαζί με τους συνεργάτες της έρευνας του, ουσιαστικά χρησιμοποιήσει στην πραγματικότητα CBD για τη συρρίκνωση των καρκινικών όγκων.

  Αλλά η CBD δεν ταιριάζει καλά στους ήδη ανακαλυφθέντες ανθρώπινους υποδοχείς όπως αντιθέτως συμβαίνει με την THC· και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη με ποιόν τρόπο η CBD διαμορφώνει μερικά από τα ίδια τα συστήματα, όπως μπορεί και κάνει η THC, τονίζει ο McAllister.

  «Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για αυτό,» πρόσθεσε ο McAllister.


  Πριν από περισσότερα από πέντε χρόνια, οι ερευνητές στο California Pacific Medical Center ξεκίνησαν εστιάζοντας την προσοχή τους στην CBD, και τώρα πιστεύουν ότι είναι έτοιμη για δοκιμές σε ανθρώπους, χρησιμοποιώντας την ένωση για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου, αναφέρει η Carolyn Johnson στο τηλεοπτικό δίαυλο ABC 7 στο Σαν Φρανσίσκο.

  Ο McAllister ερευνά τον τρόπο με τον οποίο η CBD επιτίθεται σε ένα γονίδιο που ονομάζεται Id-1, το οποίο είναι το κλειδί για τη λειτουργία των καρκινικών κυττάρων.

  «Αν τα καρκινικά κύτταρα υιοθετήσουν αυτήν την πρωτεΐνη, τους επιτρέπει να κάνουν μεταστάσεις είπε ο McAllister. «Μια υπόθεση θα ήταν ότι αν μπορέσουμε να χτυπήσουμε αυτό το γονίδιο ή να το αναστέλλουμε, τότε ο καρκίνος δεν θα κάνει μεταστάσεις.»

  Από τις μελέτες του McAllister διαπιστώθηκε ότι αφενός η CBD αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και αφετέρου οδηγεί επίσης σε προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο των καρκινικών κυττάρων, «το οποίο είναι πολύ σημαντικό, αν θέλουμε να σκοτώσουμε αυτούς τους όγκους, έτσι ώστε να μην ξαναφυτρώσουν είπε ο McAllister.

  «Βρήκαμε αυτή τη συγκεκριμένη ένωση, η CBD είχε μια συγκεκριμένη επίδραση στα μεταστατικά καρκινικά κύτταρα, σε πολύ επιθετικά καρκινικά κύτταρα είπε ο συνάδελφος του McAllister, Pierre Desprez, Ph.D. «Τα κακά καρκινικά κύτταρα, αυτά που απλώνονται σε όλο το σώμα.»


  «Βρήκαμε ότι όταν γίνεται χρήση της CBD σημειώνεται μειωτική ρύθμιση της έκφρασης της πρωτεΐνης αυτής και αυτό αναστέλλει την εξέλιξη της νόσου εξήγησε McAllister.

  Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη τους, η ομάδα τεκμηρίωσε την εν λόγω επίδραση στον καρκίνο του εγκεφάλου σε μια μεγάλης κλίμακας μελέτη σε ζώα. Οι απεικονίσεις του εγκεφάλου αποκάλυψαν τη διάσπαση των καρκινικών κυττάρων αφότου η κανναβιδιόλη χρησιμοποιήθηκε για να απενεργοποιήσει ένα συγκεκριμένο γονίδιο ρυθμιστή.

  Η ομάδα πιστεύει ότι τα τρέχοντα αποτελέσματά της, σε συνδυασμό με τη μη τοξική φύση της CBD, ενθαρρύνουν τώρα αρκετά την ανάγκη δοκιμών σε ανθρώπους, κάτι για τα οποίο ελπίζουν να πάρουν χρηματοδότηση. Εν αναμονή, η ομάδα έχει αναπτύξει δύο μοντέλα δοκιμής της έρευνας, μία για τον καρκίνο του εγκεφάλου και η άλλη για τον καρκίνο του μαστού.

  Ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε αμφότερες της ενώσεις προερχόμενες από την κάνναβη - THC και CBD - είναι ότι είναι ουσιαστικά μη τοξικές, σε αντίθεση με πολλά αντικαρκινικά φάρμακα, αναλγητικά, και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα.

  «Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να σκοτώσεις τον εαυτό σου με τις φυσικές ενώσεις,» είπε ο McAllister. Η υπερδοσολογία οπιούχων/οπιοειδών που σκοτώνουν χρήστες είναι αδύνατο με την κάνναβη, διότι και πάλι, είναι μη τοξική. Και εκτός από αυτά αλληλεπιδρά με διαφορετικούς υποδοχείς.

  «Δεν υπάρχουν υποδοχείς κανναβινοειδών επί του στελέχους του εγκεφάλου που να ελέγχουν την αναπνοή», συνέχισε ο McAllister. «Στην πραγματικότητα είναι μια αρκετά ασφαλής ένωση.»

  http://preludiance.blogspot.gr/

 • cannabishellas-joints14.jpg

  Ευρήματα μιας προκλινικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Νόσου του Alzheimer, δείχνουν ότι πολύ μικρές δόσεις THC, μια χημική ουσία που βρίσκεται στη μαριχουάνα, επιβραδύνει την παραγωγή της β-αμυλοειδές, πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο ασθενών με Alzheimer και θεωρείται κύριος "ένοχος" για την εμφάνιση της νευροεκφυλιστικής νόσου.  "Το THC είναι γνωστό ότι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Στην έκθεση αυτή διαπιστώσαμε ότι μειώνει τα επίπεδα τς β-αμυλοειδούς πρωτεείνης." ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Chuanhai Cao, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.  Παρόμοιες μελέτες έχουν επίσης επισημάνει την αποτελεσματικότητα της THC στην καταπολέμηση του σχηματισμού επιβλαβών πλακών στον εγκέφαλο.  Το 2006 στο Scripps Research Institute, της Καλιφόρνια, ανακαλύφτηκε ότι το THC, το ενεργές συστατικό της κάνναβης, μπορεί να εμποδίσει ένα ένζυμο με την ονομασία ακετυλοχολινεστεράση από την επιτάχυνση σχηματισμού των επονομαζόμενων "πλακών Alzheimer" (Alzheimer plaques) στον εγκέφαλο, όπως επίσης και τις πρωτεϊνικές συστάδες που τείνουν να αναστέλλουν την επίγνωση και τη μνήμη, πιο αποτελεσματικά, από τα εμπορικά φάρμακα.


  Η νόσος Alzheimer (AD), είναι μια μορφή άνοιας, που σταδιακά επιδεινώνεται με το χρόνο. Επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά.Η διαταραχή της μνήμης, καθώς και προβλήματα με τη γλώσσα, την ικανότητα λήψης αποφάσεων, την κρίση και την προσωπικότητα, αποτελούν απαραίτητα χαρακτηριστικά για τη διάγνωση.

 • cannabishellas-buds-weed54.jpg

  Όσο περισσότερο καπνίζουν μαριχουάνα τα παντρεμένα ζευγάρια, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εμφανιστεί ενδοοικογενειακή βία στα σπίτια τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά (WDR 2011), το ετήσιο ποσοστό επικράτησης του καπνίσματος μαριχουάνας στις ΗΠΑ από το 2009 ήταν 13,7%.
  Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο πιο συχνά τα ζευγάρια κάπνιζαν μαριχουάνα (δύο ή τρεις φορές κάθε μήνα), τόσο πιο λίγο οι σύζυγοι έδειχναν βίαιη συμπεριφορά προς τις συζύγους τους.

  Οι συσχετισμοί ανάμεσα στη μη χρήση βία; και τη χρήση μαριχουάνας ήταν επικρατέστερη μεταξύ των γυναικών που δεν είχαν ιστορικό αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

  Ο επικεφαλής ερευνητής Κένεθ Λέοναρντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για Εξαρτήσεις, λέει ότι είναι η παρατεταμένη χρήση του ναρκωτικού στην πάροδο του χρόνου που είναι προγνωστικός δείκτης της ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο σπίτι, και όχι απαραίτητα εάν η μαριχουάνα χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα.

  «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η χρήση μαριχουάνας δίνει μια πρόγνωση για χαμηλότερα επίπεδα επιθετικότητας του ενός συντρόφου προς τον άλλο κατά το επόμενο έτος. Όπως και σε άλλες έρευνες για τη μαριχουάνα και τη συντροφική βία, η μελέτη μας εξετάζει το μοτίβο χρήσης της μαριχουάνας και την εμφάνιση της βίας μέσα σε μια περίοδο.


  Δεν εξετάζει κατά πόσον η χρήση μαριχουάνας σε μια δεδομένη ημέρα μειώνει την πιθανότητα της βίας εκείνη τη στιγμή» υποστηρίζει ο Λέοναρντ

 • cannabishellas-medicalit8.jpg

  Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Felsenstein Medical Research Center στο Ισραήλ έδωσε κάποια νέα στοιχεία για την ιατρική αξία της κάνναβης. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Biochemical Pharmacology, διεξήχθη για να προσδιοριστεί ποια είναι η επίδραση μικρών ποσοτήτων τετραϋδροκανναβινόλης (THC) σχετικά με την προστασία της καρδιάς. Για να γίνει αυτό, πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα σε ποντίκια.

  "Μία εξαιρετικά χαμηλή δόση THC πριν από ισχαιμία [ανεπαρκή ροή του αίματος] είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία που μειώνει τη ζημιά που προκαλείται από καρδιακή προσβολή" - Felsenstein Medical Research Center, το Ισραήλ

  Ερευνητές χορηγούσαν μικρή ποσότητα THC (4 φορές λιγότερη πριν τη διεγερτική της δράση ) σε ποντικούς πριν τη προσομοίωση καρδιακής προσβολής, περιορίζοντας τη ροή του αίματος τους.

  THC χορηγήθηκε σε τρία διαφορετικά χρονοδιαγράμματα σε σχέση πάντα με την «καρδιακή προσβολή»: 2 ώρες πριν, 48 ώρες πριν και 3 εβδομάδες πριν με συνεχόμενη θεραπεία.

  Για να εκτιμηθεί η επίδραση της THC σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σειρά από κοινά σημεία και / ή υπολειμματική δράση των καρδιακών προσβολών. Οι μελετητές ανέφεραν βελτίωση σε κάθε μία από τις κατηγορίες!

  Η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) έχει το πάνω χέρι όσο αφορά τις καρδιακές βλάβες

  Η Κλασματική βράχυνση ( Fractional Shortening ) είναι μια αναλογία που χρησιμοποιήθηκε για να αξιολογήσουν αντικειμενικά το επίπεδο της απόδοσης και της λειτουργίας του κόλπου της καρδιάς. Παρατηρώντας αυτή την αναλογία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με THC οδήγησε σε αύξηση το επίπεδο απόδοσης κατα 4,7%

  Η Τροπονίνη "Τ" είναι μια ρυθμιστική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο καρδιακό μυ και που διαρρέει στην κυκλοφορία του αίματος, σε περίπτωση καρδιαγγειακής βλάβης. Μεγάλες ποσότητες της στο αίμα είναι συχνά και το μέσο διάγνωσης καρδιακών προσβολών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με THC μείωσε το ποσό της τροπονίνης Τ, κατά μέσο όρο 4 νανο γραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο.

  Η περιοχή των νεκρών ιστών που προκαλείται από ανεπαρκή ροή του αίματος μειώθηκε κατά 6% μετά την θεραπεία με THC
  Σε περιπτώσεις όπου το αίμα δεν μπορεί να φτάσει σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ένα έμφραγμα μπορεί να σχηματιστεί. Αυτή είναι μια περιοχή στην οποία ο ιστός πεθαίνει, οφείλεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται νέκρωση. Οι ερευνητές μέτρησαν το μέγεθος αυτών των παραβάσεων και διαπιστώθηκε ότι μειώθηκε κατά 6% μετά την
  θεραπεία με THC. Καλύτερη υγεία της καρδιάς οδηγεί αναμφίβολα σε μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η μελέτη δείχνει πάνω μια εξαιρετικά χαμηλή δόση THC μπορεί να είναι ευεργετική για την προετοιμασία για εγχείρηση καρδιάς. Θα μπορούσε να περιορίσει τη ζημία που μπορεί να υποστεί ο ασθενής και ενδεχομένως να βοηθήσει στην αποκατάσταση του.


  πηγή:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23537701
  https://www.facebook.com/iatriki.kannavi/

 • cannabishellas-buds-weed1.jpg

  O Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού και σίγουρα είναι μία υπόθεση που αφορά όλες τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

  Νέα έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο The Siberian Times, αποκαλύπτει ότι οι πριγκίπισσες της Σιβηρίας είναι πολύ πιθανόν να έκαναν χρήση κάνναβης, ή αλλιώς μαριχουάνας για τον καρκίνου του μαστού.

  Η πριγκίπισσα του Ukok ή πριγκίπισσα του Altai, είναι μία μούμια γυναίκας από τον 5ο αιώνα π.Χ, η οποία βρέθηκε το 1993 σε έναν τύμβο του πολιτισμού Pazyryk στη Δημοκρατία του Altai της Ρωσίας. Η ανακάλυψη της μούμιας θεωρήθηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της Ρωσίας στο τέλος του 20ου αιώνα. Η πριγκίπισσα του Ukok βρέθηκε σε έναν υπόγειο ταφικό θάλαμο στο οροπέδιο Ukok, κοντά στα σύνορα της Κίνας που τώρα είναι η Αυτόνομη Δημοκρατία του Altai.

  Ένα από τα πιο ευδιάκριτα χαρακτηριστικά ήταν τα τατουάζ που είχε στα χέρια και στους ώμους της, εκ των οποίων το ένα απεικόνιζε ένα ελάφι με το ράμφος ενός γύπα.

  Η ανακάλυψη της μούμιας έχει μελετηθεί εκτενώς στο Μουσείο του Νοβοσιμπίρσκ, με τεστ DNA και άλλες μεθόδους. Σύμφωνα με το Siberian Times, τα αποτελέσματα της τελευταίας μαγνητικής τομογραφίας, που διεξήχθη από τους επιστήμονες Andrey Letyagin και Andrey Savelov, αποκάλυψαν πως η πριγκίπισσα είχε έναν πρωτογενή όγκο στο δεξί της στήθος.

  Δεν είναι σαφές αν ο καρκίνος ήταν η βασική αιτία του θανάτου της, καθώς επίσης υπέφερε από οστεομυελίτιδα, είχε μόλυνση των οστών και του μυελού των οστών, και ανιχνεύθηκαν πολλά κατάγματα, συμπεριλαμβανομένων καταγμάτων του κρανίου, τα οποία πολύ πιθανόν να προκλήθηκαν από πτώση από άλογο.

  Ίσως το πιο ενδιαφέρον, όμως, από τα παραπάνω, είναι το γεγονός ότι η καθηγήτρια Natalia Polosmak, η οποία μελέτησε τη μούμια της πριγκίπισσας, δήλωσε στο Siberian Times πως η νεαρή γυναίκα, ηλικίας 25 ετών, είναι πιθανό να έκανε χρήση της κάνναβης ως αναλγητικού.

  Στον ταφικό της θάλαμο, πράγματι, βρέθηκε μία σακούλα γεμάτη κάνναβη, και η Dr Polosmak υποστήριξε πως η χρήση της ήταν μια αναγκαιότητα, για να αντιμετωπίσει τον πόνο της. Έκαναν, λοιπόν, οι αρχαίες πριγκίπισσες χρήση, για να αντιμετωπίσουν τον πόνο; Και, αν ναι, πόσο αποτελεσματική ήταν;

  Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κάνναβη έχει μια μακρά ιστορία μέσα στον χρόνο, ενώ όλο και περισσότερες μελέτες πραγματοποιούνται από επιστήμονες για τις ευεργετικές ή μη ιδιότητές της.

  http://www.pathfinder.gr